Home

Nieuws 51 reacties

Rusland verkort sanctielijst

Moskou – De Russische premier Dimitri Medvedev heeft de sanctielijst voor producten uit onder meer de EU en VS verkort. Pootgoed, lactosevrije melkproducten, suikermais, erwten, jonge kalveren, jonge zalm en voedingssupplementen zijn toch welkom.

Dat meldt het Russische staatspersbureau ITAR-TASS. Het nieuwsagentschap baseert zich op informatie van het Kremlin. Op 7 augustus verbood Rusland voor de duur van een jaar de invoer van vlees, vis, zuivel en groente uit de EU en alle agrarische producten uit de VS, Canada, Australië en Noorwegen. Het instellen van de gedeeltelijke boycot volgde op het instellen van sancties tegen Rusland door de EU, VS en een serie andere landen.
LTO Nederland vindt het positief dat Rusland producten van de boycotlijst heeft gehaald, maar waakt voor te veel enthousiasme. Het betreft nog maar weinig producten, aldus een woordvoerder. Volgens de agrarische belangenorganisatie laat de stap zien dat Rusland de voedselvoorziening van de eigen burgers belangrijk vindt.

ITAR-TASS schrijft dat de regering tot inkorting van de lijst is gekomen om producenten in eigen land niet te schaden. Pootgoed bijvoorbeeld zou in Rusland zelf niet in voldoende mate aanwezig zijn en ook moeilijk elders te betrekken zijn.

Laatste reacties

 • varkentjeeee

  en nou ook gewoon niet leveren laat ze maar voelen

 • agratax2

  Hier uit blijkt maar weer dat zelf voedsel produceren alleen kan als er zaaizaad, poorgoed en goed vee aanwezig is. Daar komt bij dat al deze zaken meer dan 1 jaar voorbereiding kosten en die hadden de niet. Dus wordt Poetin zijn enthousiasme even gedimd door zijn agrarisch specialisten.

 • varkenshaasje

  en nu dan ook even het spul niet leveren en maatschappij breed de rekening hiervoor dragen

 • cornelis 22

  Stomste wat we nu kunnen doen is levend vee leveren . Alles of niets.

 • farmerbn

  Toen het Westen oorlog voerde in Afganistan, Irak en libie reageerden de Russen verstandig: Ze waren tegen die inval maar geen sancties of geweld tegen het Westen. Nu de Russen een probleem hebben met een niet westers buurland moeten wij ook niets doen.

 • MATHIJSJE98

  oftewel laten ze alles toe ( ook van eerdere importbeperkingen ) oftewel brengen we helemaal niets. Samenhorigheid zou op zijn plaats zijn en zou ons ALLEMAAL helpen....

 • boertjevanbuuten

  Nu moet heel Europa zijn rug recht houden en niet leveren en daarmee een VUIST maken naar Rusland. Laten we verdorie eerst maar eens voor elkaar krijgen dat de Russische politiek ervan doordrongen raakt dat zij niet zomaar ermee wegkomen 298 volkomen onschuldige mensen te vermoorden en al hun getroffen families slechts schouderophalend en smalend aan hun lot over te laten zonder één woord van boetedoening, met Poetin als 's werelds grootste terrorist voorop. Overigens zou de Europese politiek nog wel meer ruggegraat mogen tonen en ook de terroristen van IS aan de schandpaal nagelen, ook daar zou een wereldwijde boycot tegen moeten worden ingesteld. Dergelijke groeperingen gedragen zich allemaal als onkruid en daar past maar één ding: vernietigen, uitroeien met wortel en al! Ugh

 • ae-ea

  Niet leveren is geen optie, Doet Poetin het zo slecht?
  Nee goed doet hij het niet, maar hoe worden wij door Brussel gedicteerd? Dat is ook gewoon willekeur. Willekeur is het zusje van Terreur.

 • biertje

  Ze laten alleen de krenten uit de pap toe ,dus gaan wij die leveren hoe dom kun je zijn.

 • zon

  Poetin krijgt de schuld van de oorlog in oekraine en de krim.
  Maar die moet je niet hebben.
  Je moet de aanstichters hebben,en die zitten in Brussel.
  Zij provoceerden Rusland door een buurman(oekraine) in een spagaat te brengen.
  Door ze een handelsovereenkomst aan te smeren waardoor Rusland benadeeld zou worden.

 • piethermus1

  Vandaag een opiniestuk van me in BNDeStem, Volkskrant en Nederlands Dagblad wilden het ook plaatsen....

