AlgemeenNieuws

ING: boycot raakt mogelijk 10.000 banen

Amsterdam – De Russische boycot van voedsel uit de Europese Unie zet mogelijk 10.000 banen op de tocht in Nederland. Vooral in de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en delen van de transportsector zal het importverbod duidelijk voelbaar zijn.

Dit zegt het economisch bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport. In de eerste vijf maanden van het jaar was de economische schade van de crisis in de Oekraïne al voelbaar. Nederland exporteerde tot en met mei 10 procent minder naar Rusland vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De economische sancties die Rusland nu heeft ingesteld zet de export naar het land verder onder druk, zegt ING.

De sancties raken de Nederlandse uitvoer direct, met name die van de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Maar ook indirect worden bedrijven getroffen. Naast de directe export naar Rusland leveren zij ook grondstoffen, halffabricaten en diensten aan andere Nederlandse bedrijven en buitenlandse ondernemingen die naar Rusland exporteren. Zo zullen Nederlandse bedrijven veel last hebben van de terugval van de Duitse export naar Rusland.

Inclusief de indirecte leveranties aan Rusland genereert de import van dit land voor €3,7 miljard aan productie in Nederland. Aan deze productie zijn 51.000 banen verbonden, vooral in de landbouw, de zakelijke dienstverlening, detail- en groothandel en transport, stelt ING.

Volgens de economen van de bank is het effect van de sancties op de Nederlandse economie als geheel zeer beperkt. Het belang van Rusland in de Nederlandse export bedraagt 1,2 procent.

Beheer
WP Admin