Home

Nieuws 1095 x bekeken

Russische boycot kost EU miljarden

Amsterdam – De Russische boycot van een serie landbouwproducten levert de economie in de EU op jaarbasis een schade op die kan oplopen tot €6,7 miljard.

Dat meldt ING in een studie die later deze week verschijnt, aldus het Financieele Dagblad. Daarmee staan 130.000 banen in de 28 lidstaten tellende unie op het spel.

Rusland kondigde eerder een importstop aan voor onder meer zuivel, groente, fruit en vlees uit de EU. Eerder meldde ING dat directe en indirecte handel van de betreffende sectoren met Rusland Nederland jaarlijks circa €937 miljoen oplevert. LTO Nederland sprak eerder van een schade tot €1 miljard in de groente en fruitsector.
In het onderzoek is niet alleen gekeken naar de directe schade voor de export, die vorig jaar € 5,2 miljard bedroeg. Ook het effect van prijsdruk is meegenomen: omdat de vraag uit Rusland wegvalt neemt het aanbod op andere markten toe. Daarnaast rekent ING schade voor de transportsector en tussenhandel mee.

De exportwaarde van de boycotgoederen naar Rusland bedroeg volgens het CBS vorig jaar ruim €500 miljoen. Nederland verdiende hier ongeveer €300 miljoen euro aan. De Europese Commissie stelde maandag €125 miljoen uit een noodfonds ter beschikking om bederfelijke waar zoals tomaten, paprika's, komkommers, appels en peren uit de markt te nemen.

De ambassadeur namens de EU in Rusland, de Litouwer Vygaudas Usackas, sprak volgens Russische media eerder over een totale schade van €12 miljard. Vorig jaar waren er volgens het CBS ongeveer vijfduizend banen verbonden aan de directe export van de goederen naar Rusland die nu worden geboycot.

Of registreer je om te kunnen reageren.