Home

Nieuws 4033 x bekeken 23 reacties

LTO niet blij met lage prijzen in supermarkt

Den Haag - Sommige supermarkten zijn naar de mening van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland iets te ver doorgeslagen in het promoten van Nederlandse groente en fruit van telers die zijn getroffen door de Russische boycot.

De boeren zijn blij met alle extra aandacht, maar zij storen zich wel aan de lage prijzen waarvoor bijvoorbeeld tomaten in de schappen te vinden zijn.

Of dit het begin is van een heuse prijzenoorlog is volgens LTO nog moeilijk te zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg. Maar de brancheorganisatie wil wel graag in gesprek gaan met de supermarkten. Als er extra groente en fruit wordt verkocht, dan moet dat wel voor een redelijke prijs, vindt LTO.

Zaterdag maakte supermarktketen PLUS in verschillende kranten met paginagrote advertenties reclame voor zijn Hollandse trostomaten. Die zijn flink in prijs verlaagd. Concurrent Jumbo liet vrijdag al weten groenten en fruit van eigen bodem te gaan promoten, in reactie op Ruslands importstop. En marktleider Albert Heijn hield zaterdag een 'eenmalige actie voor 1 dag' om Nederlandse producten als komkommer, paprika's en trostomaten extra onder de aandacht te brengen.

Door de Russische ban kunnen de Nederlandse groente- en fruittelers geen waar uitvoeren naar Rusland. Door meer groente en fruit te consumeren in eigen land, kan het wegvallen van de Russische exportmarkt enigszins worden gecompenseerd. Maar omdat er momenteel sprake is van een overaanbod aan groente- en fruit in Europa, liggen de inkoopprijzen voor winkeliers en marktverkopers nu ook lager dan voorheen.

Pr-offensief

Supermarkten maken waarschijnlijk helemaal geen winst op hun promotiecampagnes om groente- en fruittelers tegemoet te komen, die zijn getroffen door de Russische boycot. Dat zegt supermarktdeskundige Gerard Rutte, naar aanleiding van de scherpe prijsdalingen waar een aantal supermarkten mee adverteren.

,,Door het huidige overaanbod liggen de inkoopprijzen inderdaad lager'', zegt Rutte. ,,Maar 80 tot 90 procent van de inkoop van de supermarkten verloopt via in contracten vastgestelde prijzen. Waarschijnlijk wordt er nu eerder verlies gemaakt op groente en fruit.''

Dat de supers de prijzen van bijvoorbeeld tomaten toch flink omlaag schroeven, heeft volgens de expert twee redenen. Enerzijds speelt sympathie ten opzichte van hun leveranciers een rol. Maar anderzijds is er ook gewoon sprake van een pr-offensief om aan de wens van de consument tegemoet te komen.

,,De klant leest in alle kranten dat de inkoopprijzen nu lager liggen. Die pikt het niet als hij dat niet terugziet in de schappen in de supermarkt'', aldus Rutte.

Kritiek onterecht

Dat LTO zich stoort aan de 'bodemprijzen' waarvoor supermarkten groente en fruit aanbieden, is volgens Rutte eigenlijk niet terecht. ,,Het is ook gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Je hoort de boeren ook niet als de prijzen omhoog gaan.''

In de ogen van de retailkenner legt Ruslands importstop wel een belangrijk probleem bloot. Volgens hem kampt de Nederlandse tuinbouw al een aantal jaar met overcapaciteit en overaanbod. Daardoor liggen de prijzen van groente en fruit eigenlijk al veel langer op een laag niveau. De huidige problemen zorgen volgens Rutte misschien eindelijk voor de sanering die al langer nodig is.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  op de markt is de prijzenslag al begonnen, logisch dat supers deze volgen

 • PVDE

  moeten de tomaten weg rotten? verkopen zodat ze toch nog iets opbrengen.

 • Tonnis

  De grote inkopers konden een glimlach niet onderdrukken, toen Poetin zijn boycot aankondigde.

 • wmeulemanjr1

  Hoe ga je dit volhouden tegen de macht van de grillige ketens en exportlanden, op de langere termijn hebben ze uiteindelijk toch geen beklag met de overgefinancierde boer en tuinder. Wel jammer dat over de rug van de producent gedeeltelijk een mooie sier word gemaakt, zo zal het ook wel blijven.

 • gjcamps

  Hercules vliegtuigen van defensie volladen en boven Irak of Oost Oekraine droppen. Er is daar voor de vluchtelingen toch niets te halen in de supermarkt.

 • John*

  zorgen dat je als sector alternatieven ontwikkeld waar we met onze overtollige producten naar toe kunnen zodat onze doelgroep wel de kostprijs + marge gaat betalen. en het overschot is ook een kostenpost dus daar betalen ze ook maar voor. Omdat de grens naar rusland nu dicht is gaat de kostprijs omhoog en dat moet betaald worden.

 • henk 60

  Op de korte termijn uit de markt halen en vernietigen. Er is bekend hoeveel procent produkt naar rusland gaat dus zoveel ook uit de markt nemen. Doen we er wat anders mee dan blijft het boven de markt hangen en heeft het een negatieve invloed. Op de langere termijn alternatieve wegen voor export naar rusland zoeken en andere markten beter bewerken zodat er afzet spreiding komt. En daarna de markt zijn werk laten doen.

