Home

Nieuws 20198 x bekeken 108 reactieslaatste update:1 sep 2014

Mest mag langer worden uitgereden

Den Haag - Vanwege de natte weersomstandigheden in de afgelopen maanden mogen boeren enkele weken langer mest uitrijden op bouwland en grasland. De periode is met twee weken verlengd tot en met 15 september 2014.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld hebben dat vrijdag 29 augustus besloten. Voor bouwland geldt het uitstel alleen als uiterlijk op 16 september een groenbemester is ingezaaid of als dit najaar bloembollen worden geplant.

De bewindslieden geven met het uitstel gevolg aan een verzoek van LTO Nederland, melkveehoudersvakbond NMV en loonwerkersorganisatie Cumela Nederland. LTO diende op 22 augustus een verzoek in bij de staatssecretaris en daar sloten NMV en Cumela zich in de dagen daarop bij aan.

Op maandag 1 september is de uitstelregeling gepubliceerd in de Staatscourant. Daaruit blijkt dat Dijksma de argumenten voor uitstel zwaarder heeft gewogen dan het advies van de Technische Commissie Bodem (TCB). Die adviseerde om geen uitstel te verlenen voor het uitrijden van dierlijke mest. "Het risico op uitspoeling van nutriënten is groot bij najaarsaanwending van dierlijke mest", stelt de TCB, "zeker op zand en lössgronden." De commissie heeft een voorkeur voor het toedienen van kali en stikstof via kunstmest, omdat met drijfmest ook fosfaat wordt toegevoegd.

Dijksma verwacht dat er door de langere uitrijperiode niet meer dierlijke mest wordt uitgereden dan anders ook zou zijn gebeurd.

Laatste reacties

 • jeroenpaulus

  Buitengewoon!!!

 • varkentjeeee

  dramatisch laat besluit heb je weinig aan er zijn er genoeg die het er al op gevetzakt hebben omdat de put leeg moet en niet kunnen wachten. met gevolg toch meer uitspoeling omdat groenbemester slecht groeit

 • deer123

  wel een beetje laat, ik heb de loonwerker gisteren nog 70 mh3 op de bunder laten uitrijden ' dumpen ' .. tja je moet toch wat he !

 • greta 1475

  Ben er erg blij mee komende week maaien dan nog een kleine mestgift en klaar is Kees ! Overheid bedankt !

 • Sikkedel

  Zeer laat. Deze mevrouw Dijksma laat wederom zien hoe weinig verstand van zaken dat ze heeft. (Dat bleek trouwens ook al van het voorjaar)...

 • cocoma

  Mooi, Kan ik komende week maaien en onder droge omstandigheden nog 10 to 12m3/ha erop net voor een bui(tje).

 • Broederijbrok

  Beter laat, dan niet.
  Met de juiste argumenten, kun je goede besluiten nemen.
  Laten we blij zijn, oja zwarte pieten mag niet meer.
  Wens iedereen een mooie nazomer.

 • Zuperboer

  @varkentjeeee: Dat kenmerkt nu juist de ondernemer anno 2014. Gij zult niet vetzakken! Er zijn daartoe meerdere keuzes te maken. Allereerst is de toestand van de bodem altijd bepalend: Te nat = niet uitrijden (de schade is tot 5 jaar na datum te merken). Vervolgens: Mest zoveel mogelijk sparen voor het voorjaar 2015, desnoods tijdelijk mest in opslag bv. in december 2014. Mest in het voorjaar geeft oogst, mest in de nazomer geeft 4e/5e/of 6e snede gras of extra uitspoeling=verliezen. Wie bereid is zijn land te verknoeien heeft het niet goed begrepen.

 • satan

  loonwerkers de hele week in de stres , ik heb er een dubbel gevoel bij
  waarom zo laat bekent maken als het tien voor twaalf is ,rotstreken zijn het.

 • Bergop Heuvelland

  Goed geregeld door de standsorganisaties.
  Om smakelijk gras in het najaar te krijgen kan men beter dierlijke mest gebruiken dan uitrijverbod dierlijke mest en dan kunstmest moeten gebruiken.

 • Mozes

  Over drie jaar nog meer moeite om voortzetting van de derogatie te krijgen. En als wij nog wel voortzetting van de derogatie krijgen dan nog lagere aanwend normen, vooral op zandgrond.
  Eind jaren tachtig wist iedereen toch al dat hij voldoende mestopslag moest hebben voor de winter? Nu, 25 jaar later zijn er nog steeds boeren die in augustus en zelfs september mest moeten uitrijden omdat ze niet genoeg opslag hebben.

 • hortensia

  laten we blij zijn met wat we krijgen ik ga nog lekker mest uit rijden .groetjes

 • johannetje

  helemaal mee eens, Mozes. Personen als Deer123 moeten een schop onder de kont hebben. Lui als hij bederven het voor de hele sector, er is geen excuus voor te bedenken. Handelt puur uit eigenbelang en zijn portomonaie.

 • haam

  mozes heeft blijkbaar aandelen in mestopslag firma s en laat besluit tja lto had verzocht om uiterlijk vandaag bekend te maken .

 • johannetje

  @haam. Sommigen denken dat de wereld stopt bij hun eigen brievenbus.
  Sommigen denken dat de hele wereld van hunzelf is en alles en iedereen eromheen er niets mee te maken heeft wat ze doen. Deels klopt dat, echter de maatschappij zit niet meer zo in elkaar. Wangedrag van een enkeling keert als een boemerang terug naar velen.
  Als dan die boemerang geland is klaagt die enkeling het hardst over de maatregelen die velen treffen.

