Home

Nieuws

Resultaten Cargill onder druk

Minneapolis – Cargill heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van $424 miljoen (€316 miljoen), 12 procent minder dan een jaar eerder. Het Amerikaanse agriconcern verloor vooral geld in de energiehandel en had last van de waardedaling van de Venezolaanse munt.

De omzet steeg 2 procent tot omgerekend €27 miljard. Cargill boekte over het hele gebroken boekjaar een winst van omgerekend €1,59 miljard, 19 procent minder, terwijl de omzet vrijwel gelijk bleef en uitkwam op ruim €100 miljard.
Cargill boekte fors meer winst in de divisie die diervoeding en vlees maakt. Het bedrijf zag de winst deels toenemen door acquisities. Cargill exporteerde meer Australisch rundvlees en verkocht meer voer aan met name de Amerikaanse rundveehouderij. Ook de pluimveebedrijven in Midden-Amerika, Europa en Thailand maakten meer winst.
De handelsdivisie van Cargill profiteerde net als concurrenten ADM en Bunge van een grotere beschikbaarheid van granen en oliezaden in Noord-Amerika. Vorig jaar waren volumes dusdanig gedaald dat ook hoge prijzen hiervoor onvoldoende konden compenseren. Lage grondstofprijzen pakken voordelig aan voor de ethanolproductie van Cargill.
Cargill meldt dat het negatief geraakt wordt door verslechterend economisch sentiment, ook vanwege de Oekraïne crisis. In maart verlaagde Venezuela de waarde van zijn munt wat leidde tot een waardedaling van de bedrijven van Cargill in de 'Bolivariaanse'republiek.
Cargill schatte de elektriciteitsmarkt van de VS verkeerd in en verloor daardoor circa $100 miljoen. Het bedrijf zegt groot te investeren in nieuwe software voor alle 67 afdelingen. De software moet onder meer het inkopen makkelijker maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.