Home

Nieuws

OIE wil meer aandacht voor bijengezondheid

Parijs – Handhaving van een gezonde populatie bijen is een grote uitdaging en vraagt wereldwijde aandacht. Dat zegt voorzitter van de werelddiergezondheidsorganisatie OIE, Bernard Vallat.

"Het verlies van bijen als bestuivers zou tot een biologische, agrarische, ecologische en economische ramp leiden", aldus Vallat.

Wereldwijd zijn er ongeveer 17.000 bijensoorten bekend. Het is erg lastig om ziekten bij de dieren vast te stellen en te behandelen. "Meer dan voor welke diersoort dan ook is er voor bijen een grote behoefte aan kennisvergaring over dierziekten en diagnostiek", aldus de OIE. Vallat wijst erop dat er bij de farmaceutische bedrijven weinig middelen beschikbaar zijn om ziekten bij bijen te behandelen en dat er bij de –veelal hobbymatige- bijenhouders vaak gebrek aan kennis is over de gezondheid van de bijen.
De bijenstand is in gevaar als gevolg van veranderde landbouwpraktijken en vervuiling, onder andere door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De OIE heeft bijensterfte bijenziekten daarom opgenomen als een van de prioriteiten in haar strategisch plan.

De OIE heeft standaarden over het bestrijden van aandoeningen bij bijen, zoals de varroamijt afgesproken met de 178 landen die zijn aangesloten bij de OIE.

Of registreer je om te kunnen reageren.