 • wienbemelmans

  Ik hoor niks meer van die twee aanstichters,
  nl Van Baalen en Vanhofstad de zielepoten.

 • japke33

  niet leveren, of duur laten betalen. En geen pootaardappelen leveren!

 • anton1937

  Als Hans van Baalen(VVD) en de Belg Verhofstadt niet zo dom waren geweest om in Kiev te roepen dat de EU achter Oekraïne staat maar daarmee Rusland schoffeerde,dat hadden we nu geen import problemen gehad met de Russen. Rutte moet met zijn eigen politieke vrienden eens tot de orde roepen,of afscheid nemen in Den Haag.De financiële schade van dat ongeoorloofd optreden van Van Baalen is voor de boeren en tuinders,of hopelijk toch een keertje voor de VVD.

 • gjcamps

  Gewoon leveren wat je kunt, die sancties en wedersancties moeten we snel vanaf, er is toch niemand die er de rekening voor betaald als de ondernemer zelf.

 • piethermus1

  zij die wel leveren, terwijl anderen geboycot worden zijn onderkruipers... vgl de bunkerbouwers en collaborateurs in de oorlog...

 • info275

  @piethermus1 Toen Poetin in 2013 de pootaardappelen boycotte waren er dan wel heel veel collaborateurs.

 • piethermus1

  ik moet de eerste echt flinke boer met echte ruggengraat nog tegenkomen... onderling hebben ze/we het hoogste woord en de grootste mond....

 • zon

  #16,zware woorden.
  Het is een politiek besluit geweest om oekraine over te halen om een nauwe partner te worden van de EU.
  Dezelfde politiek heeft lak aan de gevolgen die hieruit volgen.
  Hardwerkende ondernemers zijn zwaar de dupe hiervan.
  Ze proberen gewoon hun verlies te beperken.

 • trijnie

  Boertjevanbuuten, mijn waardering voor je woorden en je houding in deze.

 • Venstra

  @Cornelis 22
  Mijn mindere kalveren mogen ze wel hebben hoor. Voordat die uberhaupt aan de melk komen is dat boycot er al lang weer af.

 • derijkecp1

  Voor levering eerst pootgoed behandelen met antispruit.

 • alco1

  In ieder geval kun je een veel hogere prijs vragen omdat blijkt dat ze het echt nodig hebben. Daarmee kun je dus de schade van de andere sancties evalueren.

 • Casa

  Ik vind: alles of niets!

 • Mels

  Poetin kan een ding slecht gebruiken en dat is gemor van zijn eigen bevolking en dat is nou net wat ontstaat als de jarenlange opbouw van de eigen landbouw tot staan wordt gebracht door het niet invoeren van de genoemde producten. Vandaar dat er pootaardappelen,zaaizaad en jongvee op staan. 1 en 1 is 3 in dit geval. Hij wint er heel veel goodwill mee binnen Rusland.

 • Mels

  @zon in #10, Ik ga volledig met je mee en het is mijns inziens ook een schande dat de leiders van de EU zich niet zitten te schamen in een hoekje. Ze dachten zeker dat Poetin de NAVO aan zijn voordeur zou dulden,wat???? In zijn ogen stonden ze al binnen zonder aankondiging.
  De reactie hierop en de gevolgen daarvan kunnen natuurlijk absoluut niet door de beugel en de schuldigen zullen gestraft moeten worden. Maar de echte veroorzakers zitten absoluut in Brussel. Een samenwerking met de EU was tot daar aantoe geweest om Oekraine op te stuwen in de vaart der volkeren maar inlijven......

 • krulsaart

  Casa me eens!
  ALLES OF NIETS

 • piethermus1

  Alsof Brussel en EU en navo en van Baalen en Verhofstadt de schuld van alles zijn.... Volgens sommigen wel... Zij houden van een simpele wereld met makkelijke antwoorden.... Ze vinden Poetin toch zo'n lieverd, willen hem wel knuffelen....

 • alco1

  ER waren nog helemaal geen sancties. Er werd over gepraat en hierop werd al gereageerd door Moskou. Ze waren al jaren bezig om allerlei zgn. ziektes te insinueren om onder de handelsverdragen uit te komen en gepraat dus, was al koren op de molen van hun om de eigen productie te stimuleren.

 • piethermus1

  Opiniestuk ook in de Telegraaf, naast dus BNStem, Volkskrant, Ned. Dagblad...

