Home

Nieuws 794 x bekeken

Polen vraagt steun EU

Warschau – Polen wil dat Poolse groente- en fruittelers door de Europese Unie gecompenseerd worden.

Dit schrijft de Poolse minister van landbouw Marek Sawicki in een brief aan de Europese landbouwcommissaris Ciolos. Door het Russische embargo op de import van groente en fruit vanuit Polen zou de sector dit jaar een verlies lijden van zo'n 500 miljoen euro.

Sawicki vraagt om compensatie vanuit de Europese Unie, omdat het importverbod een resultaat van eerder opgelegde sancties aan Rusland door de EU zou zijn. In 2013 exporteerde Polen 800.000 ton aan groente en fruit, goed voor een waarde van circa 336 miljoen euro. In totaal schat het land dat zij nu een schade oplopen van zo'n 500 miljoen euro, omdat naast de weggevallen export de interne markt ook een flinke deuk oploopt. Omdat de oorzaak hiervan een politiek spel lijkt te zijn en buiten de schuld van de telers ligt, vraagt Sawicki de EU om maatregelen te nemen om de schade te beperken door middel van financiële steun.

Of registreer je om te kunnen reageren.