Home

Nieuws 20 reactieslaatste update:8 aug 2014

Brede roep compensatie boeren en tuinders

Doetinchem – Een serie agrarische organisaties in binnen- en buitenland maar ook Rabobank en exportkoepel Fenedex vinden dat boeren en tuinders gecompenseerd moeten worden voor Russische handelssancties.

Volgens directeur Food & Agri Ruud Huirne van Rabobank Nederland is het oneerlijk de Russische boycot van landbouwproducten onder ondernemersrisico te scharen. De schade kan volgens hem oplopen tot boven €1 miljard.
Rabobank denkt dat de grootste klap gevoeld zal worden in de tuinbouw, waar relatief veel product naar Rusland gaat en bovendien prijzen al langer erg laag zijn. Ook de zuivel zal echter geraakt worden, denkt Huirne, en dan met name de export van foliekaas. Huirne vindt dat op Europees niveau gekeken moet worden naar maatregelen die boeren en tuinders kunnen helpen. Eerder riepen Poolse en Litouwse regeringen ook op tot een Europees antwoord, mogelijk door een zaak aan te spannen binnen de WTO.
Secretaris Onno Boersma van brancheorganisatie voor zuivelhandel Gemzu verwacht prijsdruk en pleit ook  voor een compensatiemaatregelen voor de sector. Datzelfde geldt voor tuindersorganisatie LTO Glaskracht, dat denkt dat de boycot een recente aanvraag voor interventie bij paprika en tomaat versterkt. Bij interventie wordt product uit de markt gehaald tegen minimumprijzen. Eerder deze week meldde LTO Glaskracht dat tomaten maar enkele centen per kg opleveren en paprika's 20 tot 20 cent.
Voorzitter Ad van Hamburg van exporteursvereniging Fenedex wil geld zien uit Europa. "Er zal ook via overheden gekeken moeten worden om alternatieve afzetmarkten te vinden voor deze ondernemingen", aldus Van Hamburg.  Hij zegt dat de landbouw in de EU te kampen heeft met een structurele overcapaciteit. Enerzijds is de sector daardoor al gericht op export, anderzijds zijn andere landen mogelijk bevreesd door het 'dumpen' van voedsel door de EU, dat zelf in hun beleving geen erg open markt heeft.
LTO Nederland onderneemt concrete  acties om samen met ketenpartijen en andere belangenbehartigers te onderzoeken op welke manier de gevolgen van de Russische boycot opgevangen kunnen worden. "Maandag hebben we een overleg met VNO/NCW en MKB Nederland om als gezamenlijke ketenpartijen een gemeenschappelijke aanpak af te spreken", zegt voorzitter Albert Jan Maat .
"Doel van het overleg is om afspraken te maken om te voorkomen dat prijzen enorm gaan dalen. Het stabiliseren van de marktprijs is één doel van LTO. Komende week sluit LTO aan bij overleg in Brussel om te verkennen welke mogelijkheden er zijn voor compensatie van boeren. Dat is ons tweede streven."

Laatste reacties

 • Han

  Ik vind het wel jammer dat er nu ineens iets gedaan moet worden, hoe lang hebben ze de grens al dichtgegooid voor vlees. (varkenspest)
  Dan hoor ik er bijna niemand over.
  Voor tuinders is dit wel weer extra zuur.
  Het lijkt er weer verdacht veel op melk en kaas in het geding dan moet er iets gebeuren.

 • wienbemelmans

  Van Baalen en Verhofstad zullen dit toch wel oplossen
  ze stonden als eerste aan de grens te schreeuwen.

 • .....

  Tja Han, de varkenshouderij heeft nu eenmaal weinig vrienden meer hier in Nederland.

 • glaasje

  mogen wij als vleesvarkens houders wel van af januari al wel gecomenseerd worden nee dan hoor je niemand zelfs geen LTO of NVV
  Poetin straffen ha ha ha wij als boeren en tuinder worden flink gestraft.

 • abtje

  Als de Rabobank het zo erg vind, laat ze dan een financiele bijdrage leveren. Een soort boetedoening naar hun klanten toe voor de knaken die ze gestolen hebben met Libor en andere streken die prima waren, tot ze betrapt werden.

 • W.postduif

  Precies glaasje zo werkt dat hier,

 • joopi

  Er moet helemaal niks gecompenseerd worden, laat ze het maar uitzoeken daar in rusland en wij hier in nederland stoppen met blind produceren.

  Alleen nog maar produceren waar vraag voor is, we kunnen toch veel beter nu via overheid/bedrijfsleven afspreken een paar procentjes minder te gaan produceren.

  Blijft de prijs in ieder geval wel in de benen. Lijkt me veel verstandiger dan om allerlei steun te gaan vragen

 • koestal

  Poetin heeft z,n raketten laten testen,daar moeten boeren en tuinders voor bloeden.

 • hstroek

  Zou de Rabobank zich nu echt zorgen maken over zijn klanten?
  Of maken zij zich zorgen om hun eigen positie mocht het tot fallissementen lijden?
  Ik denk het lastste.

