Home

Nieuws 1001 x bekeken

Grote terugroepactie Heinz in China

Beijing – H.J Heinz heeft babyvoeding in China teruggeroepen nadat een lokale waakhond heeft verklaard te hoge doses lood te hebben aangetroffen in de producten.

Dat heeft het Amerikaanse voedingsconcern bekendgemaakt. De verdachte babyvoeding betreft een graanproduct, dus niet zoals in het verleden poedermelk.
In 2008 zijn zes jonge kinderen omgekomen na het drinken van babyvoeding dat besmet bleek met het industriële chemische product melamine. Nog eens duizenden andere baby's werden ernstig ziek. Sindsdien zijn veel Chinese huishoudens voor babyvoeding overgeschakeld op buitenlandse merken van onder meer FrieslandCampina.

De besmetting zou zijn vastgesteld in de provincie Zhejiang, aan de oostkust van China. De voedsel- en warenautoriteit van de provincie meldt dat nadere details in een later stadium van het onderzoek wordt vrijgegeven. Hoger dan toegestane gehaltes lood en cadmium in voeding komen in China vaker voor, mogelijk door besmetting van water en bodems.

H.J Heinz benadrukt dat het terughalen van product een voorzorgsmaatregel is en geen teken dat de "batches" inderdaad besmet zijn. De oorzaak voor besmetting bij een aantal producten zou terug te voeren zijn op bepaalde sojapoeders die zijn gebruikt. Het bedrijf heeft andere producten die voor baby's bedoeld zijn getest en "schoon" bevonden.

Provinciale autoriteiten vragen H.J. Heinz afnemers te compenseren voor de terugroepactie. China werd recent nog opgeschrikt door een groot voedselschandaal waarbij niet hygiënisch geproduceerd vlees is geleverd aan een serie fastfoodketens in China en Japan, waaronder McDonald's, KFC, Burger King en Starbucks.

Of registreer je om te kunnen reageren.