Home

Nieuws 3 reacties

EC bereid tot nemen crisismaatregelen

Brussel – De Europese Commissie(EC) zal crisismaatregelen nemen als dat nodig is vanwege de Russische boycot van Europese agrarische producten.

"We hebben binnen het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid crisismaatregelen met mogelijkheden voor compensatie. Als het nodig is, zullen we niet aarzelen om de noodzakelijke maatregelen te nemen", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie in reactie op de boycot. Hij voegt eraan toe dat het nu nog veel te vroeg is te kijken hoe eventuele compensatie ingevuld moet worden.


De Europese Commissie richt maandag een werkgroep in die de effecten van de Russische boycot in kaart gaan brengen. Eurocommissaris Dacian Ciolos komt dit weekend terug naar Brussel om de zaken aan te sturen.


De taskforce zal gaan kijken naar de details van de Russische maatregelen en de markteffecten. "Het verlies van een markt wil niet zeggen dat we onze gezonde, kwaliteitsproducten niet meer kunnen exporteren naar andere delen van de wereld", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. Bij het Russische boycot van Europees varkensvlees blijken de gevolgen voor de Europese markt minder groot dat aanvankelijk gedacht, onder andere vanwege minder productie in Noord-Amerika en dalende voerprijzen en een goede afzet van het varkensvlees naar Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen.

De Europese Commissie heeft donderdag overleg gevoerd met het Italiaans voorzitterschap van de EU en enkele lidstaten, waaronder Nederland, om te bespreken hoe Europa zal reageren op de boycot. Vooralsnog wordt gekozen voor een Europese aanpak. 
Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Europa in 2013 voor €11,4 miljard aan landbouw- en visserijproducten exporteerde naar Rusland. Wanneer alleen wordt gekeken naar de producten die nu door Rusland worden geweerd, gaat het om een waarde van €5,3 miljard. Het grote verschil komt vooral omdat graanproducten en alcoholische dranken niet binnen de boycot vallen.

Laatste reacties

  • a.t.herwijnen

    Pak de russen niet hun drank af Poetin.

  • koestal

    Deze politieke crisis wordt zoals gewoonlijk weer over de ruggen van boeren en tuinders uitgevochten,in plaats van Russische vliegtuigen te boycotten en Russische vliegvelden te mijden,moeten de boeren en tuinders het gelag betalen,Poetin wordt in Rusland bewonderd omdat hij superieuer raketten heeft,hij had een ultieme kans om die te testen ,doordat westerse of Aziatische vliegtuigen over oorlogsgebied vlogen en de separatisten zo,n raket in handen te geven,wast hij z,n handen in onschuld

  • koestal

    Er is 10 Euro beschikbaar voor elke boer en tuinder in de EU,dat schiet op !

Of registreer je om te kunnen reageren.