Home

Nieuws 7 reacties

Boycotgroente stijgt in prijs

DEN HAAG - De prijzen van tomaten, komkommers en paprika's zijn onder meer door het slechte weer vrijwel teruggekeerd op het niveau van voor de Russische boycot. Dat zei voorzitter Nico van Ruiten van de ondernemersorganisatie LTO Glaskracht zaterdag.

Door de lagere temperaturen is de oogst teruggevallen. Dat heeft geleid tot een verminderd aanbod waardoor de prijzen stijgen. Volgens Van Ruiten hebben aan de andere kant mogelijk ook de promotieacties van de supermarkten geleid tot een stijgende vraag.

Volgens Van Ruiten betekent de prijsstijging niet dat de telers uit de brand zijn. "Het is een momentopname. Als het weer straks beter wordt en het aanbod ook door andere oorzaken toeneemt, kan dat weer leiden tot een overschot.''

Om telers die worden getroffen door de Russische boycot te helpen, heeft de Europese Commissie 125 miljoen euro beschikbaar gesteld om producten op te kopen om op die manier het overschot terug te dringen. "Op dit prijsniveau hoeven telers van tomaten, komkommers en paprika's daar geen gebruik van te maken. Maar dat kan de komende weken weer veranderen'', aldus Van Ruiten.

Laatste reacties

 • Frans-Jan

  Geld dat voor de winkelprijzen of voor de telersprijzen?

 • Walter Botteldoorne

  Ik lever liever geen commentaar, help gewoon delen waar het mogelijk is fijne zaterdag met vriendelijke groeten van Walter <3 :D (y)

 • agratax2

  Een ding is duidelijk geworden deze week, verlaging van de aanvoer leidt direct tot een prijsstijging. Wanneer gaan de boeren en tuinders lering trekken uit deze ervaring?

 • Ishtar

  LTO wil helemaal geen hogere prijzen, zij willen compensatie.
  Nederlanders hebben meer eigen producten gekocht uit solidaritiet, dmv promotieacties van de supermarkten.
  Maar als andere landen eigen of locale producten aanbieden, mag dat weer niet van de LTO.
  **
  Buy British fout signaal
  <>
  **
  LTO is ook tegen verplichte land-van-herkomst labeling, tegen transparantie van oa vlees en vleesproducten.
  Hypocricy ten top dus.
  Wat is het nu, gewoon waaien met de wind wat het meeste opleverd, deze week, zus, volgende week weer anders?

 • Elevage

  Meer aandacht aan verkoop van eigen produkten lijkt me altijd een prima oplossing. Al dat gesleep met voer/eten over de hele wereld is niet nodig, wij hebben hier overal de eerste kwaliteit van, dus daar zouden we eens van moeten gaan profiteren in plaats van kado doen aan andere landen en zelf rotzooi eten.

 • ed12345

  Elevage zo simpel is het niet .Eerstens in veel gevallen is het zo dat als wij iets aan een land willen verkopen zij iets aan ons willen verkopen, andere dingen zijn niet in NL en dat zijn heus niet alleen bananen en kiwi's ook b.v. de canadese harde tarwe heeft west Europa niet ,die wordt bijgemengd in het meel voor een betere kwaliteit brood.Soya voor veevoer heeft NL nog niet enz enz

 • Vibank

  At agratax
  Nooit
  Ik heb nog nooit begrepen hoe het mogelijk is dat boeren en tuinders zo weinig macht hebben terwijl ze de halve aardbol (overdrijving ) bezitten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.