 • Ties S

  hoe het met Rusland gaat.... Rusland gaat gewoon door, zonder of met de EU / VS.... maar wat veel belangrijker is... hoe gaat het met 'ons'... alle gangbare valuta stijgen met de dag... INCL DE ROEBEL... de EU / Euro staat dus zwaar onder druk.... dat hebben we dus bereikt met de sancties van die leeghoofden in Den Haag en Brussel.... die eerst doen en dan nadenken... wordt je blij van als NL ondernemer... Brussel maakt meer kapot dan je lief is... proost......

 • geen boer

  @ piethermus heb je stukje in de Telegraaf even gelezen (http://www.telegraaf.nl/watuzegt/22985204/___Brood_en_spelen___.html), maar wat wil je nu eigenlijk? Behalve wat gemopper kom je niet met aanbevelingen.
  Dat gezegd hebbende; mocht je een isolationistische lijn aanhangen, dan is dat een zeer onverstandige voor BV Nederland. Dat Rusland onbetrouwbaar als handelspartner is is geen nieuws, maar kan in gevallen met verstandig beleid heel interessant zijn. Omgekeerd kunnen we als EU hun energie goed gebruiken. Waarom de deur dichtgooien? Wie is daar me geholpen?
  Voorts gaat je reactie #16 veel te ver, en kan in de populistische prullenmand gedonderd worden. Jammer.

 • piethermus1

  Poetin is nou een jaar of 14 aan de macht. Aanvankelijk ging dat best goed en was wat hij deed nodig, na de Jeltsinchaos. Maar hij heeft altijd autoritaire trekjes vertoond en een cynische machtspolitiek gevoerd, waarbij er in de loop der jaren nogal wat oppositie soms gewoonweg uit de weg geruimd werd. Nou kan ik daar m.b.t. Rusland soms nog wel een heeeeeel klein beetje begrip voor opbrengen. Maar Rusland is het grootste land op aarde, zelfs na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Je kunt om Rusland gewoon niet heen. Maar je hoeft niet ten koste van alles naar de pijpen van Poetin te gaan dansen, want vandaag vraagt en wil hij dit en morgen dat. Het eind is dan gewoon zoek. Wat ik wil is dat Poetin gewoon normaal met ons omgaat en wij met Rusland, met of zonder Poetin. Ik had zelfs gehoopt dat bijv. Rusland een goeie partner van ons zou kunnen worden, dus van EU en NAVO op voet van gelijkheid. Met Poetin lukt dat nu blijkbaar niet meer. Poetin zit er nu 14 jaar. In mijn ogen is hij over de datum wat dat betreft. Hij is als dictator te veel in zijn eigen mythe gaan geloven.

 • aarthamstra1

  Nou dan weten we nu waar we ze raken met een boycot .Of nu door zetten
  REGERING of NOOIT meer zoiets. Zachte heel meesters maken diepe wonden. En boeren ondernemers risico spreiden.

 • piethermus1

  Opiniestukken als het mijne in dagbladen zijn natuurlijk nooit volledig. Als ik alle info die ik had en neer zou willen schrijven zou willen geplaatst hebben, dan zou het niet geplaatst worden, in geen enkele krant. Het is dus een bepaald spel van wat schrijf je wel en wat niet en hoe, om dus prikkelend genoeg te zijn voor een redactie. Dat is best een lastig spel. Ik pretendeer ook niet DE waarheid te schrijven.

 • geen boer

  @33 Poetin is geen lieverdje en zal dat nooit worden. Maar we kunnen ons niet permitteren alleen zaken te doen met diegenen die we lief vinden. Aan de andere kant hoeven we ons ook niet te laten ringeloren en daarom sta ik persoonlijk achter de sancties zoals die er nu zijn.
  Nu nog verder de deur dichtgooien zoals menigeen hier propageert is wat anders. Het kan zelfs contraproductief werken, want dan kan hij net zo goed oost-Oekraine binnenvallen; de sancties heeft ie immers al maximaal aan zijn broek en weet dat niemand hem militair gaat hinderen.
  Nee, we moeten dit zien als een eerst, klein tekentje dat Rusland de zaak niet verder wil laten escaleren (die rebellenleiders verantwoordelijk voor MH-17 zijn inmiddels al via de achterdeur afgevoerd en militair laat hij ze nu bungelen) en dat met verstandige diplomatie een de-escalatie in het verschiet ligt.

 • gjcamps

  @33 Je hebt volgens mij nog niet door dat de meerderheid van de Russische bevolking achter het beleid van Putin en zijn regering staat.
  Als je niet mee wil gaan in de Russische cultuur, gewoonten en zakendoen dan is iedereen vrij daarin. Sommige bedrijven lukt het wel andere kunnen zich beter richten op Belgie of Italie. Een ding geld overal klant is koning en wie betaald bepaald..... Als je daar niet tegen kunt moet je ambtenaar worden of je aansluiten bij de inmiddels 10% werkelozen en ZZPers zonder werk.