 • Feimarze

  't is wat, geen verlenging mopper mopper mopper, wel verlenging pruttel pruttel pruttel. Wat het besluit ook is, je doet het toch nooit iedereen naar de zin.

 • veldzicht

  Sharon, je bent ,n schat.alleen volgende keer wel een beetje eerder laten weten.

 • boerrick

  Maar ik ben net klaar met bemesten :(

 • Land en vee lust

  wij zijn er blij mee, en gaan er zeker gebruik van maken!

 • famtillemans1

  zo hoort het ook . en nu beleid ook direct aanpassen op : 1 sept met droog weer en nat weer automatische verlengen zonder allemaal vergaderkosten van vele ambtenaren en lto medewerkers . evengoed pluim voor iedereen die mee denkt

 • eppenzolder

  Precies Mozes, ze denken alleen aan zichzelf, maar ze verzieken het voor de gehele sector, en zijn alleen maar aan het 'put leegrijden' in plaats van bemesten.

 • sjang

  Johannetje, eppenzolder en mozes: ben ik blij dat jullie bestaan. Hebben we tenminste 3 goede boeren in Nederland. Dat niet alleen, ze dragen ook de westerse mentaliteit uit: alles beter willen weten en zich overal mee bemoeien en de rest zijn slechte ondernemers.
  Behalve dat mensen de put vol hebben zijn er andere redenen om nog mest uit te rijden, ga maar eens nadenken superboeren.

 • kleine boer

  Op de zand groeit het nog lang door en is er altijd af te vreten door de koeien dus hoe langer er gereden kan worden hoe langer het groeiseizoen omdat er dan vaak op de zand geen vocht te kort is in de herfst eind okt hebben wij vaak koeien nog buiten zeker als het een keer gevroren heeft vreten ze alles weer op ook de strontpollen. Maar ja geen 10000kg per koe wel voer zat dus geen duur aankoop voer dus mis wel net zo'n goed saldo.....

 • eppenzolder

  Sjang, ik heb helemaal niet gezegd dat ik/wij drie goede boeren zijn en het beter weten dan de rest, maar enige weken geleden stond nog op deze site het advies geen dierlijke mest meer aan te wenden omdat de kans op uitspoeling veel groter wordt. Dit wordt aangegeven door bemestingsdeskundigen, maar daar doen we natuurlijk niets mee. En wat zou een reden kunnen zijn dat de derogatie eisen zijn aangescherpt ?
  Zoveel mest mogen we niet meer gebruiken, gebruik het dan verstandig, ga maar eens nadenken Sjang.

 • De achterkrim

  Dat is een goed begin van de minister

 • minasblunders1

  Kijk en van die flauwekul van die uitspoeling, daar moeten we nu eens hoognodig van af. Deze 'uitspoeling' is een theoretisch gedrocht dat er in werkelijkheid helemaal niet is. Deze 'uitspoeling' is een verzinsel van lieden die even vergeten zijn dat er omzettingen plaatsvinden in mest. Als deze lieden werkelijk zo deskundig waren, dan hadden ze al lang serieus onderzoek verricht naar de scheikundige processen in de praktijk. Lieden die alleen maar nakakelen wat ze ooit eens gehoord hebben kun je toch niet serieus nemen als 'deskundigen'? Maar goed, zolang zelfs boeren halsstarrig blijven geloven in vervuiling, zullen ze blij zijn met deze sigaar uit eigen doos.

 • wmeulemanjr1

  Nu nog mooi even heel weinig m3 per ha doen, in plaats van dure kunstmest, goed nieuws!!

 • eppenzolder

  Minasblunders, o.a. beleidsmakers nemen deze 'deskundigen' wel serieus en zij bepalen wat wij mogen en vooral niet mogen.

 • ikkethuis

  Ik vind het eigenlijk zeeer triest, en een dieptepunt van het vrije ondernemen wat nu is gebeurd. Dat de overheid toestemming geeft,om als je niet op het land kan, het 2 weken uit mag stellen. Denk daar met zijn allen maar eens over na.

 • sjang

  @eppenzolder, Wie is nu de echte bemestingsdeskundige, diegenen die betaald worden om een statement te maken en vervolgens publieksgeil in de media komen, of degenen die in de praktijk ermee moeten werken. Wat betreft derogatie: afschaffen. Daar moeten andere takken te veel wisselgeld voor betalen. Dat de eisen aangescherpt zijn geworden, prima, moeten nog scherper. Het is toch niet te verkopen dat de ene sector nog mest mag 'dumpen', en de andere sector nauwelijks nog de opbrengst op peil kan houden omdat er te weinig bemest mag worden. Telkens als derogatie verlengd wordt, stinkt het naar handjeklap van de landelijke politiek naar brussel toe, waarbij sektoren wisselgeld zijn. Ik raak dat nare gevoel gewoonweg niet kwijt.

 • sjang

  Ik zou wel eens willen weten: na het grote aantal jaren dat er verlenging van de uitrijdperiode is geweest moet toch nu genoeg bewijs moeten zijn dat in deze jaren de uitspoeling naar het grondwater groter is dan in de jaren dat dit niet het geval is. Waarom hoor ik daar nooit wat over. Is die 1 september grote onzin? Welke invloed heeft het weer na 1 september op de uitspoeling? Is het niet verstandiger om de uitrijperiode in het voorjaar 14 dagen te verlaten en in het najaar 14 dagen te verlengen?

