Home

Nieuws 585 x bekeken

'Multinationals cruciaal voor ontwikkeling'

Wageningen – Multinationals, NGO's en ontwikkelingssamenwerking hebben elkaar toenemend nodig.

Dat zei minister Lilianne Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking bij een werkbezoek aan het onderzoekscentrum van zuivelconcern FrieslandCampina in Wageningen. Ploumen zei dat multinationals een ongekend netwerk hebben, als geen ander weten hoe je kwaliteitsstandaarden op grote schaal omhoog krijgt en daar zijn waar groei mogelijk is.
Volgens de PvdA-politica is de oude tegenstelling tussen multinationals, NGO's en ontwikkelingssamenwerking vanuit de overheid minder scherp als vroeger, zo niet opgeheven. Multinationals hebben NGO's ook nodig om in contact te komen met het leger aan kleine boeren dat zich moet omvormen tot een sterke toeleveringsketen. "Multinationals zijn cruciaal als  rolmodellen voor bedrijven in ontwikkelingslanden. Ze helpen toenemend ook consumenten in opkomende economieën, vaak ontwikkelingslanden, zich meer bewust te maken van een gezonde levensstijl."
Multinationals en NGO's hebben op hun beurt de overheid nodig om deuren geopend te krijgen op bestaande maar met name ook nieuwe markten, benadrukt CEO Cees 't Hart van FrieslandCampina, dat vorig jaar een omzet realiseerde van €11,4 miljard. 't Hart zei blij te zijn dat het grote aantal handelsmissies waarvoor de regering koos. Vorig jaar organiseerde de staat 27 handelsmissies waar in voorgaande jaren het aantal onder 20 missies bleef.
Volgens Ploumen bevestigt het toenemende aantal handelsmissies dat Nederland zich niet "terugtrekt" uit de wereld, een beeld dat werd opgeroepen door werkgeversorganisatie VNO-NCW toen het sluiten van een serie consulaten in onder meer Duitsland en Japan ter discussie kwam. "Er ligt een bezuinigingsopdracht maar die richt zich vooral op de EU, waar landen steeds meer samenwerken. Elders, in opkomende economieën, opent Nederland nog steeds missies."
Ploumen streeft ernaar elke maand een werkbezoek bij een Nederlands bedrijf in Nederland te plegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.