Home

Nieuws 1806 x bekeken 6 reacties

EU effent weg voor nieuwe sancties Rusland

Brussel - De Europese Unie gaat "met spoed'' nieuwe economische sancties tegen Rusland voorbereiden wegens de aanhoudende Russische agressie tegen buurland Oekraïne.

Europese regeringsleiders en staatshoofden hebben dat zaterdag op hun top in Brussel besloten.

De Europese Commissie moet snel met voorstellen komen. Die kunnen uiterlijk over een week worden ingediend, aldus Europees president Herman Van Rompuy na afloop van de top.

Europa probeert al sinds maart Rusland onder druk te zetten in de hoop dat Moskou de spanningen afbouwt. Aanvankelijk nam de EU "gerichte maatregelen'' tegen specifieke personen en bedrijven.

Eind juli legde de EU zwaardere, economische sancties op. Het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne was de druppel die de emmer deed overlopen. Het vliegtuig uit Amsterdam is vermoedelijk neergehaald door pro-Russische separatisten die worden gesteund door Moskou.

Ondanks de zwaardere strafmaatregelen blijft Moskou doorgaan met het leveren van wapens aan de separatisten. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat Russische troepen meevechten op Oekraïens grondgebied.

Van Rompuy sprak over een "ernstige escalatie'' van de situatie in de afgelopen dagen. Als de spanningen niet afnemen en als Rusland zich niet terugtrekt van Oekraïens grondgebied, zal Europa bereid zijn verdere maatregelen te nemen. De eerste sancties laten al duidelijk hun effect zien, aldus Van Rompuy.

Volgens premier Mark Rutte kunnen bestaande sancties worden uitgebreid. Ook zijn strafmaatregelen tegen andere economische sectoren mogelijk, maar daar wilde hij niet over uitweiden.

Laatste reacties

 • gjcamps

  Sancties helpen niet ze raken met name onze eigen EU burgers en bedrijven. Het is beter om humanitaire hulp en voedsel naar Oost Ukraine te sturen, we hebben immers toch voldoende aardappelen, tomaten, eieren en varkensvlees in de EU. Kun je de boeren toch nog een kostprijs betalen voor de incourante handel die we nu moeten vernietigen.

 • farmerbn

  Als het westen gewoon op schrift zet dat ze geen buurlanden van Rusland lid maken van de EU of NAVO dan is het conflict meteen opgelost. Rusland maakt de buurlanden momenteel onstabiel zodat ze volgens de westerse landen niet in aanmerking kunnen komen tot toetreding in EU en NAVO. Rusland wil een schild rondom hun land en dat is te begrijpen want dat wil het westen ook.Daarbij moet je die buurlanden van Rusland niet eens willen in EU en/of NAVO.

 • zon

  De bestuurders in de EU zijn de weg kwijt.
  Oost en west oekraine splitsen en iedereen is tevreden.
  Waarom zo doordraven,de eu ondernemer is de dupe.
  Of is het om de aandacht van syrie/irak af te leiden?
  Lijkt me dat ingrijpen daar veel wenselijker is.

 • ikkethuis

  De boer en tuinder betaald deze sancties, en ......frankrijk levert zijn oorlogsboten gewoon aan rusland?????

 • farmer135

  rusland legt zichzelf al sancties op, door die overheerlijke nederlandse kaas te boycotten.

 • piethermus1

  Die boycot is er nu eenmaal. Die is niet zo maar over. Dus het lijkt me onderhand slimmer te stoppen met wensdenken alsof die zo maar 1-2-3- over is. We moeten weer in de realiteit gaan leven. We zo handig.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.