Home

Nieuws 7 reacties

Prijs bouwland schiet omhoog

Apeldoorn – Een hectare bouwland bracht vorige maand volgens het Kadaster bijna €62.000 per hectare op.

Dat is bijna €5.000 per hectare meer dan een maand daarvoor. De waarde van akkerbouwland is al sinds begin dit jaar aan het stijgen. In maart dit jaar bracht het rond de €53.500 per hectare op. In vier maanden tijd is de prijs dus 15 procent gestegen. Alleen in september 2013 bracht een hectare bouwland nog meer op volgens het Kadaster, namelijk ruim €63.000 per hectare.

De waarde van een hectare grasland daalt sinds april dit jaar. Vorige maand lag de gemiddelde prijs op bijna €45.000 per hectare. In april dit jaar was dat nog bijna €53.000 per hectare.

Landelijk is de gemiddelde prijs voor landbouwgrond licht gestegen naar ruim €53.000 per hectare. Dat is €500 per hectare meer dan een maand daarvoor. De hoogste landelijke gemiddelde prijs voor grasland ooit werd eveneens in september vorig jaar bereikt, aldus het Kadaster. Toen werd er gemiddeld bijna €53.000 per hectare betaald.

De sterke stijging van de prijs voor bouwland komt volgens Arjan van der Waaij, voorzitter NVM van de vakgroep Agrarisch & Landelijk vastgoed, doordat er in deze tijd meer bouwland wordt verkocht dan grasland. Daarnaast geeft een akkerbouwer, volgens Van der Waaij, ook eerder iets meer uit voor de grond dan een melkveehouder, omdat die melkveehouder naast grond ook andere grote investeringen moet doen.

Laatste reacties

 • powertomaaien

  Waarom de markerwaard niet inpolderen?
  Er is gewoon schaarste aan grond maar het moet wel betaalbaar blijven.
  Het evenwicht is zoek.

 • pinkeltje

  Punt een gaat dat niet gebeuren, daar is lang genoeg over gepraat. Eens of oneens of zinnig of onzinnig, dat maakt inmiddels niet meer uit. Het gaat gewoon niet gebeuren. Punt twee, dat gaat de grondprijs niet omlaag brengen. Tenzij de Markerwaard morgen plostklaps compleet klaar ligt en van voor tot achter in cultuur is gebracht maar dat is theoretisch geneuzel waar we niet verder mee komen. In de hele wereld gaat de grondprijs behoorlijk omhoog en dat gaat voorlopig ook niet veranderen. Dat je op grond van 60.000 Euro eigenlijk niet kunt boeren dat zal iedereen duidelijk zijn, maar dat konden we 50 jaar geleden ook niet op grond van 8.000 gulden per hectare.

 • info36

  Dus kopen maar?

 • pinkeltje

  Heb je geld waar je geen raad mee weet koop dan maar een stukje grond. Is over de jaren heen een laag renderende maar wel zekere belegging. Kopen met geleend geld is een ander verhaal. Dat kan alleen een wereldkampioen rendabel rekenen. Geld op de bank is op dit moment per saldo dik verliesgevend en alle andere beleggingen ook risicovol. Maar dat zal voor veel mensen inmiddels geen nieuws meer zijn. Wil je winst op korte termijn ga dan naar het casino of koop aandelen. Waar de grootste kans is op winst is ook de grootste kans op verlies.

 • info36

  Even kopen dan.

 • piethermus1

  Op Flakkee is eind vorig jaar €103.000,--/ha betaald... En Zeeuws-Vlaanderen, vroeger toch niet bekend staand vanwege de hoge grondprijs, is vanwege vraag vanuit Belgie ook zeer duur aan het worden (ook rond de 100.000 euri)

  Maar dachten we een paar jaar geleden ook niet dat de top wel bereikt zou zijn bij 70.000/ha? Sinds die tijd is het niet echt gedaald. Maar ja! Een keer zal de daling toch wel inzetten?

 • Venstra

  @powertomaaien
  Weet je wat dijkverzwaring kost, een stukje dijk tussen Hoorn-Enkhuizenkostte al miljarden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.