AlgemeenNieuws

Russische boycot raakt 0,1 procent export

Den Haag – De Russische boycot van agrarische producten raakt in directe zin 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport.

Omdat het vooral uitvoer van eigen makelij betreft en dus geen doorvoer, is het wel export waar normaliter relatief veel aan wordt verdiend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De goederen waarvoor het importverbod geldt, hadden in 2013 een waarde van €527 miljoen. Van dit bedrag heeft de helft (€257 miljoen) betrekking op zuivelproducten. De export van groente en fruit was €139 miljoen waard terwijl met vlees, vooral varkensvlees, een exportomzet van €89 miljoen werd geboekt. De vleesomzet was dit jaar al sterk teruggelopen nadat Rusland vanwege de vondst van Afrikaanse varkenspest de grens sloot.

Volgens het CBS worden Litouwen, Polen, Nederland, Duitsland en Spanje in euro’s het meest geraakt door de maatregelen. Wordt gekeken naar de omvang van de eigen export, dan wordt Litouwen met afstand het hardst getroffen. De boycot treft in directe zin ongeveer 3,5 procent van de uitvoer van dat land. De Litouwse haven Klaipeda wordt vaak gebruikt voor doorvoer en wordt dus ook hard geraakt.

Litouwen is met de andere Baltische staten Estland en Letland het meest kwetsbaar voor escalatie van sancties. Rusland is voor alle voormalige Sovjetstaten goed voor ten minste 10 procent van de export. Voor Litouwen geldt zelfs dat 20 procent van haar uitvoer op Rusland gericht is. Het land is een grote leverancier van allerlei lasers.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW wees er eerder deze week op dat de werkelijke schade van de boycot veel hoger is dan uit dit soort statistieken naar voren komt. Er worden namelijk ook goederen indirect, bijvoorbeeld via groothandels in Polen, naar Rusland vervoerd. Daarnaast zorgt het wegvallen van de handel met Rusland voor een groot overaanbod op de markt.

Beheer
WP Admin