Home

Nieuws 9 reacties

Contra-test: ruiming alle dieren niet nodig

Den Haag - De overheid mag nog niet overgaan tot ruiming van de melkveestapel van een bedrijf in Lopik waar furazolidon is aangetroffen.

Dat bleek dinsdag bij de zitting van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over de ruiming van een aantal bedrijven.

Bij contra-expertise van de monsters is gebleken dat minder dan de helft van de geteste dieren positief blijkt te zijn. Op grond van Europese regelgeving moet tenminste 50 procent van de in een steekproef genomen monsters positief zijn om te kunnen overgaan tot volledige ruiming van de veestapel. Bij de contra-expertise zijn alleen de elf positieve monsters (van de 21) opnieuw getest. Bij de hertest waren twee van die elf niet positief.

Het ministerie wil die twee monsters opnieuw laten testen om definitief uitsluitsel te krijgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt een sterk vermoeden te hebben dat de monsters bij een hertest alsnog het verboden antibioticum furazolidon zullen bevatten. Tijdens de zitting zei de NVWA dat de uitslag van een hertest binnen een week binnen kan zijn.

De hertest bij twee verdachte kalverbedrijven in Bant en St. Augustinusga heeft weliswaar andere gehalten aan besmetting aangetoond, maar de in eerste instantie positief bemonsterde dieren waren ook bij de tweede test positief.

Bij de rechtszaak werd aangevoerd dat Nederland een ongekend streng regime voort ten aanzien van de kalverhouders die te maken hebben met een besmetting. In andere landen zou de Europese regelgeving niet zo streng worden uitgelegd, voerde advocaat Joost de Rooij aan. Daarbij komt dat de norm ten aanzien van geslachte dieren minder streng is dan voor urine van niet geslachte dieren. Volgens De Rooij voert Nederland hierbij de Europese regels niet goed uit. Mr. J. Tieleman van het ministerie van Economische Zaken zegt dat de regelgeving voor levende dieren eenvoudig en duidelijk is. Als een verboden stof als furazolidon wordt gevonden in dieren, kan het ministerie besluiten een hele veestapel te ruimen.

De rechter doet volgende week dinsdag uitspraak.

Laatste reacties

 • daan1908

  Alles zullen ze er aan doen om de veestapel om zeep te helpen .

 • schoenmakers1

  de laatste zin in het artikel is veelzeggend, het ministerie kan besluiten tot ruiming, heeft dus niet de plicht

 • wvb

  Overheid help aub niet nog meer bedrijven om zeep die hier niets aan kunnen doen maar pak de veroorzaker aan.

 • polsbroek

  Gert moet hangen is het niet links om dan maar rechts om.

 • Rapsody

  De roverheid is net als poetin.
  Het is communisme in een nieuw jasje.

 • appie19979

  Belachelijke reacties. Iets wat niet mag, mag niet! punt!
  Ik hoop dat de veroorzaker met zijn melkveebedrijf er ook niet onderuit komt!
  Door zulke mensen krijgt de hele sector er weer een slechte naam.

 • klaas8

  Maar het is toch te zot voor woorden dat de koeien van de vervuiler mogen blijven staan en de kalveren van anderen die er niets aan kunnen doen vernietigd worden

 • daan1908

  Iedereen die iets roept over de vervuiler dan wel de veroorzaker moet even goed in de gaten houden dat er tot nu toe geen enkel bewijs is geleverd . Waarom komt niemand met bewijs ? Er wordt wat achter elkaar aangepraat maar dat is geen bewijs !

 • appie19979

  @daan1908
  Het is bewezen dat het bij Kats in het voer gekomen is. Hoe maakt niet uit!
  Als hij het zo gekregen heeft, had hij het moeten controleren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.