AlgemeenNieuws

Prijs bouwland schiet omhoog

Apeldoorn – Een hectare bouwland bracht vorige maand volgens het Kadaster bijna €62.000 per hectare op.

Dat is bijna €5.000 per hectare meer dan een maand daarvoor. De waarde van akkerbouwland is al sinds begin dit jaar aan het stijgen. In maart dit jaar bracht het rond de €53.500 per hectare op. In vier maanden tijd is de prijs dus 15 procent gestegen. Alleen in september 2013 bracht een hectare bouwland nog meer op volgens het Kadaster, namelijk ruim €63.000 per hectare.

De waarde van een hectare grasland daalt sinds april dit jaar. Vorige maand lag de gemiddelde prijs op bijna €45.000 per hectare. In april dit jaar was dat nog bijna €53.000 per hectare.

Landelijk is de gemiddelde prijs voor landbouwgrond licht gestegen naar ruim €53.000 per hectare. Dat is €500 per hectare meer dan een maand daarvoor. De hoogste landelijke gemiddelde prijs voor grasland ooit werd eveneens in september vorig jaar bereikt, aldus het Kadaster. Toen werd er gemiddeld bijna €53.000 per hectare betaald.

De sterke stijging van de prijs voor bouwland komt volgens Arjan van der Waaij, voorzitter NVM van de vakgroep Agrarisch & Landelijk vastgoed, doordat er in deze tijd meer bouwland wordt verkocht dan grasland. Daarnaast geeft een akkerbouwer, volgens Van der Waaij, ook eerder iets meer uit voor de grond dan een melkveehouder, omdat die melkveehouder naast grond ook andere grote investeringen moet doen.

Beheer
WP Admin