 • info36

  Zowel de Rabobank als ook LTO en vele anderen hebben met name de glastuinbouw maar ook alle andere sectoren bewogen tot ongebreidelde schaalvergroting. Glastuinbouwbedrijven van 40 ha of meer zijn geen uitzondering meer. Dat kan gewoon niet, er is gewoonweg geen markt voor! Ook niet als Rusland zijn grenzen opent.

 • Lin

  Han helemaal met uw reactie eens. Waar was iedereen in Januari?
  we lopen een half jaar achter met compensatie..

  Reactie van de LTO op nationaal nieuws is helemaal zot. Laten we de overtollige productie opslaan. Waarom toch? Dan wordt dat er bij op de markt gedrukt als er eindelijk weer vraag is? Dan hou je de prijzen nog langer laag. Dit is niet in het belang van de producenten.

 • De achterkrim

  Er moet helemaal niks gecompenseerd worden deze bedrijfstak heeft al genoeg geprofiteerd van de poolse en russische werknemers omdat deze goedkoper waren dan de nederlanders.
  Laat deze markt maar minder groot worden, een stuk fruit is onbetaalbaar voor een gezin.

 • jaapfrerichs

  Een goed moment om ons te bezinnen op de vraag of we wel goed bezig zijn. Vanuit dit land, waar de kostprijs zo hoog is, exporteren naar landen waar de kostprijs veel lager is en de productiefactoren veel beter zijn. Stap voor stap de intensivering van de landbouw stoppen en een tikkie terug draaien.

 • ed12345

  Achterkrim ik raad je aan zelf fruiteler te worden

 • pinkeltje

  Ideeën genoeg om onze economie grotendeels te ontmantelen als ik dat zo lees. Dit forum begint steeds meer op een psychiatrische inrichting te lijken. Geloof dat er meer gekken los lopen dan er zijn opgesloten. Als we het van types als de achterkrim moeten hebben dan kunnen we nog wel even. En oh,oh, wat is dat Nederlandse fruit toch onbetaalbaar. Nou, je wordt op je wenken bedient!

 • trijnie

  Nou ja, pinkeltje, de appels waren behoorlijk aan de prijs.
  En een kilo aardappelen daar ben je ook zomaar een euro aan kwijt. Ik was al blij dat ik ze uit mijn eigen grond je had.
  Het kan dan zijn dat jullie slecht betaald worden voor al je werk; in de winkel weten ze wel van prijzen.

 • henk 60

  trijnie Aardappelen haal je bij de boer. Betaal je 40 cent de kilo heb je de beste kwaliteit. Daar kan geen enkele supermarkt tegen op. Als ik de aardappels in het schap zie liggen daar zakt je broek soms vanaf.
  Bovendien schoenen koop je toch ook niet bij de slager. Er is altijd wel een boer in de buurt. De laatste aardappelen van vorig jaar weg voor € 4.-- per 100 kilo dan werk je inderdaad voor niet veel per uur.

 • trijnie

  Henk het is treurig wat jullie voor je mooie produkten beuren. Ik begrijp ook niet dat er zoveel geld bovenop komt als het in de winkel ligt.
  Ik heb zelf een moestuin en daarom heb ik respect voor het werk dat jullie doen. Wij verbouwen zelf aardappels en gedeeltelijk groente maar laatst kocht ik een prachtige bloemkool voor nog geen euro, dat vindt ik weinig geld maar voor aardappels is dat toch best aan de prijs.

 • Fermer

  @pinkeltje #15, jou boosheid zit in het prijsverschil tussen boerenprijs en winkelprijs. Wij boeren beuren minimaal, willen we ook zelf want we produceren er leuk meer op los, en de burger betaalt een stevige prijs in de super en heeft een punt met z'n geklaag. En onze economie ontmantelen, die drijft op prijsverschil tussen producent en consument? De keten na de boer in Nl. 'maakt' geld genoeg, en onze export van landbouwproducten kan alleen uit met subsidies, dus wat dat betreft is onze economie al ontmanteld.

 • vinnetrad

  Het grote geld zit bij de rundveehouderij,die hebben met hectare
  toeslag en allerlei europese subsidies aan schaalvergroting gedaan,nu word en de boer en nog meer de Rabo bang.
  Rabo wilde in principe alleen de rundveehouderij maar meer
  financieren daar werd nog grof verdiend,zie maar eens wat voor kollosale ligboxstallen er werden gebouwd. En maar
  meer produceren dan de markt aan kan,komt mooi uit die
  Russiche boijcot,kunnen ze die gebruiken om hun te veel geproduceerde produkten vergoed te krijgen.
  Dit lijkt toch nergens op, onze regering zit met de handen
  in t,haar om de uitbreiding van het mestoverschot te beteugelen.
  Ze konden wel gek zijn om deze tak ook nog te compenseren.
  De tuinbouw en de intensieve veehouderij hebben nooit geproviteerd van al dat europees geld,ik denk dat die wel een steuntje toe komt.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.