Home

Nieuws 951 x bekeken

Vitens bezorgd over drinkwater

Amsterdam - Waterbedrijf Vitens maakt zich grote zorgen over de winning van schoon drinkwater. De bodem, die de afgelopen jaren al is aangetast, is vogelvrij geworden door tal van graaf- en booractiviteiten. De afgelopen jaren hebben industriële vervuiling, (dier)geneesmiddelen en overbemesting de bodem al aangetast. Dat stelt directievoorzitter Lieve Declercq vrijdag in dagblad Trouw.

Daarin staat ook dat Vitens binnenkort twee waterbronnen sluit in Zutphen en Nijmegen. Wegens oude verontreinigingen voldoet het water daar op termijn niet aan de norm. Nu dreigt volgens Declercq verdere verslechtering door allerlei (proef)boringen voor onder meer de winning van schaliegas en voor warmteopslag.

Van het Nederlandse drinkwater komt 60 procent uit de diepe ondergrond, de rest uit oppervlaktewater.

"De veiligheid van ons water staat buiten kijf. Maar het kost ons wel steeds meer moeite om die hoge Nederlandse standaard vast te houden. Meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit'', stelt Declercq.

Nu kunnen ongerechtigheden er volgens haar nog met kostbare membraanfiltratie uit worden gehaald. Maar ze vraagt zich af welke stoffen er in de toekomst in zitten en of die zuiveringstechnieken dan zo verfijnd zijn dat nog steeds schoon drinkwater valt te produceren.

De directievoorzitter zegt dat bedrijven die naar schaliegas willen boren niet zo veilig kunnen werken als ze beweren. "Wij als waterbedrijven weten als geen ander dat elke pijp ooit gaat lekken.'' Ook vindt ze dat mensen in hun eigen tuin geen chemische bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken.

Vanwege de verwachte milieubelasting willen veel gemeenten en bijna alle provincies niet meewerken aan schaliegasboringen. Vitens wil dat verantwoordelijk minister Kamp de schaliegaswinning onder drinkwaterwinningen uitsluit. Vitens vindt de risico's in het nieuwe plan nog steeds te groot. Bij een calamiteit kan de drinkwatervoorraad in de ondergrond onherstelbaar beschadigd worden. Het drinkwaterbedrijf waarschuwde hier vorig jaar al voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.