Home

Nieuws 5049 x bekeken 10 reacties

Russische boycot raakt 0,1 procent export

Den Haag - De Russische boycot van agrarische producten raakt in directe zin 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport.

Omdat het vooral uitvoer van eigen makelij betreft en dus geen doorvoer, is het wel export waar normaliter relatief veel aan wordt verdiend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De goederen waarvoor het importverbod geldt, hadden in 2013 een waarde van €527 miljoen. Van dit bedrag heeft de helft (€257 miljoen) betrekking op zuivelproducten. De export van groente en fruit was €139 miljoen waard terwijl met vlees, vooral varkensvlees, een exportomzet van €89 miljoen werd geboekt. De vleesomzet was dit jaar al sterk teruggelopen nadat Rusland vanwege de vondst van Afrikaanse varkenspest de grens sloot.

Volgens het CBS worden Litouwen, Polen, Nederland, Duitsland en Spanje in euro's het meest geraakt door de maatregelen. Wordt gekeken naar de omvang van de eigen export, dan wordt Litouwen met afstand het hardst getroffen. De boycot treft in directe zin ongeveer 3,5 procent van de uitvoer van dat land. De Litouwse haven Klaipeda wordt vaak gebruikt voor doorvoer en wordt dus ook hard geraakt.

Litouwen is met de andere Baltische staten Estland en Letland het meest kwetsbaar voor escalatie van sancties. Rusland is voor alle voormalige Sovjetstaten goed voor ten minste 10 procent van de export. Voor Litouwen geldt zelfs dat 20 procent van haar uitvoer op Rusland gericht is. Het land is een grote leverancier van allerlei lasers.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW wees er eerder deze week op dat de werkelijke schade van de boycot veel hoger is dan uit dit soort statistieken naar voren komt. Er worden namelijk ook goederen indirect, bijvoorbeeld via groothandels in Polen, naar Rusland vervoerd. Daarnaast zorgt het wegvallen van de handel met Rusland voor een groot overaanbod op de markt.

Laatste reacties

 • zeelander

  De boycot treft maar 0.1 van de goederen export
  Statisties gezien een onbeduidend iets
  Maar die 0.1 procent komt ten gehele op het bordje van de agrarische sector .
  En voor die mensen die het treft een regelrechte ramp

 • info48

  Het spel is begonnen, eerst het probleem bagatelliseren; 0.1% .......waar hebben wij het over? zijn er problemen dan?? ....nee toch.
  Overheden draaien er voor weg en hangen de ' flinke jongens' uit over de rug van; boer, tuinder, exporteur, transporteur enz.

 • Ferm

  Het gaat om 16 % van de export van in Nederland geproduceerde agrarische produkten.

 • Elevage

  Juist Paysanne, als je het gewoon benoemt in de eigen sector is het een schrikwekkend cijfer.
  Maar wat doet de overheid, die gooit het op de hoop met de algemene export en gaat dan vrolijk rekenen............

 • alco1

  Wat wordt er dan zoal als 15.9 % zijnde, naar Rusland geëxporteerd.

 • koestal

  Deze politieke crisis gaat weer over de rug van boeren en tuinders,de politici staan weer schouderophalend aan de kant en zien het maar gelaten aan ,normaal bedrijfsrisico durven sommigen te zeggen ! stelletje slappelingen !

 • sprinkler

  #3, Paysanne: hoe kom je aan deze 16%?? De totale NL export, zie Lei rapport 2013, bedraagt 79 mld. Hiervan gaat ca 1,8 mld naar vriendje Poetin, is 2,3%. Indien een sector zich dus relatief sterk afhankelijk heeft gemaakt van Rusland moet je je afvragen of hier geen ondernemersrisico inzit. Ik lees bijv dat Rheinmetall een order van simulatoren naar Rusland heeft moeten annuleren: schade 100 mln euro! Compenseren?

 • Matthijs Verhagen

  De verklaring is logisch: het gaat hier volgens mij om een percentage van de totale goederenexport. Dus alles meegerekend, ook alle doorvoer van Chinese import via Rotterdam naar het achterland, oliedoorvoer etc. etc. Zoals het CBS rekent kun je alles in een bepaald perspectief rekenen.
  Die 16 'harde' procenten komen van Foodlog.nl en kloppen ook. Volgens Foodlog exporteren we 1,5 miljard van de 7,5 miljard totaalexport aan eigen agrarische productie (zonder doorvoer dus) naar Rusland. Dat is even andere koek.

 • Fermer

  @sprinkler, sterk afhankelijk ok, maar het is een politieke keus Rusland te boycotten en daardoor zijn wij boeren de dupe ivm Poetin's slimme tegenactie. Nederland boycot, dan is het normaal dat Nederland ook de kosten draagt. Die order van Rheinmetal, waren die simulatoren al klaar dan kan men ze elders verkopen, was het nog slechts een order, dan zijn nog geen kosten gemaakt en kan men de manuren en de materiaalkosten van de 100 milj euro aftrekken en mist men slechts de winst.
  Overigens, waarom boycot Nederland Koeweit en Saoudi-Arabie niet, de grote financieeers van de massamoorden momenteel in het MO.? Of is Nederland relatief sterk afhankelijk van deze olielanden, maar neemt men hier niet het risico zonder markt (olie) te komen en houd men zich stil? Dus wel een boycot waar slechts één groep geraakt wordt, maar niet waar het hele land de gevolgen van zal voelen, hoe hypocriet kan men zijn ?

 • Ferm

  @sprinkler, ik heb begrepen dat die 79 mld, waar het LEI het over heeft, de totale Nederlandse export is, dus ook de doorvoer. Als je die doorvoer niet meetelt, kom je op de werkelijke in Nederland GEPRODUCEERDE agrarische export naar Rusland en die is 15,9 %, volgens Dick Veerman van Foodlog. Waarom ik het aangeef, is dat nu in de media de indruk gewekt wordt dat het aandeel export niet zo groot zou zijn, maar voor de agrarische sector wel degelijk van grote omvang.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.