Home

Nieuws 7 reacties

Rusland: importstop niet illegaal

Moskou – De Russische importstop voor een hele reeks agrarische producten is toegestaan volgens WTO-regels, meent de Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov.

Volgens Lavrov is de boycot een zaak van "nationale veiligheid" terwijl producenten in de EU een oneerlijk verkregen concurrentievoordeel zouden genieten.
"We gaan alle instrumenten, inclusief diegene die beschikbaar zijn bij de WTO, gebruiken om schending van verbintenissen van onze partners te voorkomen", aldus Lavrov. "Wat betreft onszelf: wij voldoen aan onze verplichtingen." Rusland werd in 2012 na bijna twintig jaar onderhandelen lid van de WTO en ligt sindsdien periodiek onder vuur van de EU en VS vanwege vermeende schenden van WTO-regels.
Lavrov zei dat wanneer landen zich verenigen tegen Rusland door sectorale sancties in te stellen ze "nauwelijks goede partners genoemd kunnen worden, waarmee voedselzekerheid een zaak van nationale veiligheid wordt." Wanneer de veiligheid van een land bedreigd wordt, mag het land volgens WTO-regels handelsonvriendelijke maatregelen nemen.
Wanneer de EU de WTO vraagt het Russische sanctiebeleid te onderzoeken, kan een uitspraak nog jaren op zich laten wachten. Rusland kan een eerste aanvraag voor een onderzoek blokkeren met een veto en daarna diverse malen hoger beroep aantekenen.

Laatste reacties

 • Trot

  word het geen tijd dat we ook als gebruiker producten en dienste uit rusland links laten liggen

 • Tonkie

  Machines en uitgangsmateriaal mag wel ingevoerd worden in Rusland.
  Moeten wij dat wel willen?

 • ed12345

  Tonkie als ik de reacties op de andere boycott artikels lees dan geeft dat mij de indruk dat de meesten die wel leveren kunnen aan rusland dit ook daadwerkelijk zullen doen

 • koestal

  waarom geen boycot van Russiche vliegtuigen op Schiphol en boycot van Russische vliegvelden ,waarom moet dit over de rug van boeren en tuinders

 • flyinghollander

  @Koestal, dat zal Rusland het vliegen over Rusland ook verbieden, en gas leverantie ook stoppen.

 • Jan Cees Bron

  De hamvraag is misschien wie sancties langer vol kan houden. De Russische bevolking is betrekkelijk arm maar is wel ontberingen gewend: de jaren '90 waren in veel opzichten economisch desastreus. De meeste EU-lidstaten zijn rijker maar hebben een dergelijke crisis veel langer geleden meegemaakt.
  Daar komt de vraag bij wie sancties kan escaleren. De EU importeert vooral olie en gas uit Rusland; producten waar het niet snel zonder kan. Andersom kan Rusland nog tal van sectoren in de EU treffen, zoals de Duitse auto-industrie, Nederlandse bloemensector, Italiaanse mode of Franse machinebouw.

 • alco1

  Het hoort misschien raar, maar het hele gedoe met sancties e.d. doet mij denken aan de lagere school met ruzie tussen een paar jongetjes. Men roept en doet maar wat, zonder de gevolgen onder ogen te zien. Als het uit de hand liep kwam de hoofdmeester er aan te pas. Zijn er nu geen mensen meer waarvoor een ieder respect heeft om uit de impasse te komen. We zijn nu zo langzamerhand toch wel volwassen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.