Home

Nieuws

Droogte Californië drijft prijzen op

Californië – De Amerikaanse staat Californië gaat nog altijd gebukt onder extreme droogte. Inmiddels heeft dit al geleid tot de hoogste amandelprijs in negen jaar. De USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw, voorspelt dat ook andere groente en fruitprijzen zullen gaan stijgen.

Even bracht een buitje regen wat verlichting afgelopen weekend. Maar het is bij lange na niet genoeg om daadwerkelijk effect te hebben. De voorraad water van Californië wordt in een ramp tempo opgesoupeerd, wat geresulteerd heeft in regionale waterprijzen die tienmaal zo hoog zijn als voor de droogte. Fruitboeren besluiten nu om delen van hun boomgaard te laten voor wat het is, omdat de kosten om alles te beregenen niet meer te behappen zijn. In totaal wordt de schade aan de agrarische sector van Californië tot nu toe geschat op circa €1,1 miljard ($1,5 miljard) . Californië is de staat met de grootste agrarische sector binnen de Verenigde Staten. Deze staat is verantwoordelijk voor meer dan 10 procent van de agrarische productie. Er wordt van alles geproduceerd, van rundvlees en melk, tot bloemen, fruit en noten.

Vooral op de amandelmarkt zijn de effecten op de prijs al te merken. Meer dan 80 procent van de amandelen wereldwijd wordt in Californië geproduceerd. De prijs van 450 gram amandelen is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, en bedraagt nu $3,45 (€2,58). Toch is een groot deel van de oogst dit jaar gered. Velen vrezen echter voor volgend jaar. Als er komend najaar of van de winter geen flinke hoeveelheid regen volgt, zullen de notenbomen het volgend seizoen niet redden.

Of registreer je om te kunnen reageren.