Home

Nieuws

Monsanto niet onder indruk EU-beleid GMO

Brussel – Monsanto verwacht niet dat het EU-beleid waarbij nationale overheden meer ruimte krijgen om transgene gewassen (GMO) toe te laten of weigeren, het bedrijf in negatief opzicht raken.

Nu is het al zo dat in sommige landen bepaalde zaden verkocht mogen worden en in andere niet, aldus José Manuel Madero, CEO van Monsanto in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, in een interview met persbureau Agra Europe.

Madero benadrukt in het interview dat de wet "blijft voorkomen dat boeren in Europa toegang krijgen tot één van de meest innovatieve technologieën in de landbouw en wel één die in hun gereedschapskist zou moeten zijn om hen te helpen onkruid en insecten op een duurzame wijze tegen te gaan."

Volgens Madero is wetgeving die nationale overheid meer vrijheid geeft beleid te formuleren in tegenspraak met de wens van de EU te komen tot één markt. De wet maakt alleen "voorheen onwetenschappelijke en illegale" importstops legaal, aldus de oud-topman van Monsanto in Mexico. "Het is net zoiets als het uitvaardigen van een decreet dat de zon rond de aarde draait of de wereld plat is."
Monsanto heeft zich volgens Madero voorlopig neergelegd bij de weerstand tegen genetische modificatie van gewassen in de EU. Het bedrijf trok alle toelatingsaanvragen in. "We hebben met onze conventionele zaden een goede en groeiende business in Europa", aldus Madero. "We breiden door Europa heen productie en nemen mensen aan."
Monsanto realiseert in de verkoopregio waar Madero verantwoordelijkheid voor draagt €1,5 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.