Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:28 aug 2014

SP stelt vragen over onafhankelijkheid Joustra

Den Haag - De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen over de mogelijke beïnvloedbaarheid van Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV).

SP'er Henk van Gerven vraag zich af of de voorzitter van de onderzoeksraad tegelijkertijd ook lid kan zijn van de Raad van Advies van Struik Food Group en van Food Valley.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan in de voedingsindustrie. Een daarvan betreft de risico's in de vleesindustrie, de andere ging over een zeer omvangrijke salmonellabesmetting in zalm bij het bedrijf Foppen, als gevolg waarvan vier mensen zijn overleden.

Joustra is oud-secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw, en heeft een aantal nevenfuncties in de voedingswereld.

In een toelichting zegt Van Gerven dat hij zich afvraagt of Joustra wel de juiste man op de juiste plek is. Van Gerven heeft in het rapport van de OVV over de zalmaffaire met visbedrijf Foppen aanwijzingen gezien dat de conclusies van de OVV niet in lijn zijn met de gevonden feiten. "Dan ga je je toch afvragen of daar geen sprake is geweest van beïnvloeding", zegt hij. "Joustra is lid van de Raad van advies van Food Valley. Foppen is weliswaar niet in de top, maar wel aanwezig in Food Valley. Dan moet je je afvragen, is dat verstandig?"

Aanleiding voor de vragen van de SP is een onderzoek door Omroep Gelderland, waaruit naar voren komt dat het visbedrijf de terughaalactie van zalmproducten met salmonella bewust zou hebben getraineerd.

Laatste reacties

 • Roelof Wijnholds

  In vele sectoren is zelfs volledige zelfcontrole de normaalste gang van zaken, in b.v. ons recht dominerend, exclusief aan de Advocaten Orde!
  En zij zijn ook zelf controlerend over ons recht, toegang tot het recht, advocaten die hun eigen clubgenoten volledig partijdig in de hoedanigheid als advocaat controleren. Rechtsgeldig is dat dan weer niet, alleen de Rechter is recht sprekend! Advocaten moeten dus hun eigen clubgenoten naar de Rechter slepen om zo tot echt recht te komen! Geen Advocaat te vinden voor zulks een rechtsgang. En Nederland is het fraude paradijs op aarde, hoe kon dat toch ooit zo zijn ontstaan?

 • Ishtar

  Alles wat met de vlees en melk sector te maken heeft is politiek en rechtelijk afgedekt.
  Immers lage straffen, en geen of lage boetes.
  Misdaad loont in deze sector, en dat weet men.
  Deze zaak werd afgedekt met Joustra in deze 'democratie' immers BV NL is belangrijker, zagen we ook m et de Q-koorts, mensenlevens telden niet.

 • Jan Griese

  Waar is de dominee /democratische rechtstaat dan ?

Of registreer je om te kunnen reageren.