Home

Nieuws 1138 x bekeken

Dierenartsen krijgen meer ruimte bij gebruik middelen

Utrecht – Dierenartsen mogen in geval van knelpunten bij het behandelen van dieren afwijken van de wetgeving voor het toepassen van antibiotica.

Daarover zijn het ministerie van Economische Zaken en de dierenartsenorganisatie KNMvD in gesprek. De eerste stappen zijn gezet en er wordt gewerkt aan verdere uitwerking.

Het gaat vooral om het mogen afwijken van de wettelijke gebruiksvoorschriften van antibiotica zoals die in de bijsluiters van de middelen staat. De gebruiksvoorschriften zijn vastgelegd volgens de Diergeneesmiddelenwet en een Europese richtlijn. Soms zijn die gebruiksvoorschriften verouderd, wat vaak betekent dat de werkzaamheid onvoldoende is tegen de ziekte waarvoor het middel mag worden gebruikt. Dierenartsen kunnen dan de beslissing nemen om een ander middel te gebruiken dat wettelijk niet is geïndiceerd voor de ziekte, maar wel werkt. Of ze kunnen besluiten tot een langere behandelduur of hogere dosering dan op de bijsluiter staat. Dit was echter niet toegestaan volgens de richtlijnen en formularia die de dierenartsen, binnen hun beroepsgroep KNMvD, zelf hebben opgesteld.

Het aanpassen van de gebruiksvoorschriften is mogelijk, maar daarvoor moet het registratiedossier worden aangepast, hetgeen hoge kosten met zich meebrengt. De KNMvD pleit voor de lange termijn voor een oplossing van het probleem op Europees niveau. Op korte termijn krijgen de dierenartsen nu tijdelijk de mogelijkheid om af te wijken van de regelgeving via hun eigen richtlijn Toepassen Antimicrobiële Middelen (TAM) en formularia.

Of registreer je om te kunnen reageren.