Home

Nieuws 919 x bekeken 4 reacties

Buma pleit voor zelfvoorzienende landbouw

Den Haag - Op voedselgebied moet ons land niet afhankelijk worden van instabiele landen.

Daarom moet Nederland in zijn eigen voedselvoorziening kunnen voorzien. Dat stelt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma donderdag in de Volkskrant.

"De graankraan uit Oekraïne of Rusland kan zomaar worden dichtgedraaid", aldus Buma in de krant. Volgens hem worden voedselveiligheid en voedselzekerheid deze eeuw door internationale onzekerheid een grote uitdaging. "We moeten strategisch kiezen voor een Nederlandse landbouwsector die voorziet in de productie van ons dagelijks voedsel."

Het Nederlandse landbouwbeleid moet volgens hem trouwens in Europees verband worden gezien. De garantie op voedselvoorziening moet een "kerntaak" van de Europese Unie worden.

Volgens Buma hebben de nieuwe internationale dreigingen grote gevolgen voor de Nederlandse energie-, voedsel- en handelspolitiek. Zo moet Europa af van het Russische gas, schrijft de CDA-leider.

Om de dreigingen aan te kunnen moet er ook meer geld naar Defensie en inlichtingendiensten. Buma pleit er opnieuw voor om mensen die terroristisch geweld verheerlijken te kunnen vervolgen.

Laatste reacties

 • poldes

  Van de 17000 melk leverende producenten blijven er dan nog zo,n
  2000 met meer dan 150 koeien te man over.
  dan verkoop je geen melkpoeder en geen kaas aan het buitenland meer.
  Je eet dan alles zelf op.
  Lijkt deze vorm van landbouw niet een beetje op die van 20 jaren geleden
  in het oosten?(achter de muur ) 1,41 oost duitse pfenning in 1988 voor een liter boerderijmelk.

 • alco1

  Deze voorman laat dus zien geen enkel verstand van economie te hebben.

 • Fermer

  We moeten af van het russisch gas zo, orakelt hij, maar hoe zit het met de voor ons veel belangrijker MO-olie afhankelijkheid? 2000 boeren die 150 koeien verzorgen zonder trekkers?

 • agratax2

  poldes. Je moet deze uitspraak van Buma niet zien als een oproep ons terug te trekken in de polder. Hij wil voedsel onafhankelijkheid van onbetrouwbare partners en zo in Europa zorgen voor voldoende voedsel voor de Europeanen zonder import van niet politiek gelinkte landen of politiek / religieus ontrouwe partners. Voor energie moeten we misschien ons wel eens beraden op andere vormen dan aardolie en aardgas uit landen met interne confliceten die daardoor meer weg hebben van een Paard van Troye dan van betrouwbare handelspartners. Ikmdenk dat Buma probeert aan te geven dat de Vrije Wereld Handel voor voedsel niet de oplossing is om ieder aan voldoende eten te helpen en om de boeren een inkomen te garanderen dat vergelijkbaar is met andere inkomens in hun land / werelddeel. Hij geeft in ieder geval aan dat er iets moet gebeuren om de voedsel zekerheid te garanderen (de eerste taak van de overheid richting zijn burgers)

Of registreer je om te kunnen reageren.