Home

Nieuws

JBS profiteert van Rusland-boycot

São Paulo – Het Braziliaanse vleesconcern JBS verwacht meer omzet in Rusland te kunnen realiseren vanwege de Russische boycot van landbouwproducten uit de VS, EU, Australië, Canada en Noorwegen.

JBS-topman Wesley Batista denkt dat de Zuid-Amerikaanse divisies van het bedrijf tot $800 miljoen (€602 miljoen) meer omzet kunnen boeken.

JBS produceert ook vlees in de VS, waar het onder meer eigenaar is van Pilgrim's Pride, een van de grootste Amerikaanse pluimveeslachters. JBS heeft eveneens rundveeslachterijen in Australië. Maar volgens Batista heeft de Russische boycot 'erg, erg weinig repercussies' voor deze activiteiten, die zeer beperkt zaken zouden doen met Russische afnemers.
Om de extra omzet in perspectief te plaatsen: JBS realiseerde in het afgelopen kwartaal met verkopen aan Russische afnemers in totaal een omzet van $250 miljoen. Rusland heeft ongeveer negentig Braziliaanse slachterijen toegelaten voor de export van Braziliaans rundvlees, kippenvlees en varkensvlees. JBS geldt als grootste vleesconcern ter wereld.
JBS boekte het afgelopen kwartaal een winst van omgerekend €85 miljoen. De omzet nam dan weer 32 procent toe tot €9,7 miljard. De winst daalde door hoge kosten voor het indekken tegen wisselkoersschommelingen, maar ook doordat marges in de Amerikaanse rundvleesproductie zo goed als verdampten.
In de VS stegen prijzen voor runderen omdat de veestapel is gekrompen. Slachterijen moesten daarom een felle concurrentiestrijd voeren om voldoende aanvoer te garanderen. JBS put hoop uit het gegeven dat de laatste achttien maanden zo'n vijf slachterijen zijn gesloten, waardoor de concurrentie op de markt voor runderen wat afneemt. JBS verwacht in het komende halfjaar niet alleen meer naar Rusland te exporteren, maar ook meer naar China.

Of registreer je om te kunnen reageren.