 • minasblunders1

  Dat is nu precies waar het om gaat, Sjang. En Eppenzolder: die beleidsmakers zijn evenmin serieus te nemen; komen allemaal van het Wageningse schooltje en kakelen ook allemaal hetzelfde na. Een kritische geest zal je ook dáár niet vinden. Ze zijn (net als Mozes) zó arrogant en zó van zichzelf overtuigd, dat ze niet eens op het idee kunnen komen dat ze het wel eens mis kunnen hebben.

 • mts van oosten

  toch mooi deze twee zeer belangrijke weken erbij,dank aan l.t.o.,maar toch onvoorstelbaar dat ze dat besluit pas zo laat aankondigen,om 20 minuten voor vijf ,op vrijdagmiddag net voor de laatste uitrijdag,ik denk dat veel boeren dit niet meer hadden verwacht,gezien de vele activiteiten de laatste dagen,zoals eigenlijk te kort gras maaien, omtoch maar mest kwijt te kunnen,mest over te lang gras,en de hoeveelheid verhogen.deden we zelf ook aan mee.loonwerkers maakten een zucht van verlichting,nu die zeer grote druk er toch wat af is,ook onze mening,dit moet aan het begin van de laatste week zeker bekend worden gemaakt ,wel zo praktisch.

 • minasblunders1

  Sjang, mijn eerst zin sloeg op je derogatieverhaal #30. Het is inderdaad zo dat door de gigantische blunder in de mestwet de intensieve bedrijven een enorm saldo opbouwen, terwijl extensieve bedrijven en akkerbouwers gedwongen worden hun grond uit te mergelen. Hoe intensiever een bedrijf is, hoe meer mest het op eigen grond kan aanwenden. Het spreekt voor zich dat deze bedrijven een hogere opbrengst van hun grond halen. De 'deskundigen' zijn nu zelfs zó diep gezonken, dat zij bedacht hebben dat deze bedrijven (melkvee) nóg meer mest mogen aanwenden omdat zij als 'goede mineralenmanagers' zo'n hoge opbrengst van hun land halen. Ik raak net als jij het nare gevoel hierover ook niet kwijt...............

 • sjang

  @minasblunders1: Wat heeft de intensiviteit van het bedrijf met de hoeveelheid mest die ze mogen aanwenden te maken? Derogatie is puur voor melkveehouders die een bepaalde verhouding gras- en bouwland hebben. Dit heeft toch niets met intensief te maken. In tegendeel zelfs. De intensievere bedrijven zouden een hoger aandeel mais nastreven in hun rantsoen, als de derogatie er niet was. De politiek maakt gewoon keuze's. Ze zetten in op zuivel. Door meer grasland te faciliteren hoopt men meer koeien in de wei te krijgen. Dat dit niet lukt is door onkunde van de beleidsmakers Prima deze keuze, maar waarom moeten andere sectoren hiervan de dupe worden?

 • melkkoeienboer

  Eerst maar een rupsvoertuig huren om gras te maaien

 • boeren

  Ik hoorde ergens dat het sloot water te schoon was, en bijna of geen vis meer in zit. Dan spoelt er dus weinig uit.

 • auto35

  Beste agrariërs en boeren. Wat is het toch jammer dat er altijd 'boeren' zijn die overal en alles afkraken. Hebben ze twee weken extra om uit te rijden, weer niet goed. Ik kan me voorstellen dat die kritiek, steeds weer opgetuigd, de beleidsmakers immuun maakt voor de echte mening van 'agrariërs: .

 • jongveeopfok

  Leon, dit vindt ik de allerbeste opmerking van alle voorgaande. Helemaal mee eens!

 • evanderpasch1

  wat een onzin allemaal volgens mij kun je beter in sept uitrijden als het goed weer blijft dan in febr als erna veel gaat regenen dus weet je het pas achteraf.

 • josrodenburg

  mest dumpen vind ik een raar woord, moet je kijken wat er nog kan groeien op dat dure land. moet je zeker gebruik van maken.

 • koestal

  waarom laat ze boeren en loonwerkers zo lang in onzekerheid ?,ze had die keutel er ook wel wat eerder uit kunnen persen

 • boercees

  heb opslag voor 9 maanden , maar ben hier toch blij mee , volgende week onder goede omstandigheden de vierde snee er af en dan nog 10m3 op ha , krijgen we nog een mooie vijfde snede zonder roest . en voor type's zoals deere die 70m3 dumpen kan ik alleen maar zeggen bedankt door knoeiers als u krijgen we dus steeds zwaardere regels en een slecht imago

 • farmer135

  ja koestal, dat is de bureaucratie: de politiek staat steeds verder weg van de werkelijkheid, dat is het probleem.

 • PIETER123

  Elk jaar maakt Den Haag het weer spannend deze ''gunst''op het laatste moment toch nog twee weken de uitrijperiode te verlengen.Hoeveel grasland is deze week niet omgeploegd en vernield.
  Gewoon deze wet aanpassen is onwerkbaar door de klimaat verandering.
  Als het verdien model voor de politiek heilig is dat boeren verplicht investeren moeten in mestopslag dan is het goed om eens vaker zo naar deze wetgever te kijken.Stallen worden bij wet gevaarlijke gasfabrieken als de B.V Nederland maar aan boeren verdiend.Is dit tij nog te keren voor dat er weer slachtoffers vallen.

 • rub2

  #33 mts van oosten... Met Dank aan l.t.o.?? Ik neem ze eerder kwalijk dat er niet eerder enigszins opheldering is gekomen over het uitrijden moment. Dit was trouwens een gezamenlijke actie van nmv. Lto en cumela. Maar mee eens binnenkort staat er vast in het krantje dat ze dit maar fijn weer voor ons bereikt hebben.

