Home

Nieuws 3 reacties

Handel bereidt zich niet voor op mogelijke Russische boycot

Doetinchem – Handelsorganisaties uit de voedingssector bereiden zich nog niet voor op een eventueel Russisch verbod op de invoer van bepaalde agrarische producten.

Eerder deze week verbood Rusland de invoer van veel fruitsoorten uit Polen, waarbij door velen werd gespeculeerd dat dit een reactie was op de sancties die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd, naar aanleiding van de rol van het land in het Oekraïense conflict. Toeval, volgens Gert Mulder, voorzitter van groente- en fruithandelsplatform Frugi Venta.  "Polen werd al langer gewaarschuwd. Ik heb de indruk dat het niets met elkaar te maken heeft."

Mulder verwacht niet dat de Nederlandse groente- en fruitsector last zal krijgen van tegenmaatregelen vanuit Rusland. "Voeding is wat dat betreft geen strategisch product, ze zouden hun eigen bevolking ermee tekort doen door een importverbod op te leggen. Bovendien treffen de EU-maatregelen andere sectoren als degene waar wij actief in zijn. De verhalen die nu rondgaan over verwachtingen van een boycot vind ik uiterst speculatief."

Ook de VGB, de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten, en de NZO, belangenbehartiger van de Nederlandse zuivelindustrie, zien nog niet terug dat er voorbereidingen worden getroffen voor een mogelijk importverbod, zoals het zoeken van alternatieve afzetmarkten. Wel maakt Herman de Boon, voorzitter van de VGB, zich zorgen om mogelijke tegenmaatregelen. "We houden er rekening mee dat het ons gaat raken. We merken nu al wel dat er in veel gevallen alleen gehandeld wordt met Rusland wanneer producten vooruit betaald worden. Maar zolang er geleverd kan worden, gebeurt het ook. Rusland blijft een aantrekkelijke markt voor de export van zowel producten als kennis en kunde. "

Laatste reacties

 • agratax2

  Heeft dhr. Mulder zijn geschiedenisles op school niet gevolgd? Rusland heeft al decennis ter wille van zijn politieke macht, zijn burgers naar winkels met lege schappen laten lopen. Nagenoeg iedere Rus heeft nog steeds zijn volkstuin met fruit en groente om de winter door te komen. Als Moskou zou besluiten om de import even op een zacht pitje te zetten, krijgen wij de Zwarte Piet toegespeelt en gaat de politieke leiding vrij uit en de Rus eet zijn ingezette groente, witte kool en aardappelsoep.

 • Ishtar

  Kijk eens weer een bestuurder met maar 1 visie.
  Waarom zou je er geen rekening mee houden?
  Waarom zou je er al niet over gaan vergaderen en kijken wat mogelijke gevolgen zijn.
  Waarom straks weer klagen als er wel een boycot komt en zeggen we zagen het niet aankomen?

 • gjcamps

  Voor Nederland kan het nog wel eens meevallen, Rutten heeft zich zeer profesioneel opgesteld afgelopen weken. Alleen feiten tellen en niet het sentiment van de dag zoals bij enkele andere landen. Daar ben je denk ik ook beleidsmaker voor en niet meelopen met de media of onbetrouwbare informatie uit andere landen met andere belangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.