Home

Nieuws 441 x bekeken

India daagt Dow Chemical voor rechter

Bhopal – Een Indiase rechtbank heeft Dow Chemical opnieuw gedagvaard vanwege de giframp die in 1984 duizenden mensen doodde in het Indiase Bhopal.

Bij de ramp lekte gas uit een pesticidenfabriek.Ten minste 3.787 mensen, maar waarschijnlijk meer dan 15.000, kwamen om en vele duizenden raakte gehandicapt. De fabriek was eigendom van Union Carbide, dat in 2001 is overgenomen door Dow Chemical.
Topman Warren Anderson werd destijds al snel opgepakt maar wist door interventie van de Amerikaanse ambassade op borgtocht vrij te komen en te vluchten. Hij is nooit door de VS uitgeleverd. Het bedrijf wordt doodslag ten laste gelegd, onder meer omdat in de fabriek ongeteste technologie werd toegepast, maar Dow Chemical ging al enkele malen niet op dagvaardingen. Amnesty International roept het bedrijf op zich in de rechtbank te verantwoorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.