Home

Nieuws 10 reacties

Niels Lentjes persoonlijk aansprakelijk

Arnhem – Niels Lentjes is door de rechtbank Gelderland vorige week persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement van Mesthandel Niels Lentjes bv. Dit blijkt uit het vonnis van de rechtbank Gelderland.

De rechtbank stelt vast dat er geen dan wel nauwelijks administratie van de onderneming is aangetroffen. Betrokken curator Chris Diks heeft daar meerdere keren om gevraagd, maar Lentjes heeft nooit de boeken overhandigd. Ook niet toen de mesthandelaar tegenover de rechter verklaarde dit wel te doen. In het vonnis staat daarover: "De rechtbank trekt hieruit de conclusie dat gevoeglijk ervan kan worden uitgegaan dat het bestuur geen deugdelijke administratie heeft gevoerd. De rechter oordeelt dan ook dat 'vast staat dat het bestuur niet heeft voldaan aan de boekhoudplicht'. De rechter vermoedt dan ook dat deze onbehoorlijke taakvervulling een belangrijke oorzaak is van het faillissement van de mesthandel".

Zowel Niels Lentjes, zijn moeder die op papier de leiding had over de onderneming toen Lentjes minderjarig was, als de Holding worden aansprakelijk gesteld voor het faillissement.

De rechtbank in Zutphen sprak in april vorig jaar het faillissement uit van Mesthandel Niels Lentjes bv. Loon- en transportbedrijf Antoon Toonen uit het Brabantse Odiliapeel en loonbedrijf Jeroen Schouten uit het Gelderse Gendt hadden het faillissement aangevraagd. Er zijn 27 schuldeisers, blijkt uit het vierde faillissementsverslag van curator Chris Diks. De schuld van de failliete onderneming staat op bijna €630.000, aldus datzelfde verslag. Onder de schuldeisers zitten meerdere loonbedrijven, verhuurders van mestsilo's, transporteurs en fouragehandelaren. Ook hebben twee advocatenkantoren zich gemeld als schuldeiser. Deze hebben samen nog ruim een ton tegoed van de onderneming.

Lentjes zelf is van oordeel dat zijn mesthandel om andere redenen is omgevallen. Uit het vonnis van de rechtbank Gelderland blijkt dat de jonge mesthandelaar vindt dat zijn onderneming ten onder is gegaan doordat derden in strijd met de wet handelden, waardoor boetes en kosten op Mesthandel Niels Lentjes bv zijn afgewenteld. De rechter schuift dit terzijde. Lentjes heeft namelijk volgens de rechter op geen enkele wijze nader onderbouwd welke derden dit zijn geweest, wanneer zich dit heeft voorgedaan, waaruit het handelen in strijd met de wet en het misbruik precies hebben bestaan en hoe dit concreet in zijn werk is gegaan.

Lentjes moet van de rechtbank een voorschot betalen van €175.000 om de schulden af te betalen. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad. Dit houdt in dat Lentjes, zijn moeder of de Holding direct moet overgaan tot betaling, ondanks dat hoger beroep tegen het vonnis mogelijk is. Niels Lentjes wil niet zeggen of hij daadwerkelijk hoger beroep aantekent. "Zo lang de zaak loopt praat ik niet", aldus Lentjes. Zijn advocaat Reijer Wolleswinkel van Wolleswinkel Advocaten laat via zijn secretariaat weten nog niet te hebben gesproken met zijn cliënt over deze zaak.

De curator heeft eerder beslag gelegd op de woning van Lentjes' moeder. Daar zit volgens Diks een 'fikse overwaarde' op, maar onvoldoende om de totale schuld te kunnen voldoen. Of de woning nu daadwerkelijk verkocht gaat worden om de schulden af te lossen kan de curator nog niet zeggen.

Laatste reacties

 • grasspriet

  zal het dan toch eindelijk gaan gebeuren dat deze oplichter/zwendelaar zijn straf gaat krijgen en ook zijn moeder, ik hoop het van ganzer harte.

 • boerke brabant

  voor de boerderij redactie misschien het moment voor wederom een uitgebreide reportage over dit wonder kind...

 • koestal

  van een kale kip zal weinig zijn te plukken

 • grasspriet

  wat is een kale kip , zeker geen Niels Lentjes die moet of heeft zijn geld verstopt samen met zijn moeder

 • drikhend

  Wat zielig dat deze arme kleine hard werkende jongeman zo opgelicht is door andere mesthandelaren . Nu heeft hij het ook nog moeilijk met zijn handel in mest want zijn goede naam is door de rechtszaak beschadigd . Je zou er zo medelijden mee krijgen als je niet beter wist . Een ding moet je hem nageven . Het is een gehaaid sluw mannetje wat gebruik gemaakt heeft van mogelijkheden die andere minder brave handelaren niet zagen .En dit veel te lang heeft kunnen volhouden . En zo anderen die goed van vertrouwen waren wel of net niet de afgrond in getrokken . En pas op hij blijft terugkomen . Want een ander bekend persoon is ook weer bezig om terug te komen in deze handel . Schijnt toch ergens heel interessante handel te zijn .

 • 1455

  ik heb nog steeds het idee dat ander waaronder mesttransporteurs goed gebruik hebben gemaakt van hem

 • drikhend

  Juist 1455 dat is waar . Maar dan kan vriendje Lentjens wel zeggen dat hij opgelicht is door deze handelaren . Maar dat klopt niet . Hij heeft hen de mogelijkheid gegeven mest af te zetten bij door hem aangezochte klanten . Ik zeg aangezochte klanten omdat hij eigenlijk adressen gebruikte van bedrijven die nog wel mestnummer hadden maar al enkele jaren niet meer actief waren . Maar de mest werd door hem zwart aangeboden bij andere bedrijven . En weg geboekt naar de aangezochte adressen . En de boeren die de mest echt afnamen hebben bezoek gehad van AID en fikse boetes kunnen betalen .Want niet alle transporteurs boeken de witte afnemer als mest afleveradres . maar adres waar de mest werkelijk terecht kwam .Dit is werkelijk gebruik maken van met medeweten van . MAAR UITEINDELIJK WAS LENTJES HET BREIN WAT ER VOOR ZORGDE DAT ER VEEL MEST WEG GING

 • landboer

  1455 Lentjes is niet misbruikt ,hij deed het zelf en is meerdere keren gewaarschuwd dat wat hij deed nooit goed zou gaan, maar volgens hem kwam de AID er nooit achter hoe en waar hij die zwarte mest afzette. Wat makkelijk te volgen is want ze rijden verplicht met GPS.Maar die stond dan niet aan volgens hem....En zo heeft ie er hier in de buurt heel wat in de problemen gebracht.(waar ze natuurlijk zelf bij waren,maar t leek zo mooi en hij kan praten als Brugman)

 • koestal

  Hij kan uithuilen bij z,n moeder

 • zwijntje

  Drikhend het is inderdaad bisniss want het mestprobleem wordt in 2015 niet minder met de verplichte verwerking.
  En het is altijd nog geweest wie de goedkoopste is en aan de wettelijke verplichting voldoet is koopman wat ook moet.

  succes

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.