Home

Nieuws 494 x bekeken

Vervoersverbod bijen Zuidlaren wegens ziekte

Zuidlaren - In Zuidlaren (Drenthe) is onder bijen de ziekte Amerikaans vuilbroed uitgebroken.

Omdat de ziekte besmettelijk is, wordt de kolonie geruimd. Ook is voor bijenhouders daar een vervoersverbod ingesteld om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken woensdagavond bekend.

Het vervoersverbod gaat ten minste dertig dagen duren en geldt in een gebied van 3 kilometer rondom de plaats van de uitbraak. Voor zover bekend is het zes jaar geleden dat de ziekte in ons land voor het laatst uitbrak. Toen heerste die een aantal maanden.

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de Europese honingbij. Volwassen bijen worden niet ziek, maar kunnen de ziekte wel verspreiden. Sporen van de bacterie die de ziekte veroorzaakt, blijven lang leven en zijn resistent tegen hitte en uitdroging.

Of registreer je om te kunnen reageren.