Home

Nieuws 9 reacties

Limburgse boeren willen verlenging uitrijperiode

Roermond – Limburgse boeren hebben bij de LLTB aangekaart dat zij door de natte weersomstandigheden in de problemen komen met het bemesten van hun percelen.

Daarom zouden ze graag zien dat de uitrijperiode van dierlijke mest verlengd wordt met veertien dagen, tot half september.

De LLTB gaat eerst de problemen inventariseren alvorens naar Den Haag te stappen. Zij vragen leden dan ook melding te maken als zij tegen problemen aanlopen. Limburg heeft te maken gehad met extreme regenval in de maanden juli en augustus, waarbij plaatselijk soms 200 millimeter in een maand tijd viel, waardoor nu bepaalde percelen onbegaanbaar zijn.

De afgelopen dagen heeft de LLTB al vele telefoontjes gehad waarin dit werd gemeld. Een verzoek tot verlenging van de uitrijperiode zal echter niet snel worden gehonoreerd, aldus de LLTB, die daarom eerst de problemen verder in kaart wil brengen. Bijna elk jaar wordt er verlenging aangevraagd, met wisselend succes.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Vergeet het maar, . . . .

 • jvanleijsen1

  weinig kans van slagen !
  meststoffen wet gaat over de aarde ofwel landbouwgrond .
  Feitelijk een bodembeschermingswet .
  Het nog ontdoen van mest of het belang van bemesten moet apart worden gezien .
  Vorig jaar begrijpelijk door zeer late natuur !
  Nu alles zeer vroeg dus denk ik geen kans !

 • Marcel v

  Ik begrijp bovenstaande reactie niet zo goed, ik zou ook graag nog bemesten na het maaien maar dan moet het snel opdrogen . De laatste jaren maaien wij na 1 september nog minimaal 2 snedes de laatste soms wel half december. Of het door de klimaatsverandering komt weet ik niet maar het lijkt me niet meer dan logisch dat we de dure landbouwgrond wel mogen bemesten!

 • Mozes

  @Marcel v, het gaat in deze discussie niet om de hoeveelheid bemesting maar om de manier van bemesten. Hoe verdeel je de dierlijke mest in het groeiseizoen en hoe verdeel je de kunstmest in het groeiseizoen.
  Dierlijke mest moet je in de eerste helft van het groeiseizoen aanwenden waardoor je kunstmest uitspaart die je in de tweede helft van het groeiseizoen extra kunt aanwenden.

 • alco1

  Het gaat in dit artikel over boeren die na 1 sept nog willen bemesten met dierlijke mest omdat ze de mest onder normale omstandigheden allang uitgereden hadden.

 • veldzicht

  Mozes,waarom zou gras dat in september en october groeit geen meststoffen nodig hebben?jij kan toch ook niet 2 maanden zonder eten!

 • veldzicht

  Mozes,waarom zou gras dat in september en october groeit geen meststoffen nodig hebben?jij kan toch ook niet 2 maanden zonder eten!

 • japke33

  Blijft elk jaar weer een discussie. Ik snap alleen niet dat ze in Brussel niet een versoepeling van deze regel kunnen maken. Het ene jaar, is het andere niet. Dus kijk in de laatste week van januari en augustus of er bijgestuurd moet worden in de datums.
  En met zulke dure grond in Nederland, zou je er graag een beetje meer eigen baas over zijn!! ;)

 • Mozes

  Nogmaals @veldzicht, het gaat in deze discussie niet om de hoeveelheid bemesting maar om de manier van bemesten.
  Juist omdat de hoeveelheid die je mag bemesten krap is, is het extra belangrijk om de mest zodanig aan te wenden dat deze optimaal benut wordt. Dit bereik je door dierlijke mest volledig in de eerste helft van het groeiseizoen toe te passen waardoor je kunstmest uitspaart die je achter in het groeiseizoen kunt gebruiken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.