Home

Nieuws 2812 x bekeken 3 reacties

Braziliaanse economie in recessie

Brasilia - Brazilië is in de eerste helft van dit jaar in een economische recessie verzeild geraakt. Dat blijkt uit cijfers die het Braziliaanse statistiekbureau gisteren heeft gepubliceerd. Ook in de agrarische sector zijn er grote problemen.

De Braziliaanse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,6 procent, nadat er in de eerste 3 maanden van dit jaar al sprake was van een achteruitgang met 0,2 procent. De krimp van vorig kwartaal was groter dan verwacht en zorgde ervoor dat Brazilië, met twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp, voldeed aan de meest gangbare definitie van een recessie.

Ook andere indicatoren zoals de index voor economische activiteit, de vertrouwensindex voor de industrie en consumentenconsumptie zijn allen negatief. Men wijst als oorzaak voor de huidige problemen meer naar een falend binnenlands beleid dan naar buitenlandse invloeden.

De sterk tegenvallende economische cijfers komen voor de huidige regering heel ongelegen. Op dit moment is de campagne voor de (her)verkiezing in oktober van president, senatoren en afgevaardigden in volle hevigheid losgebarsten. Met miljoenen verslindende campagnes worden de kiezers overspoeld met pamfletten, reclameborden op straat en vele uren propaganda op radio en TV. De economische cijfers zijn op alle fronten slecht. Volgens de regering bedraagt de inflatie 6,4 procent, maar volgens veel economen is dat eerder 7 procent. Het BNP wordt door economen ook aanzienlijk lager ingeschat en zal dit jaar op minder dan 1 procent uitkomen. Het door de regering genoemde aantal van 1,4 miljoen gecreëerde banen lijkt redelijk, maar het grootste deel ervan zijn nieuw aangestelde ambtenaren. Het aantal banen in de industrie daalt, voor het eerst in vele jaren, al drie maanden achtereen.

De productiviteit en de capaciteitsbenutting in de industrie zijn sterk gedaald. Om de economie te stimuleren heeft de regering haar uitgaven met 16 procent verhoogd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De overheidsinkomsten bleven echter ruim 8 procent achter. De industrie, vooral de automobielindustrie, heeft op grote schaal verplichte vakanties voor het personeel ingesteld om zo de enorme voorraden onverkochte auto's te beperken.

De afzet en export van landbouwmachines zijn sterk teruggevallen. Het aantal mensen én ondernemingen met betalingsachterstand groeit hard. Ook in de agrarische sector zijn er grote problemen. In de suikerrietsector zijn al tientallen raffinaderijen gesloten en anderen hebben surseance van betaling aangevraagd. Naast de lagere suikerprijs op de wereldmarkt is vooral de regering schuldig. Via subsidies aan het staatsoliebedrijf Petrobras wordt de benzineprijs aan de pomp gelijk gehouden om de inflatie niet te laten stijgen. Automobilisten tanken daarom benzine en geen uit suikerriet gemaakte ethanol. Men verwacht niet dat de regering zo vlak voor de verkiezingen de prijs aan de pomp nog zal verhogen.

Laatste reacties

 • John*

  poetin komt toch al helpen.

 • Hogman1

  Booming business daar
  Zowel in Argentinie (is al failliet) en nu Brazilie
  Waar ging het mis?
  Hans Brasil als het ff uit komt?

 • koestal

  Ook in Amerika gaat het wat minder,ontslagen bij John Deere en ook arbeidstijdverkorting

Of registreer je om te kunnen reageren.