  Ik denk dat ik het lidmaatschap maar op zeg. Kan ik over jaar jaar of 7 een extra mestzak voor kopen ;- ) .

  Over al het gezwets over is mest nou wel of niet goed om in het najaar aan te wenden: wanneer je de koeien op stal hebt en je verdeeld je mest het hele groeiseizoen goed was een najaarsgiftje van 10 kuub echt wel prima geweest om roest tegen te gaan en nog 2 snede s mee te pikken.

  Helaas bij mij is die gift verhoogt op een deel van de grond, resulteert in mindere benutting van de algehele grasgroei en mineralen dus jammer.

  2 (weekend)dagen voor het uitrijverbod Dit met 15 dagen verlengen getuigt van totaal geen enkele feeling met de praktijk. Waardoor uiteindelijk het tegenovergestelde wordt bereikt. Sharon begin eerst eens met een stage.Jammer Jammer jammer......

 • Mozes

  @sjang #35, hoe worden andere sectoren gedupeerd door de derogatie in de melkveehouderij!

 • minasblunders1

  Sjang, de intensiteit heeft te maken met de mestwet, niet zozeer met de derogatie. Al heeft het in zoverre met elkaar te maken, dat intensieve bedrijven zodanig veel mest kunnen uitrijden, dat derogatie niet eens meer aan de orde is. Zij gaan daar ruimschoots overheen. Er waren nog niet zo lang geleden 'deskundigen' (ja ja, daar hebben we er veel van) die de intensieve bedrijven aanraadden om de derogatie maar los te laten en mais te zetten. Tuurlijk zetten die bedrijven liever mais, iets anders wil er niet eens meer groeien. En natuurlijk is het van de zotte dat andere sectoren daarvoor moeten inleveren. Dit is zelfs strijdig met Europees recht. Feitelijk leveren andere sectoren zelfs dubbel in: eerst vanwege de rekenkundige blunder in de mestwet en daarna ook nog eens vanwege de derogatie.

 • sjang

  @Mozes: de gebruiksnormen in de akkerbouw staan in geen verhouding meer met de gewasbehoefte en de opbrengsten die de moderne rassen heden ten dage (kunnen) behalen, en waarom is de wc van rundvee 60 % en overige 80 %?
  Bovendien schermt de overheid zelf met klimaatverandering. Waarom vind ik dit niet terug in de normen van de mestwetgeving, deze gaan zelfs de andere kant uit.

 • Burnetti

  @minasblunders
  Directievoorzitster van Vitens maakte gisteren bekend dat 2 drinkwaterbronnen in Zutphen en Nijmegen worden gesloten.
  De waterkwaliteit in diepe lagen is te zeer verontreinigd door onder andere overbemesting in de 80 er jaren.
  Gemeten achteruitgang wetenschappelijk door ondernemers bewezen, met desastreus besluit tot gevolg.

  Maar het water is nog goed genoeg voor varkens, runderen en kippen hoor dus geen zorg. Uit je eigen bron trek je het zo omhoog.

 • sjang

  @Burnetti, je hebt volledig gelijk inhoudelijk gezien. Echter deze discussie voeren we hier niet. We leven nu 35 jaar verder, en je zegt terecht onder andere.

 • Burnetti

  @pieter123
  'Stallen worden bij wet gevaarlijke gasfabrieken als de B.V Nederland maar aan boeren verdiend. Is dit tij nog te keren voor er meer slachtoffers vallen?..'

  Mestkelders zijn al honderd jaar geleden door boeren bedacht omdat stront nou eenmaal naar beneden valt. Sindsdien zijn er mestgas-doden.
  Hoe groter de kelders, hoe groter de kans op incidenten. Het aantal incidenten gaat dus stijgen met grotere stallen met meer vee.

  De oplossingen hiervoor er zijn gewoon.

  Emissiearme vloeren gasmonitoren en geforceerd ontluchten (veiligheid boven milieu),
  Gasmeters in de stallen,
  PBM's en meten tijdens mixen.
  PBM's en meten tijdens overslag en reinigen.
  Mestrobots en mestschuiven,
  'Varkenstoilet' etc.

  Stop je je energie liever in gezanik, dan in je eigen veiligheid en die van je dieren kan dat link zijn voor medewerkers, familie en loonwerkers op je bedrijf!

 • veldzicht

  Burnettie#50,niet lopen kletsen je, zal al wel uit die dieractivisten kliek komen van W.D..of PvdD die alle narigheid op de wereld ten onrechte bij de veehouderij willen leggen,maar dit keer moet ik je teleurstellen om
  reden dat die vervuiling komt uit de vroegere industrie en de veehouderij heeft daar niks mee te maken.Thieme en WD zal wel weer op zoek gaan of de veehouderij er toch niet iets mee te maken heeft
  dat zou toch wel een bittere teleurstelling zijn als het niet zo is,.die
  achterbakse lui
 • ikkethuis

  Burnetti@ dat er stoffen in het grondwater komen is al zo oud als de planeet zelf, als je iets geeft om het milieu, moet je nu naar ijsland gaan waar een vulkaan afvalstoffen in de zee laat lopen.
  In natuurgebieden, waar weinig groei zit in de gewassen, maar wel veel afbraak van organische stof, wordt meer stikstof in het grondwater gevonden, dan onder bemeste landbouwgronden .
  Het mestverhaal heeft andere redenen, dan milieu redenen.

 • schoenmakers1

  ik kan er nog steeds niet over uit hoe het kan dat als de overheid de hoeveelheid wil bepalen, wat schijnbaar een politiek gegeven is, daarnaast ook nog wil bepalen hoe en wanneer deze kleine hoeveelheid uitgereden mag worden, ik zou stellen als de boer denkt als deskundige dat het beter in december met de ketsplaat zou kunnen waarom dan niet?

