Home

Nieuws 702 x bekeken

Golf van veediefstallen op Britse platteland

Lancaster - Grote delen van het Britse platteland worden geteisterd door een golf aan veediefstallen. Uit cijfers van verzekeraars blijkt dat elk jaar minstens 90.000 schapen verdwijnen. De bendes hebben het daarnaast ook gericht op runderen.

De sterke toename van het zogenaamde 'rustling' zou te maken hebben met de hoge vleesprijzen. Omdat veel gestolen dieren nooit meer tevoorschijn komen, wordt gevreesd dat ze illegaal worden geslacht en in de vleeshandel terecht komen. Dat leidt weer tot de vrees dat de hand wordt gelicht met de hygiënische voorschriften waardoor de volksgezondheid in gevaar kan komen. Tegelijk zouden de rondtrekkende bendes ook veeziekten kunnen verspreiden.

Volgens verzekeringsdeskundige Tim Price van verzekeraar NFU Mutual richten criminelen zich meer en meer op het platteland omdat het hen in de steden met de vele CCTV-installaties en andere beveiligingen steeds moeilijker wordt gemaakt. Op boerderijen zijn inmiddels ook veel maatregelen genomen om dure machines te beveiligen, terwijl het grazende vee een makkelijk doelwit blijft. ''Het gaat daarbij dan wel om bendes die over het materieel en de kennis beschikken om dit aan te kunnen.'' Volgens Price ging het vroeger meestal om kleine aantallen maar halen bendes nu regelmatig tot 200 dieren in één slag weg. ''Het moet dan wel om georganiseerde misdaad gaan.''

Of registreer je om te kunnen reageren.