Home

Nieuws 2 reacties

Minder savannebranden door omzetting in landbouwgrond

Amsterdam - De omzetting van Afrikaanse savannes in landbouwgrond heeft tot gevolg dat er minder savannebranden zijn. Dat zeggen Amsterdamse onderzoekers in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Savannebranden hebben een negatief effect op de luchtkwaliteit. Volgens de publicatie overlijden daardoor jaarlijks 150.000 mensen vroegtijdig.

De onderzoekers verwachten dat de omzetting van Afrikaanse savannes in landbouwgrond zal doorgaan, waardoor het aantal branden zal blijven afnemen. De omzetting naar landbouwgrond zorgt er jaarlijks voor dat 6,3 miljoen hectare bespaard blijft van branden, aldus aard- en klimaatwetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De onderzoekers verwachten dat door de huidige sociaal-economische ontwikkelingen het omzetten tot landbouwgrond zal doorzetten, waardoor het aantal branden verder zal afnemen.

Laatste reacties

  • pinkeltje

    Wel knap dat de wetenschappers kunnen uitrekenen dat er door savannebranden jaarlijks 150.000 mensen vroegtijdig overlijden. Dan zullen ze ook wel kunnen uitrekenen welke effect dat op langere termijn op het klimaat heeft. Hebben ze ook al uitgerekend hoeveel de overbevolking nog verder toeneemt wanneer het areaal landbouwgewassen zich uitbreidt?

  • farmerbn

    Wat een klets verhaal! Regent het in mei dan is april voorbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.