 • Mozes

  In de jaren dertig en begin jaren veertig was Hitler ook zeer populair in Duitsland. Maar betekent dat dat zijn beleid daarom ook rechtvaardig was?

 • piethermus1

  @37 Rusland is lid van de WTO sinds een paar jaar en dan dien je je als land m.b.t. handel gewoon aan de spelregels te houden, waar je als land mee hebt ingestemd.
  Daarnaast noem ik een land waar tot de val van het communisme, dus krap 25 jaar geleden, er geen of amper eigendomsrechten waren en dus geen cultuur van normaal zaken doen op basis van het respecteren van eigendomsrechten en handelsrechten van anderen vanuit de partij die dat niet gewend was niks te maken hebben met een gezonde cultuur van zaken doen. Het heeft zelf niks te maken met de Russische cultuur, omdat die met het communisme juist onderdrukt is en werd. Er is wel geprobeerd om een soort Russische cultuur weer te krijgen, maar dat is een surrogaat van wat het voor de communistische tijd was.
  Uiteraard is de klant koning en wie bepaalt, die betaalt, maar dat dan wel de gewone spelregels van het zakendoen in acht genomen worden. Als een verkoper gewoon levert zoals afgesproken, dan dient er betaalt te worden voor hetgeen geleverd is, zoals afgesproken.
  En man een man, een woord een woord... Blijkbaar moeilijk voor Russen... (Zijn het wel mannen?)

 • j swennen

  In vergelijking met Israel zijn de Russen brave jongens

 • gjcamps

  @piethermus, je begrijpt het denk ik nog niet helemaal. Zakendoen in het oosten, dwz Rusland/Ukraine maar ook in veel Asiatische en Midden-oosten landen is compleet anders. Je hebt gelijk in historie over bezit, personen waarvan je het niet verwacht kunnen heel rijk en machtig zijn. Uit de toch burocratische communistische geschiedenis krijg je veel gedetailleerde contracten met veel stempels en paraafjes. Ook nodig vanwege de vele gedetailleerde import regels etc. Ik kan je echer niet volgen in het niet respecteren van eigendoms rechten, ja er was de wilde tijd begin 90 maar dat heeft niets met ons, europa te maken maar meer een interne toe-eigening van collectief kapitaal. Zakendoen gaat tussen personen en niet zozeer tussen bedrijven., ja precies wat je schrijft, dat is Rusland. Of hoe omschrijf jij dan hun cultuur?

 • piethermus1

  Wat ik niet begrijp is dat er de afgelopen jaren ineens redenen van voedselveiligheid als smoezen gebruikt worden om producten te weren. In mijn ogen ga je zo niet met elkaar om. Dat getuigt van een onvolwassen, onvolwaardige, onwaardige (handels)cultuur. Dan kan in sommige culturen persoonlijk contact wel gaan boven een objectief zakelijke overeenkomst tussen bedrijven, maar aan het eind moet er toch gehandeld worden. Dus waarom zo onnodig omslachtig. Wij doen hier toch ook zaken met personen, maar hier is een man een man, een woord een woord vaak voldoende.
  Ik ben zo het Sachallin-project van Shell ook niet vergeten. Ook zogenaamd om redenen van milieu kreeg Shell ineens een miljardenclaim aan de broek en werd vervolgens een groot deel van het belang van Shell zo maar afgepakt. Ik noem dat maffia-praktijken uit een feodale tijd van rechteloosheid.

 • gjcamps

  @pieterhermus, wat denk je als je nu aardappelen teeld op contract en je hebt een hele goede contract prijs bedongen? Deels heb je gelijk maar de verschillen zijn niet zo groot als dat jij denkt. De handel zal nu ook kritischer kijken naar tarra en onderwater gewicht en........
  Elk bedrijf moet geld verdienen en winst maken, in andere culturen zijn er ook nog afspraken die niet op papier staan, een man een man, een woord een woord. Leg mij eens uit welke rechten een Nederlandse fruitteler heeft die nu door wedersancties niets meer verkoopt?