 • koestal

  boeren en tuinders zijn weer slachtoffer van deze politieke crisis,weggooien is geen optie zegt LTO ,weggeven ook niet ,de consument is de lachende derde ,doordraaien zoals vroeger gebeurde met groente en fruit is het beste,dan heb je ook geen marktbederf,dan hou je de prijs het beste in de benen

 • henk 60

  boven staande natuurlijk eu breed,

 • 344412

  Productie verlagen, zo snel mogelijk, ook in de melkveehouderij. Zeker niet op superheffing betalen aankoersen: kost 2 maal geld: lagere prijs en heffing.

 • trijnie

  Ook al was er geen vuiltje(rusland) aan de lucht dan nog waren er nog teveel paprika's tomaten en komkommers om deze tijd van het jaar.
  En dat wordt ieder jaar erger omdat de bedrijven steeds groter groeien.
  Moeten wij met z'n allen dit blijven ondersteunen?

 • ndege1

  https://www.youtube.com/watch?v=4_jjh0VNnDE

  Boer en tuinder hebben leren leven met tegenslagen
  Merijntje uit Halsteren beseft wat het betekent om ondernemer te zijn en alle risico’s die daaraan verbonden zijn. Wie iets onderneemt dat risico’s met zich meebrengt loopt de kans dat hij er financieel niet beter van wordt maar er wel ervaring uit put en leergeld betaald.
  De kunst is om er ook goed mee om te kunnen gaan. Dat is nog het moeilijkst van het hele spel. Kun je tegen je verlies en gun je een ander een zekere winst. Merijntje ziet het al bij kinderen die een bijv. spelletje “mens erger je niet “aan het doen zijn of Monopolie spelen en verliezen. Ze kunnen dan vreselijk boos worden en zelfs in huilen uitbarsten.
  Maar ja dat is maar spel zonder dat er echt geld bij betrokken is. Ondernemers zoals boeren en tuinders hebben echter wel te maken met financiële risico’s zoals bijvoorbeeld dit jaar extreem het geval is.

 • Tonnis

  Denkt men nu echt dat de supermarkten ons willen helpen, er is maar een doel zoveel mogelijk winst maken en de aandeelhouders tevreden stellen. Maar winst maken willen wij toch ook en soms lukt dat niet.
  Ik wil dit ook nog even kwijt, probeer maar eens een hectare mais te verkopen aan een melkveehouder in een situatie van overaanbod, hij gedraagt zich als een inkoper van een supermarkt.

 • aqwzsx12

  zolang ieder denkt dat ie goedkoper en méér kan produceren dan zijn collega-concurrent gaat dit verder. nieuws zo oud als de straat.
  stop met alle open en verdoken subsidies.
  de wet van de jungle en de wildernis is de beste: survival of the fittest.

  waarom geen kassen bouwen van 1000 ha met een kern centrale ernaast...?

 • aejp.poels

  de tuinbouw staat voor een grote herstructurering, zoals al plaats vond in intensieve veehouderij en over enkele jaren in de melkveehouderij. leg me maar eens uit waarom we ons eigen dure gas ( wees er zuinig op, de russen kunnen europa zo in de kou zetten) voor een habbekrats aan de tuinbouw geven, en deze zwaar gefinancieerde tuinder zijn tomaten weer voor een habbekrats overal ter wereld moet aanbieden? glasquotum instellen, degene die wil groeien koopt ander glas op en kassen rondom stedelijk gebied kunnen als overdekte volkstuintjes dienst doen.

 • Fermer

  @aejp.poels, de staat is de aardgasopbrengsten nodig om binnen het begrotingstekort te blijven. In verhouding weinig gas wordt binnenlands duur aan huishoudens verkocht, veel gas gaat voor weinig naar grote afnemers, veelal naar het buitenland. De tuinders zijn ook grootverbruikers, dus krijgen goedkoop gas, maar hun productie levert de schatkist vele malen meer op, vanwege verhandelen enj exporteren van producten, dan de eenmalige verkoop naar het buitenland. Niet de gaslevering aan de tuinders kost Nederland geld, maar de export van gas. Echter, bij de regering kijkt men slechts, en dit al vele jaren lang, naar hun eigen houdbaarheid, en budgetair 4 jaar rondkomen is voor den Haag alles wat telt. Na ons de zondvloed zal men denken.

 • kennisismacht

  we moeten steeds groter, meer productie per oppervlakte, een goed groei seizoen, conclusie een overproductie. en dat wordt vertaald in lage prijzen.

 • Broer

  Lto moet zich niet bemoeien met het prijsbeleid van de supers.

 • japke33

  Ik dacht dat LTO voor de wereldmarkt was, dan ook niet zeuren als de prijzen onder druk staan. Hoort erbij.

 • Marco22

  O dus toch geen lange termijncontracten wat vorige week in het nieuws was. Even raden , er worden enorme marges gemaakt door supers en kan de prijs omlaag. In de wetenschap dat telers mee moeten zakken ivm overschotten.

 • MVonk

  Gerard Rutte is hier wel een beetje naïef. Hij weet als geen ander dat supermarkten heel goed zijn in het eenzijdig openbreken van contracten.

 • varkentjeeee

  maar is het niet raar dat als supers vaste prijsafspraken hebben voor 80 tot 90% van de omzet. dat de tuinders wel een prijsdaling krijgen over de hele oogst. oftewel er gaat iemand met winst lopen over de 80 of 90%, of de prijsafspraken waren al dramatisch slecht, wat eigenlijk niet zou mogen kunnen

 • trijnie

  Gelukkig brengt steeds groter ook goede dingen tot stand zoals in de Koekkoekspolder. Daar wordt warmte uit de bodem gehaald en weer opgeslagen. Deze innovatie wordt wel voor een deel met subsidie gedaan maar op den duur is dit toch een goede investering die alleen gedaan kan worden door grotere bedrijven.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.