Home

Nieuws 5456 x bekeken 17 reacties

Ciolos verwacht snelle marktverandering

Brussel – Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw is ervan overtuigd dat de veerkrachtige landbouwsector zich snel zal heroriënteren naar nieuwe markten en kansen, nu Rusland de producten weert.

"Maar er moet steun zijn om de sector te helpen deze overgang soepel te maken", aldus Ciolos. Het nieuwe Europees landbouwbeleid biedt mogelijkheden om crisismaatregelen te nemen. Voor de eerste sector, perziken en nectarines, zijn inmiddels steunmaatregelen afgekondigd.
De Europese Commissie heeft maandag een taskforce ingericht die de gevolgen van de Russische boycot in kaart brengt, inclusief de kansen om de Europese producten elders af te zetten. Donderdag komen de lidstaten bijeen om over de zaak te spreken.

Europese diplomaten hebben maandag landen als Brazilië gevraagd geen extra goederen te leveren aan Rusland om de Europese producten te vervangen. Ze vinden het niet kunnen dat landen profiteren van de huidige situatie. De EU overweegt een bezwaar in te dienen tegen Rusland bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.
"Het is op dit moment nog te vroeg om te overzien wat de precieze gevolgen zullen zijn van de Russische sancties", schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer. De Europese agrarische export bestaat voor ongeveer een tiende uit export naar Rusland. Van de Nederlandse agrarische export gaat 1,9 procent naar Rusland. Ze wijst er op dat niet alleen de agrarische sector, maar ook de aan de agrosector gerelateerde sectoren worden getroffen.
"Het is onbegrijpelijk dat de regering zo'n afwachtende en laconieke houding aanneemt terwijl onze mkb'ers in de agrarische sector in een crisis gedrukt worden'', reageert CDA-Kamerlid Jacco Geurts. "Als Nederland niet snel handelt zullen ondernemers de dupe zijn van de ruzie tussen de EU en Rusland."

Laatste reacties

 • bertes

  als er zo snel nieuwe markten gevonden worden. waarom waren de prijzen altijd zo laag.

 • bankivahoen

  Als een stropdas zoiets vertelt kan ik het niet geloven !

 • j.verstraten1

  Ciolos moet wel, de EU kan dit nooit betalen met een budget van een half miljard en daagt dus de ondernemers uit het zelf op te lossen. Anders wordt de sector ook te lui als men gelijk de hand ophoud. Het past ook helemaal in de liberaliseringsgolf waarin vrijhandel het motto is en de eigen voedselvoorziening bijzaak. Daarnaast zal de consument in Europa minder hoeven te betalen voor voedingsmiddelen dus zolang boeren in frankrijk en duitsland niet omvallen..........

 • jan van den broek

  Europese diplomaten,gaan vragen aan Brasil om geen landbouw producten te leveren. Zijn dit diplomaten, wat wil dit woord zeggen.
  Vraag ze ook aan de criminelen,, in Europa dat ze niets verkeerd mogen doen.
  Ze gaan dingen doen, omdat ze voor hun veel te hoog salaris niet weten wat ze moeten doen.
  Het zijn geen slimme maten, maar dat u als lezer ook al door.

 • LUCTOR

  Lekkere pep talk van deze Ciolos als dit soort mensen het zo goed weten waarom wijzen ze deze nieuwe markten dan niet aan.
  Het is net zo iets als een moeder bij een kind doet ik geef er een kusje op en dan is het zo weer over. Laat ie wat meer nectarines eten stimuleert het EQ.

 • anton1937

  Een boycot tegen Rusland raakt de rijke Russen niet,wel de arme Russen en de Nederlanse boeren. Weer heeft het kabinet niet goed nagedacht of nog duidelijker. Een kabinet dat niet capabel is om goed te regeren kan beter opstappen.

 • joannes

  Precies @anton 1937, Putin drukt gelijk door met zijn boycot. De US en de de EU denken dat het volgens de ¨regels¨ gespeeld werd! Putin weet wat hij doet, hij zet gelijk de agrarische sector in zijn eigen land op 1 - 0 voor doordat die hogere prijzen vangen en die in de EU straft hij af. Daarmee zet hij de agrarische Politiek voor hem aan het werk want daar zijn zoveel actieve ondernemers met bedrijfs risico in aktief dat die gelijk gaan protesteren EU wijd. Ze weten de EU niet half hoe het werkt die Boycotten! Ze dachten het alleen met de Multinationals te kunnen regelen!

 • Ferm

  Het is ook jammer te moeten te constateren dat Sharon Dijksma de Nederlandse landbouw niet op waarde wil schatten en het geheel, naar de buitenwereld toe, bagetalliseerd, als ze praat over 1,9 %van de Nederlandse agrarische export die naar Rusland gaat, maar in werkelijkheid 16% is van wat in Nederland wordt geproduceerd.

 • niet

  juist!!!!

 • ae-ea

  Ik zeg maar niks meer, alles wat ik denk is al gezegd.
  Vieze, smerige, gore, vuile . . . . .Vul zelf maar in.

 • vandenbrandcv1

  beetje rare man, die ciolos met een beetje meer te mogen produceren in de marge van het europese melkqoutum werkt marktverstorend volgens hem. 10% export naar rusland missen daar veren we wel uit volgens hem.

 • koestal

  Lege schappen en hogere prijzen in de Russische winkels zal de populariteit van Poetin snel laten daten ,hij is er apetrots op dat hij zulke goede raketten heeft maar daar heeft z,n volk ook weinig aan,ook de Russiche zuivelproductie gaat elk jaar nog omlaag door slecht management dus schaarste in eigen land.

 • koestal

  De EU heeft maar 10 Euro als compensatie beschikbaar voor elke boer en tuinder in de EU voor deze crisis,dat schiet ook niet op

 • Fermer

  Zomerreces tijd, alleen al de politici terugroepen zal het budget voor crisis opsouperen. Declaraties der politici wegen nou eenmaal zwaarder dan boertjes die een 'veertje' moeten laten voor de goede zaak. Tegen de tijd dat men een overeenstemming zal vinden voor de getroffen boeren, blijkt dat we met z'n allen al op het punt aangekomen zijn dat er niks meer te verdelen zal zijn. Rusland, met Poetin en al z'n russen, zal nooit buigen voor economische druk, ze zijn te trots en ze kennen de slagen van de zweep.

 • VET010

  En wij zouden Oekranie in palmen, lid maken van de NAVO waarop Obama heeft gezegd: ' dan bouwen wij een militaire basis op de Krim. Hoe denken we dat Putin zal reageren....op een militaire basis in zijn achtertuin met de enige jaar rond om rond open 'zeehaven' De politiek roept het is allemaal de schuld van Putin, denk het niet.

 • japke33

  kunnen we vast wennen aan de vrije marktprijzen straks.

 • daantje

  er komt alleen maar strond van

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.