 • piethermus1

  @43 Daar zeg je iets... Ik heb inderdaad ook in ons land dat m.b.t. landbouwproducten, de handel (en verwerkers) sneller probeert onder gemaakte afspraken probeert uit te komen, als dat zo uitkomt, terwijl een jaar of 30 a 40 geleden men gewoon zijn/haar afspraken nakwam. Tegenwoordig geeft men als handelaar blijkbaar steeds minder om een slechte naam. Maar vaak waren handelaren vroeger mensen die dat voor eigen risico deden, terwijl vandaag de dag een groot handelshuis een HAS-er met een leasebak en een stropdas de pad op stuurt.
  Zelf heb ik aardappelen, maar nog nooit op contract geteeld. Dit jaar ben ik de klos, dussssss.... Maar dat hoort erbij, schijnbaar. (Heeft niks met Rusland te maken, denk ik, maar meer met het groeiseizoen e.d.)

  Mijn buur is fruitteler en hij heeft Rusland altijd een dubieus verhaal gevonden qua handelszekerheid. Wij kwamen echter tot de conclusie dat het toch 20 jaar goed geweest is in het fruit. Niks voor de eeuwigheid.

 • gjcamps

  @44 de macht zit bij de koper, in de meeste landen de consument en retail. Handelaren en verwerkers leggen de teeld risico's en weer risico's bij de boer neer, niets mis mee. Bij somige teelten liggen echter ook markt en prijs risico's bij de boer, daar kies je voor. 20 jaar geleden verkocht ik ook mais op stam en aardappels af land, als je echter geen opslag of verwerkings capaciteit hebt heb je geen onderhandelings positie. Altijd discussies over vocht% oid. Er zijn echter ook goede handelaren in NL en in Rusland, hiermee kun je vooraf goede afspraken maken en de risico's liggen bij de partij die daar ook verantwoordelijk voor is. Dat is vrij ondernemerschap en moet niet verstoord worden door overheden, daarom ben ik tegen sancties en wedersancties, het verstoord alle relaties die personen en bedrijven in jaren opgebouwd hebben met eigen geld en tijd.

 • gjcamps

  sorry, teeld moet natuurlijk teelt zijn..

 • marco-vdb

  Piethermus is toch wel erg boos op Putin. Vergeet niet Peither, de boycot is een reactie op sancties tegen Rusland die Obama de EU door de strot heeft gedrukt. Je bent boos op de verkeerde partij. De VS probeert al jaren de CIS landen tegen Rusland op te zetten door erg veel geld in oranje / rozen revoluties met lui als Yushenko, Sjaakaasjvili, e.a. te investeren. Dit alles om de alleenheerschappij van de VS te conserveren, en Rusland klein te houden. Het resultaat van de macht van de VS zien we in heel noord Afrika en het midden oosten. Alles om de US multinationals de macht over het zwarte goud te verstrekken. We horen continu in de media over dictatuur en mensenrechten in Rusland en China maar over bv Saudi Arabie horen we helemaal niets, terwijl de situatie daar vele malen erger is. Dat is echter een zgn. bondgenoot die de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt controleert, dus daar horen we zelden een kritisch woord over. Je visie over wat er op het politieke wereldtoneel gebeurd is toch wel erg kortzichtig. Rusland is de boeman en daar houdt je verhaal op.

 • alco1

  Marco. Ben je zelf niet de weg kwijt. Onbekend maakt bemint.
  Waar velen in gaan dromen.

 • piethermus1

  https://decorrespondent.nl/1618/Na-jaren-van-wegkijken-zien-we-nu-Vladimir-Poetins-ware-gezicht/123230290744-bdb12800

  stukje geschiedenis van de afgelopen 15 jaar

  oh ja... zelf ben ik nog in het communistische Hongarije geweest als uitwisseling met en van een hogere landbouwschool (universiteit)... het communisme liep al op zijn eind (1988).... janos kadar was vervangen door karoly grosz (een gematigder communist).... Hongarije was in 1988 het meest gematigde communistische regime...

 • marco-vdb

  Ja Piether, je moet ook niet teveel van die linkse ouwelullen verhaaltjes lezen. Die man zit nog steeds in zijn PROVO tijd.
  Dat het een puinhoop zou worden in Oekraine kon iedereen wel op zijn klompen aanvoelen. Sinds Yoeshenko met behulp van bepaalde extrene krachten aan de macht kwam, wist iedereen dat de relatie Rusland - Oekraine op scherp stond.
  Nog in Hongarije geweest de afgelopen jaren? Wat zijn die lui blij dat ze bij de EU zijn. Als ze nog eens hadden moeten kiezen....

 • piethermus1

  @marco-vdb... In Hongarije zijn een soort van halve Pijlkruisers aan de macht.... Die zijn hun hun kop net zo dictatoriaal als Kadar, Poetin...

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.