AlgemeenNieuws

Telers op zoek naar nieuwe afzetmarkten

Westland – Telers die worden getroffen door de Russische importsancties, zijn hard aan het werk om alsnog afzetmarkten te vinden voor de waar die eigenlijk voor Rusland was bestemd.

Hoe lastig de omstandigheden ook zijn, men zit niet stil en zoekt naar oplossingen, zo blijkt uit een rondgang door het ANP.

,,Je kijkt bijvoorbeeld of je een ander product kan gaan telen. Je probeert wegen te zoeken. Je bent toch een ondernemer”, zegt groentekweker Leon Duijvestijn uit ’s Gravenzande. Hij oogstte vanwege de boycot afgelopen week maar zo’n 20.000 kroppen krulandijvie, tegen 40.000 in een normale week.

Als de sancties lang aanhouden rekent Duijvestijn op rode cijfers in zijn boekhouding. Maar door de kosten iets omlaag te brengen, bijvoorbeeld door minder nieuwe planten te bestellen, kan hij het nog wel een tijd uitzingen.

Voor Fruitpartners Blom uit Deil pakt de Russische ban wel ‘dramatisch’ uit. Het bedrijf dat appels en peren teelt en sorteert, is voor ruim 50 procent van de omzet afhankelijk van de Russische markt. Een lang aanhoudende boycot betekent hier wellicht het einde van de onderneming.

Directeur Aart Blom belt nu veel supermarkten en handelaren af of zij niet wat extra fruit van hem willen afnemen. Het is erg lastig omdat veel klanten vastzitten aan contracten met leveranciers. En de prijzen dalen door overaanbod. Maar het alternatief is dat de appels en peren voor een paar cent per stuk aan de industrie worden verkocht om tot moes of sap geperst te worden, en dat levert nog minder op.

Fruitbedrijf Pronk uit Zwaagdijk, waarvan twee tiende van de perenoogst bestemd was voor Rusland, heeft de hoop gevestigd op verre markten als China. Nederland heeft recent afspraken gemaakt waardoor daar voor het eerst ook peren naartoe kunnen worden verscheept. Daar zijn veel regels aan verbonden en het is waarschijnlijk ook niet genoeg om alles te compenseren. Maar het is een begin. En de peren kunnen altijd nog even in de koelcel worden gelegd.

Supermarkten en belangenorganisaties proberen het te veel aan fruit en groente momenteel extra te promoten bij de consument. En in Den Haag en Brussel werken politici aan steunmaatregelen om de zwaarst getroffen bedrijven te hulp te komen. Het CBS becijferde vrijdag dat maar enkele tientallen van de circa vierduizend Nederlandse exporteurs naar Rusland echt hard worden geraakt door de boycotactie.

Beheer
WP Admin