Home

Nieuws

Brazilië: EU ligt dwars bij handelsdeal

Brasilia – De Braziliaanse president Dilma Rousseff zegt dat een handelsdeal tussen het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur en de Europese Unie niet langer wordt opgehouden door Zuid-Amerikaanse verdeeldheid. Het probleem ligt volgens de politica nu bij oppositie in Frankrijk, Ierland en Hongarije.

De lidstaten van Mercosur, waaronder Brazilië en Argentinië, kwamen onlangs tot een akkoord tijdens een topbijeenkomst in Venezuela. Argentinië, dat kampt met een veelvoud aan economische problemen en een serie markten afschermt, lag lang dwars. Paraguay werd weer verwelkomd als voorwaardig lid, terwijl Venezuela bij de handelsdeal afzijdig blijft. Mercosur heeft een voorstel tot een deal gereed.
Rousseff zei tijdens een evenement van de Braziliaanse agrarische lobbygroep CNA dat de EU niet klaar is om het voorstel te ontvangen. In Europa, en met name de eerder genoemde landen, groeit volgens Rousseff in politieke kringen het idee dat open markten deels de oorzaak zijn van de huidige economische malaise.
Haar rivalen tijdens de aankomende presidentsverkiezingen in oktober, Aécio Neves en Eduardo Campos, pleitten beide voor een meer flexibele Mercosur. Brazilië zou zelf in staat moeten worden gesteld bilaterale handelsdeals uit te onderhandelen. De urgentie van een handelsdeal met de EU is wellicht afgenomen. Rusland boycot landbouwproducten uit de EU en kijkt vooral naar Brazilië om het gat op te vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.