Home

Nieuws 1108 x bekeken 4 reacties

Brabanders getest op effect veehouderij

Eindhoven – Inwoners van Deurne en Bakel worden de komende weken getest op de effecten die de intensieve veehouderij op hun gezondheid heeft, zo meldt de GGD Brabant-Zuidoost.

De testen maken onderdeel uit van een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van het wonen nabij een veehouderij op de menselijke gezondheid.

Ccirca 400 inwoners uit Deurne en ruim 800 inwoners uit de gemeente Gemert-Bakel worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Alleen bewoners die een uitnodiging ontvangen mogen aan het onderzoek deelnemen, waarbij bloed wordt afgenomen, een longfunctietest wordt gedaan, slijm wordt afgenomen en vragen beantwoord moeten worden. Daarnaast worden luchtmetingen rondom veehouderijen gedaan om zowel veroorzakers van infectieziekten te meten als ook fijn stof en endotoxinen (onderdelen van bacteriën). Uiteindelijk wordt gekeken welke relatie er bestaat tussen eventuele gezondheidsklachten en veehouderijen.

Het onderzoek voor uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in samenwerking met de universiteiten van Utrecht en Wageningen.

Laatste reacties

 • Elevage

  Is er ook een eerdere meting waarmee vergeleken wordt?

 • Wim Toornstra

  Ja ja we gaan weer een nieuw probleem creëren, zodat we weer een stok hebben om de intensieve veehouderij te slaan. En allemaal maatregelen op te leggen die op aannames en onderbuik gevoel zijn gebaseerd.

 • milkabulle

  doen ze dit ook naast industriegebieden?

 • John*

  Ik zie het met vertrouwen tegenmoet dat onderzoek. Dit wordt een hele dikke boom om mee terug te slaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.