Home

Nieuws 5 reacties

Trigon Agri maakt meer winst ondanks onrust in Oekraïne

Tallinn – Trigon Agri, een beursgenoteerd akkerbouw- en melkveebedrijf dat ruim 140.000 hectare land bewerkt, heeft in het eerste halfjaar van 2014 een omzet gehaald van €42,9 miljoen. Dat is iets lager dan dezelfde periode vorig jaar. Toen was de omzet €46,8 miljoen. De winst steeg wel naar €6,2 miljoen. Dat is zes ton hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

De winst van Trigon Agri had nog hoger kunnen zijn. Het concern moest namelijk een verlies nemen van €4,2 miljoen door waardedaling van de Oekraïense munt. De onderneming laat weten dat zij geen hinder ondervindt van de militaire operaties aan de grens van Oekraïne.

Trigon Agri's oprichter en voorzitter van het bestuur, Joakim Helenius, noemt 2013 'een gemengd jaar' voor Trigon Agri. De onderneming heeft een recordoogst, dankzij onder andere goed weer. Helenius: "De resultaten van ons kostenbesparingsprogramma en de hogere opbrengsten hebben de aanhoudende zwakte op de grondstoffenmarkt meer dan gecompenseerd."

Trigon Agri wordt vanuit Estland geleid maar is beursgenoteerd in Zweden. De meeste grond, bijna 71.000 hectare, heeft de onderneming in Rusland liggen.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Dat is dus een winst van 44 Euro per hectare. Het hangt ervan af hoe die winst precies is berekend. Daar zal wellicht al een vergoeding voor het geïnvesteerde kapitaal in zitten. Winst is winst en 6 ton erbij is mooi meegenomen maar het stelt gezien de omvang niet veel voor. Anderzijds, wat moet je met halfjaarcijfers van een akkerbouwbedrijf? Veehouderij okay, daar kun je nog enigzins wat mee maar de meeste boeren weten toch pas hoe ze draaien als ze de cijfers van een volledig boekjaar voor ogen hebben.

 • agratax2

  pinkeltje. Het geinvesteerde kapitaal is voor een groot zo niet het grootste deel Aandelen kapitaal, dat risico dragend is en waarover geen rente verschuldigd is. De winst is vermoedelijk nodig voor investeringen en / of uitkering op aandelen (divident).

 • pinkeltje

  Dan is het resultaat dus nog triester dan het al lijkt te zijn? Gratis geld en nog geen cent over om te investeren?

 • ed12345

  Pinkeltje ff de laatste zin van Agratax over lezen .De oude heer Massey Harris vond dat juist het gevaar van bedrijven met aandeel houders ipv de winst terug in je berdrijf moet je eerst de aandeel houders uitkeren,hij zij dat daarom hij minder last had in de 30er Jaren dat vele anderen berdrijven

 • pinkeltje

  De oude heer Massey Harris? Ben benieuwd wie dat geweest is. Of een bedrijf besluit winst uit te keren aan de aandeelhouders of weer te investeren in het bedrijf staat volgens mij los van de vraag of er überhaupt wel winst gemaakt wordt. En je zou op basis van de gepresenteerde cijfers toch menen dat er maar marginaal wordt verdiend?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.