Home

Nieuws 808 x bekeken 7 reactieslaatste update:2 sep 2014

Stikstofoverschot landbouwgrond gedaald

Den Haag - Het stikstofoverschot op landbouwgrond is in 2013 gedaald tot 310 miljoen kilo. Dat blijkt uit de jongste gegevens over de mineralen op landbouwgrond van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2012 bedroeg het stikstofoverschot nog 325 miljoen kilo. In 1990 was het overschot nog 659 miljoen kilo. Het CBS becijfert dat in 2013  325 miljoen kilo dierlijke stikstof op de bodem is gebracht, 202 miljoen kilo kunstmeststikstof en 38 miljoen kilo via andere aanvoer (totaal 565 miljoen kilo). Met de afvoer van gewassen is 387 kilo afgevoerd (111,3 miljoen kilo via akkerbouwgewassen, 262,1 miljoen kilo als gras en  13,3 miljoen kilo als tuinbouwgewas. De netto stikstofbelasting bedroeg 218 miljoen kilo. Daar komt nog een stikstofverlies bij van 92 miljoen kilo door vervluchtiging.

Het overschot aan fosfor op landbouwgronden bedraag volgens het CBS 10 miljoen kilo en het overschot aan kalium 47 miljoen kilo.

Laatste reacties

 • alco1

  Bodemonderzoeken kunnen naar de prullenmand.
  Het CBS heeft becijferd!!!!!!

 • minasblunders1

  Ach Alco: laat ze maar. Veel benul zit er niet en zal er ook niet komen.

 • bertes

  de overheid geeft eerst de uitkomsten. en het CBS Braad daar een rapport omheen.

 • John*

  zit ook een typo in.. maar i heb het altjd al gezegd, als we in nederland stoppen met kunstmest stikstof is er geen probleem meer..

 • eenvoudige boer

  Zeer opmerkelijk is de lage kunstmeststikstofaanvoer van nog geen 10 kg N per ha ongeveer. Terwijl alle boeren klagen over de lage N-gebruiksnormen, worden ze dus nog lang niet volgemaakt.
  Het is ook niet geloofwaardig dat er maar omgerekend 37 kg kas per ha gestrooid wordt.

 • alco1

  Eenvoudige boer. Mensen die zoiets berekenen moet je niet serieus nemen.

 • Cor_Kwakernaak1

  Deze aanvoer van kunstmeststikstof kan natuurlijk niet juist zijn.
  Een nulletje vergeten?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.