 • Tiny1946

  Ik kan anders niets schrijven voor Sjaron dat ze goed inzichtelijk te werk is gegaan om 2 weken uitstel te geven,daarvoor mijn hartelijke dank, nu kan ieder mest uitrijden tot en met 15 September anders hadden we mooi klaar geweest en beste schrijvers nu niet meer zeuren maar mest uitrijden. ook dank aan de mensen van onze organisatie LTO voor de inspanning die ze hebben gedaan voor de leden en niet leden, Klasse.

 • j.verstraten1

  sjang, de gebruiksnormen voor grasland voldoen net zo min aan de ontrekkingsnorm.De wc van rundveemest ligt lager vanwege het feit dat de N meer organisch gebonden is en daardoor later vrijkomt (over meerdere jaren) tov varkensmest en elke praktizerende boer die de verschillende mestsoorten kent weet ook dat varkensdrijfmest sneller werkt. Wanneer je rundveemest scheid dan geld voor de dunne fractie trouwens ook een wc van 80%. Gebruiksnorm van N is trouwens helemaal niet afgestemd op gewasgroei maar op verwachte uitspoeling, daarom op zand ook anders dan op klei.

  Boeren op zandgrond zouden eens na moeten denken waarom de gebruiksnormen in 2015 nóg verder gaan dalen en wat er moet gebeuren om te voorkomen dat dit over 4 jaar wéér zal gaan gebeuren.

 • Burnetti

  @veldzicht de onveilige werkomstandigheden van veehouders bij volle mestkelders gaat me aan het hart. Je leest heel selectief en denkt liever in hokjes.

  De uitspraak van Declerc vindt je hier: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3729691/2014/08/29/Drinkwaterbedrijf-Vitens-bezorgd-om-bodemveiligheid.dhtml

  Hier: http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws/gelders-nieuws/2067564/vitens-sluit-waterbronnen-in-nijmegen-en-zutphen.htm#.VAGE29oaySM

  En hier: http://www.nu.nl/binnenland/3863817/vitens-luidt-noodklok-drinkwater.html

  Het zijn niet mijn woorden maar die van de Directeur van het grootste waterbedrijf van Nederland dat o.a. heel Gelderland van schoon drinkwater voorziet.

  Hoe zit het met de verantwoordelijkheid voor generaties na jullie, Trouw lezers?

 • varkentjeeee

  zeeeer goed jaaa tiny. wat heb ik eraan als ik al 6 a 7 weken niet kan rijden maar nu dan toch maar gedaan (onder slechte omstandigheden) omdat ik anders in de problemen kom met de opslag en ik kan niet alles in een dag uitrijden. als ze nou 5 dagen eerder had beslist had dit niet gehoeven.
  dus nee Dijksma is niet goed bezig slecht meewerkend met de boer geen praktijk ervaring niet wetend wat er speelt in het boeren leven of hoe het op een boerderij te werk gaat. stage voor de volgende minister is inderdaad geen slecht idee!

 • minasblunders1

  Burnetti #50, áls er al een mestprobleem zou zijn, is het dan logisch om een mestwet op poten te zetten die bedrijven met een enorm mestsaldo ongemoeid te laten en een groep die part nog deel heeft aan het 'probleem' af te gaan knijpen? Intensieve bedrijven dumpen gewoon verder en toch ziet men duidelijk vooruitgang (!)

  Het kletst maar wat en doet maar wat!

 • Mozes

  @sjang #49, wat heeft derogatie hier mee te maken? Of de melkveehouderij nu wel of geen derogatie heeft daar wordt het in de akkerbouw toch niets anders van?

 • minasblunders1

  Enige tijd geleden stond er in de Volkskrant een artikel over de 30% zwarte mest die overal uitgereden wordt. De grote 'DESKUNDIGE' OENe OENema wist niets beters te bedenken dan dat de NVWA daar maar eens op afgestuurd moest worden. Lekker wetenschappelijk, zo'n reactie. Die kerel moet zich te pletter schamen.

 • veldzicht

  Burnettie #50,ik had het over grondwater vervuiling, daar heeft de veehouderij niets mee te maken,onveilige sitiaties in volle(ook bijna Lege)
  mestkelders is wat anders.er is nog nooit een waterput gesloten vanwege verontreiniging door mest.

 • BW

  Ik zal er wel geen verstand van hebben, maar mij lijkt het zinloos om nu nog mest op grasland uit te rijden. Al het gras wat nog van deze mest moet groeien wil je toch niet in de kuil hebben? Volgens mij is er gewoon veel te weinig mestopslag voor mensen die nu nog aan het 'vetzakken ' zijn.

 • koeboertje

  Uit de reakties maak ik op dat velen gewoon TE WEINIG MESTOPSLAG hebben, we hebben een groeiseizoen gehad wat bijna een maand eerder begon, of hebben julie zitten slapen?
  Wat ik de laatste week om mij heen zie, tussen de buien door maaien , nat gras binnen halen , structuur kapot rijden , en daarna nog mest opbrengen wat geringe werking heeft (en krijg je de volgende snede wel goed van het land)
  Dit zijn 3 handelingen die geld kosten !
  Besteed dit geld in opslag , geeft meer rendement.

