Home

Nieuws 3751 x bekeken 3 reacties

Brazilië profiteert van Russische boycot

Belo Horizonte - De dag vóór de Russische boycot op onder andere Europese agrarische producten heeft de Russische veterinaire dienst 52 Braziliaanse bedrijven goedgekeurd voor de export van vlees naar Rusland. Het merendeel hiervan heeft nog niet eerder naar Rusland geëxporteerd.

De basis voor deze goedkeuring is al twee maanden geleden in Parijs gelegd tijdens een ontmoeting tussen de Russische veterinaire dienst, Danker Sergey, en de Braziliaanse minister van landbouw Neri Geller. Tijdens de recente bijeenkomst van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in Brasília hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Braziliaanse president Dilma Rousseff blijkbaar over onder andere deze kwestie een akkoord bereikt.

De Braziliaanse associaties van vleesexporteurs zoals Abiec (rundvlees) en ABPA (pluimvee en varkens) hebben laten weten dat de goedgekeurde bedrijven tot nu toe geblokkeerd waren door Russische veterinaire eisen. In verschillende Braziliaanse exporten is de in Rusland verboden groeibevorderaar ractopamine aangetroffen.

De nu voor export goedgekeurde bedrijven bestaan uit 27 rundvlees-, 31 slachtafval- (rund en varken), 25 pluimvee-, 4 varkens- en 2 zuivelbedrijven.

Vooral de pluimveesector hoopt van deze overeenkomst te profiteren en de export te verhogen van de huidige 60.000 ton naar 210.000 ton per jaar. Naast het aandeel van de Amerikaanse export hoopt men ook een deel van 40.000 ton Europees pluimvee te kunnen leveren. In 2013 exporteerde Brazilië 3,9 miljoen ton pluimvee met een waarde van US$ 8 miljoen.

De varkenssector zal op korte termijn niet echt profiteren van de  toegenomen Russische vraag, omdat de productie is afgestemd op de lokale markt. Het is vooral door de steeds wisselende Russische vraag gevolgd door boycotten dat men hier de productie op de interne markt heeft afgestemd. De meest recente en ook meet uitgebreide Russische ban dateert van midden 2011.

Voor de rundvleessector is Rusland al een van de grootste exportmarkten en is het goede nieuws dat deze markt nu ook open gaat voor slachtafval. Door de toegenomen Russische vraag zal de prijs stijgen op de slechter betalende markten, maar ook op de Braziliaanse.
De Russische maatregelen komen op een zeer geschikt moment. De binnenlandse vraag is momenteel zwak en een grotere export zal gunstig uitwerken op het rendement in de sector.

Laatste reacties

  • jan van den broek

    BRICS gaat dit winnen.Europa was groot in het verleden.

  • PieterNZ

    zolang in de brics landen corruptie hoogtij viert, zie ik dit niet gebeuren Jan.

  • geen boer

    inderdaad, Europa blijft groot en raad eens: over 50 jaar is de VS nog steeds het machtigste land op aarde. Lange democratische traditie, stabiliteit, organisatiegraad, onderwijs, werkend juridisch systeem, beloning van werklust en inventiviteit zijn voorlopig niet te verslaan. Die BRICS landen krijgen veel gemakkelijker een terugslag (een totalitair verleden is altijd heel dichtbij) dan de westerse democratieën en economisch zijn ze lang niet zo sterk als men denkt. Zeilen nu voor de wind maar krijgen die wind nog wel een keer tegen en dan zullen we zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.