AlgemeenNieuws

Contra-test: ruiming alle dieren niet nodig

Den Haag – De overheid mag nog niet overgaan tot ruiming van de melkveestapel van een bedrijf in Lopik waar furazolidon is aangetroffen.

Dat bleek dinsdag bij de zitting van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over de ruiming van een aantal bedrijven.

Bij contra-expertise van de monsters is gebleken dat minder dan de helft van de geteste dieren positief blijkt te zijn. Op grond van Europese regelgeving moet tenminste 50 procent van de in een steekproef genomen monsters positief zijn om te kunnen overgaan tot volledige ruiming van de veestapel. Bij de contra-expertise zijn alleen de elf positieve monsters (van de 21) opnieuw getest. Bij de hertest waren twee van die elf niet positief.

Het ministerie wil die twee monsters opnieuw laten testen om definitief uitsluitsel te krijgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt een sterk vermoeden te hebben dat de monsters bij een hertest alsnog het verboden antibioticum furazolidon zullen bevatten. Tijdens de zitting zei de NVWA dat de uitslag van een hertest binnen een week binnen kan zijn.

De hertest bij twee verdachte kalverbedrijven in Bant en St. Augustinusga heeft weliswaar andere gehalten aan besmetting aangetoond, maar de in eerste instantie positief bemonsterde dieren waren ook bij de tweede test positief.

Bij de rechtszaak werd aangevoerd dat Nederland een ongekend streng regime voort ten aanzien van de kalverhouders die te maken hebben met een besmetting. In andere landen zou de Europese regelgeving niet zo streng worden uitgelegd, voerde advocaat Joost de Rooij aan. Daarbij komt dat de norm ten aanzien van geslachte dieren minder streng is dan voor urine van niet geslachte dieren. Volgens De Rooij voert Nederland hierbij de Europese regels niet goed uit. Mr. J. Tieleman van het ministerie van Economische Zaken zegt dat de regelgeving voor levende dieren eenvoudig en duidelijk is. Als een verboden stof als furazolidon wordt gevonden in dieren, kan het ministerie besluiten een hele veestapel te ruimen.

De rechter doet volgende week dinsdag uitspraak.

Beheer
WP Admin