 • Martin Oldenhof

  De uitspoeling die het RIVM meet heb ik zwaar mijn twijfels over, zeker omdat afgelopen voorjaar een waterleidingbedrijf uit Limburg andere waarden had gemeten dan het RIVM. Ook de meetmethode heb ik mijn vraagtekens bij staan. Wij zijn 1 Europa moeten aan 'dezelfde regels' voldoen en de onderzoeksmethoden zijn verschillend. Ergens gaat er dus iets mis.
  Gezien de afgelopen jaren hebben we voor gras een mooi najaar gehad. Het heeft lang kunnen groeien en de koeien / jongvee hebben ook tot eind oktober (november) buiten kunnen lopen. Hierdoor is er ook veel mest benut door de gewassen.
  De natuur (weersomstandigheden) laat zich niet leiden door Brussel, maar dat zullen ze daar wel niet begrijpen.

 • henk11

  Valt het uitoefenen van een argrarisch beroep altijd noch onder vrij ondernemerschap ??

 • Trot

  Waarom is het weer zo dat de gene die vol zit geholpen word Laten we het omdraaien geef degene die leeg is meer ruimte om te bemesten

 • poldes

  Onze Staatsecretaris heeft geluisterd.(cumela,NMV,enLTO ,de sector)
  Onze Staatsecretaris heeft hierna gunstig beslist.
  Dit is een goede wisselwerking om samen verder te kunnen .
  Dit besluit schaadt niemand.
  achteraf kritiek schaadt misschien wel.

 • Mozes

  @poldes, dit besluit schaadt alle veehouders die voortzetting van de derogatie willen en hopen op een verruiming van de aanwendnormen.

 • famtillemans1

  In Limburg en brabant groeit t gras een maand langer per jaar ten opzichte van t noorden. Dus eigenlijk zouden we juist langer mest uit mogen rijden .groeisezoen is stuk langer. Ook weer iets om over na te denken

 • Burnetti

  @veldzicht #63. dan worden dit volgens jou dus de eerste twee bronnen die vanwege een historische verontreiniging oa. ontstaan door overbemesting volgens Directievoorzitster Declerc gesloten worden.
  Een historische gebeurtenis. Niet iets om te vieren waar wel gedenkwaardig.

  Mestgasgevaren was een reactie op je collega. Die gevaren hebben niet van doen met het winteroverschot of wetgeving. Makkinga liep uit de hand tijdens reinigen van een bijna lege Silo in Juni 2013!

 • veldzicht

  Famtillemans.Ha Ha grappen maker,ik woon in het westen dus
  zeeklimaat,zeker 2 maanden langer.

 • veldzicht

  Budnettie ,die 2 bronnen worden gesloten vanwege vervuiling van uit de industrie zo heb ik het tenminste begrepen, en ze was toch duidelijk genoeg.

 • Burnetti

  Dan heb je dat volgens de drie genoemde artikelen verkeerd begrepen.

 • boerbarg

  super aankomende week eerst even laten afdrogen, maaien en 10 kuub rundveedrijfmest injecteren. de rest bewaren tot het voorjaar.

 • vigerti

  nu kunnen ze hun mest nog 14 dagen langer dumpen op hun akkers
  en dan maar klagen van de nitraten zeker

 • 344412

  @minasblunders, ik ben intensief, met 30.000 kg melk per ha, heb een BEX voordeel van 15%, en moet dan 1800 van mijn 4200 m3 afvoeren. Mag zelf gebruiken 55 m3 per ha, dankzij derogatie. Anders 40 m3. Je praat echt poep man.

 • LUCTOR

  @Burnetti #50 In eerdere rapporten van Vitens is ook al eens aangegeven dat in de lagen waar zij het drinkwater uit pompen voor minstens 100jaar geleden als regen water is gevallen hoe is het dan te rijmen dat waar ze nu op stuiten door over bemesting uit de jaren 80 is of bedoelen ze 1880.

 • rik oberdorf

  Hallo Brunetti (#58)
  De door u genoemde artikelen zijn algemene verhalen waar bemesting (ook) vermeld wordt. Alleen Omroep Gelderland noemt de werkelijke reden van de sluiting. Quote: 'De Nijmeegse en Zutphense bronnen zijn onder meer vervuild door schoonmaakmiddelen, industriële activiteiten en benzine.' en wordt bemesting niet genoemd als oorzaak.
  Dus veldzicht, ik ben het met jou eens.
  Voor de rest: Mest is een grondstof en geen afval en dient zodanig gebruikt te worden.

 • immeni

  heb gegokt...en gewonnen dadelijk onder droge omstandigheden na de 5de snee nog de put leegrijden . dacht 20 jaar geleden ook voldoende mestopslag te hebben ,niet dus . En niet iedereen heeft een zak geld klaar liggen voor extra mestopslag
  En echt na zo n gras seisoen zonder roest is het zeker goed bemesten in het najaar, op naar de 6de snee

 • veldzicht

  Rik oberdorf#80
  Met jou kan ik praten.

 • poldes

  Mozes,70,
  Er is in voorgaande jaren ook uitstel geweest.
  Daar is de derogatie niet door verslechterd.
  Jij ziet ergens boemannen die niet aanwezig zijn ,en vervolgens moet je daar ons tegen in bescherming nemen?
  Wat een goede boerenvoorman ben jij wel niet.(voor je eigen)

 • koeboertje

  Poldes de derogatie is wel verslechterd of mag jij nog 30% mais zetten en fosfaatkunstmest strooien.

 • poldes

  koeboertje,
  wij hebben in Nederland een klein melkveehouderij, maar hebben nog
  nooit geen derogatie gehad.

 • ikkethuis

  wordt weer warm weer voorspelt, dus kan alles nog een hele poos groeien, mits goed bemest.

