Home

Nieuws 1 reactie

Mededingingsrecht staat prijsafspraken niet toe

Arnhem - Het mededingingsrecht staat in bijzonder situaties ingrijpen op landbouwmarkten toe, ondanks een kartelverbod, maar prijsafspraken zijn onder geen enkele omstandigheid toegestaan. Dat concludeert advocaat mededinging Eric Janssen van advocatenkantoor Dirkzwager. LTO Nederland, VNO/NCW en MKB Nederland moeten hier volgens Janssen in onderling overleg rekening mee houden.

Janssen merkt op dat in 2009 de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een persbericht schreef dat de toen heersende economische crisis geen vrijbrief is voor verboden afspraken. Janssen denkt dat de Russische boycot ook voor de Autoriteit Consument en Markt, opvolger van de NMa, niet als een rechtvaardiging zal worden aangemerkt om het kartelverbod met prijsafspraken te overtreden.
De Europese Commissie mag in het geval van "ernstige marktverstoring" wel een aantal andere maatregelen toestaan, mits ze aanvallend zijn en voor een periode tot 6 maanden gelden. Zo mag worden toegestaan dat producten uit de markt wordt genomen, gratis wordt verstrekt of opgeslagen- mits het zonder specifiek prijsdoel gebeurt. Ook mogen partijen samen proberen de afzet te bevorderen.
Nico van Ruiten van LTO Glaskracht pleitte deze week voor een crisiskartel, maar van de juridische mogelijkheid daarvan is Janssen niet overtuigd. Een crisiskartel is een overeenkomst gericht op het structureel verminderen van de overcapaciteit in een noodlijdende sector. De dreigende marktverstoring is niet structureel, aldus Janssen, maar grotendeels het gevolg van een normaliter tijdelijke boycot.
"Bovendien moet bedacht worden dat het verminderen van de capaciteit door bijvoorbeeld het opkopen van een concurrenten wordt geacht een mededingingsbeperkend doel te hebben", schrijft Janssen. "Dit heeft de Rechtbank Rotterdam recent nog bevestigd in het kader van het meelkartel."

Eén reactie

  • kraats

    Simpel, gewoon de wet veranderen.
    (commerciele-kletspraat van advocaat Eric Jansen)

Of registreer je om te kunnen reageren.