Home

Nieuws 1 reactie

Maagzuurremmers beïnvloeden vatbaarheid voor campylobacter

Bilthoven - De toename van het aantal gevallen van campylobacter-besmettingen heeft mogelijk te maken met gebruik van maagzuurremmers. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat donderdag is gepubliceerd.

Campylobacter-besmettingen worden veroorzaakt door de consumptie van besmette dierlijke producten. In de afgelopen jaren is een afname geconstateerd van de besmettingen van pluimveevlees. Desalniettemin bleek de neergaande trend niet te worden voortgezet in minder besmettingen bij de mens. Tuissen 2003 en 2011 werd op onverklaarbare toename van het aantal campylobachterbesmettingen bij de mens in Nederland waargenomen.

De Nederlandse onderzoekers veronderstelden dat er een relatie zou kunnen zijn met het toegenomen gebruik van maagzuurremmers. Hoewel de directe relatie tussen de campylobacterbesmettingen en het innemen van maagzuurremmers niet is gelegd, is er wel een statisctische relatie gevonden.  Op basis van de onderzoeksgegevens voorspelden de onderzoekers een trendbreuk in 2012 door het afgenomen voorschrijven van maagzuurremmers door artsen. Die voorspelling kwam uit.

Eén reactie

  • trijnie

    Is zo logisch als ik weet niet wat. Dat venijnige maagzuur rekent af met allerlei bacteriën.Met maagzuurremmers ben je deze''buffer'' voor een groot gedeelte kwijt.
    Ik heb er ervaring mee, nog nooit zo ziek geweest. Niet na vlees maar na vis in een restaurant.

Of registreer je om te kunnen reageren.