 • Burnetti

  @Rik Oberdorf
  Het originele interview heeft Declerc met Trouw gedaan. De krant ligt hier op tafel. Trek gerust je conclusies.
  Vitens is een ondernemer. Deze ondernemer gebruikt wetenschappelijke informatie en meetgegevens voor haar besluit. De bronnen gaan dicht omdat er historische bodemverontreiniging door drie oorzaken is.
  Industrie, resten van (dier)medicijnen en overbemesting.

  Er zijn nog een paar bronnen op zandgrond die kritische waarden hebben. Deze liggen onder de zandgronden in Gelderland en Brabant.
  Vitens houdt de kaarten nog even tegen de borst. Even googelen en je hebt de locaties. Vitens en andere waterbedrijven willen koste wat kost schaliegaswinning tegenhouden en geven daarvoor veel informatie vrij.

  Kwestie van tijd.

 • ikkethuis

  burnetti@ in limburg wordt water uit de maas gewonnen voor drinkwater, en weet je waar de bemesting van ons mensen in uitkomt. Ik neem aan dat de waardes in het grondwater altijd lager zijn als in de maas.

 • BO(skabout)ER

  eigenlijk is het te gek voor woorden nu nog bemesten. Laat iedereen zijn mestopslag wat beter op orde brengen.

  Alle nadelen op een rij;
  1 het gras gaat nu te lang door groeien, als er winter komt heb je daar problemen mee.
  2 in het najaar droogt gras slecht, als je bemest droogt het nog slechter. Hierdoor krijg je straks waarschijnlijk wat nattige kuil aan de bult met veel eiwit. Zonde
  3 Doordat je zo laat bemest maak je niet goed gebruik van de mest en zal er wat uitspoelen dat is weer slecht voor het grondwater en daardoor zullen er ook weer vraagtekens bij de derogatie worden gezet door andere landen.
  4 Je kunt nu de 1e en de 2e snee minder bemesten. Minder goed voer meer krachtvoer kosten.

  Ik zelf weid de koeien buiten dus, komt er ook nog wat mest (via die koeien) op het land. Maar met injecteren ben ik al 1 dikke maand gestopt. Die extra mest hou ik graag in mijn silo die ik daarvoor heb neergezet.

 • hhnies1

  Volgens mij zou het getuigen van echte deskundigheid als LTO, Cumela etc. zouden vragen om volgend voorjaar twee weken eerder te mogen beginnen in plaats van nu twee weken langer te mogen uitrijden.
  Het eerder uitrijden in voorjaar 2015 leidt dan in ieder geval tot een of meer gewasopbrengst, minder uitspoeling en vraagt net zoveel opslagcapaciteit dan deze manoeuvre.


 • alco1

  Bo ER
  1 Klopt niet. We zitten nog niet in okt, dan zou je punt nog enige waarde hebben. Bemesten nu in vochtige grond zal zeker nog waarde hebben, als het al een schraal aanblik heeft. Gezond gras zonder roest de winter in houdt juist beter de mineralen vast.
  2 Het droogt alleen slecht bij overbemesting. Bij weidegang en stal voedering is het gras van grootte waarde.
  3 Mest zal juist minder uitspoelen als er in het gewas nog 'leven' zit.
  4 Hier geef je aan dat de bemesting niet goed geregeld is.
  Nu zal er wel weer gerageerd worden met: Ja nog wel bemesten, maar met KUNSTMEST. Waarom KUNSTMEST ipv. Dierlijke mest. Het ene jaar is het andere niet!
  Het ergste is echter dat de regelgeving handvaten aangereikt worden tot verdere betutteling. Nergens is er bewijs van dat mineralen uitspoelen bij normale giften, zijn ze in het buitenland gek soms, maar hier zijn er al LTO'ers die al voor de kar aanlopen.
  Nogmaals er is maar één mogelijkheid om te bemesten naar ieders tevredenheid en dat is voor de winter van alle land bodemonderzoeken op N P K laten verrichten en eens in de vier jaar de duurdere onderzoek naar alle elementen en aan de hand daarvan de 'ruimte' voor volgend jaar.
  ps. Nogmaals, het gaat mij niet om wat we onder deze opgelegde omstandigheden het beste kunnen doen, want dan hebben de LTO' ers natuurlijk gelijk.

 • schoenmakers1

  boskabouter#89 als je serieus met het bemesten bezig zou zijn was je al lang gestopt met beweiden, als een beest buiten poept, is het eigenlijk gewoon dumpen, en dat tot nog ver in het najaar

 • Mozes

  @alco, ten eerste kun je met bodemonderzoek op N,P en K niet het probleem van nitraat in grondwater oplossen. Nitraat in grondwater, vooral onder grasland, wordt veroorzaakt door te laat bemesten en niet door teveel bemesten (zolang de bemesting tenminste in verhouding staat met de opbrengst).

  Op de tweede plaats: waarom wel kunstmest en geen dierlijke mest? De stikstof uit kunstmest wordt in korte tijd opgenomen door het gras. Bij dierlijke mest duurt het drie maanden voordat de laatste stikstof wordt opgenomen. Bij mest die in september nog is uitgereden komt de laatste stikstof pas beschikbaar in december.
  Daar komt bij dat wij vanaf september een neerslag overschot hebben. Vanaf die tijd is er meer neerslag dan verdamping en wordt een deel van de regen definitief toegevoegd aan het grondwater. In de tweede helft van februari en maart hebben wij ook nog een neerslag overschot maar wij zitten dan al kort voor het groeiseizoen waarin meer verdamping dan neerslag is, dus een neerslag tekort. Het regenwater wat in de tweede helft van februari en maart is gevallen zit in de bovenste grondlaag en komt tijdens het groeiseizoen weer naar boven en wordt opgenomen door het gras inclusief de eventuele stikstof die daar inzit. Het water wat tussen september en begin februari is gevallen komt niet weer naar boven en vormt het definitieve grondwater. Het is dus van belang dat vanaf begin oktober de grond qua stikstof zo 'leeg' mogelijk is.

