Home

Nieuws 15 reacties

Rabo vreest Russische sancties landbouw

Utrecht – Rabobank denkt dat eventuele Russische sancties met name de agrarische sector relatief snel en hard kunnen raken.

Volgens de kennis- en onderzoeksafdeling van de bank, de grootste kredietverlener van de Nederlandse land- en tuinbouw, is het wenselijk dat bedrijven anticiperend op sancties terughoudend zijn in het zakendoen met Rusland. Rabobank beveelt gebruik van een exportkredietverzekering en het aanboren van meer markten aan.

Naast het verzekeren tegen wanbetaling, schrijft Rabobank in een rapport dat het verstandig is meer markten aan te boren. Rabobank benadrukt dat niet alleen de politieke verhouding tussen Rusland en de EU erg moeizaam is, maar Rusland ook niet echt een groeimarkt is. Bedrijven kunnen ook onderzoeken of belangrijke relaties blootstaan aan een hoge mate van 'Rusland-risico', wat uiteindelijk ook de eigen onderneming kan raken.

Het groeipotentieel wordt volgens de onderzoekers beperkt door de afwezigheid van een dynamisch bedrijfsleven en een krimpende bevolking. Wanneer gekozen wordt voor een exportkredietverzekering is het volgens de bank wel van belang te weten hoe het beleid van de verzekeraar is bij wederzijdse sancties. Exportkredietverzekeraar Atradius classificeert Rusland als een land met "gemiddeld risico", maar volgt de situatie op de voet.

De EU stelde eerder sancties in tegen Rusland en de vrees groeit dat Rusland zal vergelden. Wanneer ze dit niet openlijk doet, kan het de handel frustreren. Volgens Polen is een Russische importstop voor Pools fruit politiek gemotiveerd. Rusland exporteert met name energie naar Nederland, maar verdient hier zelf veel aan. Het is volgens de onderzoekers daarom logischer dat het land sancties kiest die de Nederlandse economie wel vrij hard raken, maar Rusland zelf nauwelijks pijn doen.

Rusland wil haar energie graag kwijt en heeft westerse machines, chemie en ingenieursdiensten nodig. Met name de import van bloemen en groente en fruit zijn echter minder van belang voor Rusland. In mindere mate geldt dat zelfs voor Nederlandse zuivel. De export van agrarische producten naar Rusland betreft volgens de bank vooral producten die in Nederland zelf zijn geproduceerd.
De Nederlandse agrarische sector is volgens Rabobank "bovengemiddeld sterk" op Rusland gericht. Zo'n 4,5 procent van de Nederlandse uitvoer aan planten en bloemen gaat naar Rusland.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hebben we als landbouw niet zelf gekozen om ons te profileren op de Russische markt? Een markt die al jaren onzeker is door plotselinge hygiene eisen of andere duistere ziekte kiemen op voedsel producten of bloemen en pootgoed? Wat hebben wij iedere keer weer gedaan knikken en investeren om aan de niets zeggende eisen van Poetin en zijn zgn. veiligheidsexperts te voldoen. Deze import eisen zouden nog veel strenger worden om ons te laten zien / voelen dat de KOPER baas is ondanks mondiale afspraken (WTO)

 • agratax2

  Wie vreest leeft altijd in angst. Wie in angst leeft, zal nooit een (juiste) beslissing nemen.

 • gjcamps

  Agratax, ik denk dat de nederlandse en duitse supermarkten evengoed wispelturig zijn. Als je niet met kritische klanten en marktgrillen overweg kunt dan doe je niet meer mee. De lat komt steeds hoger en je moet mee of je kunt thuisblijven. Eisen des tijds...?

 • brabantsduitserke

  een mens lijdt het meest met het lijden dat ie vreest.

 • piethermus1

  zo maar een idee: wellicht kunnen de sectoren (zoals chemie) die niet of minder geraakt worden door een boycot de landbouw compenseren, die wel last zal hebben van de boycot? neemt niet weg dat rusland door grillige en rare eisen op fytosanitair gebied toch al meer een last is voor de handel in landbouwproduct dan een lust...

 • koestal

  De Russen willen ook voldoende eten ,anders krijgen ze onrust in eigen land,Poetin is nu nog populair,maar als het volk te weinig voedsel krijgt ,wordt het snel anders !

 • jop

  Rabo brengt met dit bericht het eigen product op de markt: de exportkredietverzekering. Hier wordt dus bewust angst gezaaid. Rusland is altijd een onzekere afnemer van producten. Het land gooit de grenzen dicht als het zo uitkomt of betaalt slecht of niet. Het land krijgt echter een probleem als het eigen volk verhongert door een tekort aan geïmporteerd voedsel.

 • mr X

  Rabo, hoe sterk en geloofwaardig zijn ze nog?

 • radiusss

  Volgens mij zit er nog veel boventallig personeel bij de kennis- en onderzoeksafdeling van de bank. Probeer het eens in Brussel!

 • ed12345

  Wie denkt dat als de EU geen landbouwproducten naar rusland uitvoerd de russen honger lijden zal toch van een koude kermis thuis komen Niemand en niets is onvervangbaar als de EU niet levert kan voor een groot gedeelte b.v. zuid America die plaats innemen
  Voor de EU is het zeer belangrijk de energie NU ergens anders te betrekken Volgens de Frankfurter Allgemeine is rusland door gas en olie verkopen de 4e natie met geld reserves na China ,Japan en Zwitserland

 • pinkeltje

  Poetin redt zich wel. Voor geld is er veel te koop in de wereld. En Poetin is populairder in Rusland dan welke andere regeringsleider dan ook in eigen land. Hoewel dat natuurlijk ook maar dagkoersen zijn.

 • red

  Wel raar dat de rabo zich in het vaarwater begeeft van onze belangen behartigers. Op deze manier ruikt het toch altijd een beetje raar.
  Wat zit hier nu weer achter want vertrouwen zou ik ze niet meer

 • piethermus1

  Rusland is sowieso al een onbetrouwbare handelspartner gebleken de afgelopen jaren. Als ze het maar in de bol krijgen, vinden ze zogenaamd wel een of andere fytosanitair dingetje/smoesje om de grenzen dicht te gooien voor dan dit product en dan dat product. Het is gewoon klieren wat die Russen doen. Veel sectoren in de landbouw hebben de afgelopen jaren al last gehad van de grillen van de Russen. Kortom; Laten we ze maar eens een keer lekker boycotten, omdat ze ons toch al de afgelopen jaren doorlopend klieren. Laten we ze eens een keer flink terugklieren. Ze zijn toch al van die onbetrouwbare handelspartners. Maar zo ik hier reacties van sommige slappelingen lees, willen die koste wat kost handel drijven, zelfs met klierende pestkoppen, zoals de Russische regering.

 • agratax2

  ed12345. Er is geen land ter wereld dat een crisis als na 1989 heeft doorstaan en letterlijk heeft OVERLEEFD. Russen zijn ware overlevingskunstenaars en als ze morgen geen brood op de plank hebben vanwege sancties, zal Poetin daar als baas van de MEDIA niet onder lijden. Zijn Nieuws media zullen de Zwarte Piet naar ons schuiven en naar de Oekraine. Hij is al maanden zo niet jaren bezig met dit media offensief.
  In het Westen zullen eens uit onze ivorentoren moeten komen en ons vergewissen wat er daar buiten gebeurd en hoe onze mede aardbol bewoners denken en handelen. Dit zou wel eens veel onverwachte verrassingen kunnen voorkomen.

 • tessemakergj

  angst is een slechte adviseur

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.