 • minasblunders1

  344412, er is niet één extensieve boer die 55m3 per ha. mag gebruiken.

  Mozes, zelden zo'n onzin gehoord!

 • alco1

  @Mozes. Ten eerste komt te hoog N bij het herfstmonster wel naar boven. Als dit al uit zou kunnen spoelen, wat ik sterk betwijfel gezien buitenlandse publicaties, snij je jezelf in de vinger door de korting het volgende jaar.
  Het gaat erom dat je niets kunt vergelijken met elkaar. Schraal land met over bemest land. Ligging aan zee of het koudere noordoosten (groeidagen) Droog land of vochthoudend.
  Waar het om gaat is dat je boeren niet moet bureaucratiseren.
  Maar een zekere controle moet er vanzelfsprekend blijven bestaan en dit geschied met de herfstbodemmonsters, waarbij dumpers zichzelf in het been schieten.

 • John*

  alco1, ik zie het bemonsteren van al het land ook prima zitten. Stel je hebt als ondernemer een hoge herfsttoestand, dan weet je dat je fout bemest hebt en er mineralen die meetellen voor de gebruiksruimte niet omgezet worden in gras. Bedrijven die juist efficiënt bemest hebben mogen meer mest gebruiken omdat ze deze zo goed omzetten in voer.

 • Mozes

  @alco, dan moet dat grondmonster wel op een vast tijdstip in de herfst worden genomen. Is dit arbeidstechnisch uitvoerbaar? Als het uitvoerbaar is en we kunnen daarmee overtollige stikstof in de grond aantonen is het een mogelijkheid. Als wij daarmee een hogere mestaanwending kunnen krijgen ben ik direct voor.

  Mijn standpunt in deze dient maar één belang: zoveel mogelijk mestplaatsingsruimte houden.

 • John*

  ik proef een proeftraject

 • schoenmakers1

  wat een onzin mozes, het ene jaar is misschien de opname al in september gestopt en het andere pas in maart, typische een lto oplossing, een vaste monstermoment, laat dit van de natuur of boer afhangen, geen eenheidsworst, de natuur laat zich niet vangen in datums

 • schoenmakers1

  oei, in plaats van maart bedoel ik december

 • Mozes

  @minasblunders #94, met 55 M3 per ha en 4 kg stikstof per M3 zit je op 220 kg stikstof per ha. Dit is minder dan de derogatie-norm van 230 kg op zandgrond.
  Ik ben ook intensief met ongeveer 30000 liter per ha. Na de verplichte mestafvoer hou ik 58 M3 mest per ha over. Door zeer scherp op eiwit te voeren heb ik echter maar 3,6 kg stikstof per M3. Zodoende kom ik niet verder dan 209 kg N per ha uit mest. Dus 21 kg N ONDER de norm die volgens de derogatie is toegestaan.

  Als jij ervan overtuigt bent dat je met een intensief bedrijf meer kunt bemesten waarom zorg je dan niet dat je zelf intensief bent? Krimp je oppervlakte in of zet een deel van de oppervlakte op naam van je vrouw zodat je op de overgebleven oppervlakte ook 30000 liter per ha hebt. Dan kun je zelf zien hoeveel je kunt bemesten.

 • Mozes

  @schoenmakers #99, natuurlijk is er in september en oktober ook nog enige opname van stiksof maar de mest die in juli is uitgereden levert stikstof tot in oktober. Omdat wij vanaf september een neerslagoverschot hebben waarbij regenwater definitief aan het grondwater wordt toegevoegd is het van belang het stikstofniveau vanaf september laag te houden. September en oktober zijn de maanden waarin het gras de laatste stikstof moet opnemen die nog vrij komt uit de mest die in juli uitgereden is. Eind augustus of begin september kun je dit bij gunstig weer nog aanvullen met een kleine kunstmestgift omdat de stikstof uit kunstmest heel snel wordt opgenomen.

 • veldzicht

  Alles hangt af hoe is de zomer geweest,met een vochtige warme zomer als 2014 dat het de hele zomer groeit zit er weinig of geen voedingsstoffen meer in de bodem,in 2013 een droge zomer met weinig groei en je strooit nog eens kunstmest of mest waar niet te teveel uit komt
  zit er nog zat voeding in de bodem en brult het gras de grond uit als het gaat regenen in september,zo is ieder jaar verschillend en is het erg moeilijk om van hogerhand op te leggen wat het beste is en kan zich er maar beter niet teveel mee bemoeien>

 • alco1

  Jaren terug vestigde de eerste veehouder zich in Dedemsvaart, daarvoor was er nog nooit dierlijke mest op die grond gekomen, zelfs niet in de wijde omtrek.
  Toen er een put geslagen werd voor het drinkwater, bleek hier een te hoog nitraat in te zitten. We weten nu dat het komt door afbraak van veen.
  Kun jij dit ook vatten @Burnetti.

 • gjh

  burnetti ga eens terug naar school dit slaat nergens op.

 • minasblunders1

  Alco, we leven nu eenmaal in een land waar simplisme hoogtij viert.

 • vigerti

  joepi, nu kunnen wij vlaamse veehouders nog snel wat varkensmest gaan dumpen in zeeland met waarden van 0.5N en 0.4P205
  Dank u wel

Laad alle reacties (104)

Of registreer je om te kunnen reageren.