Home

Nieuws 14 reacties

Behandelbedrag Faunafonds per 1 oktober

Den Haag - Vanaf 1 oktober kost het €300 om een verzoek in te dienen bij het Faunafonds voor vergoeding van faunaschade. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft deze maatregel ingevoerd op verzoek van de provincies.

Het behandelbedrag geldt per aanvraag. De kosten voor het behandelen van aanvragen zijn volgens het Faunafonds gemiddeld €600. Bij 15 tot 20 procent van de aanvragen gaat het om schadebedragen kleiner dan €1.000 of om aanvragen die bij voorbaat weinig kans maken.

Het behandelbedrag komt bovenop de schadedrempel van €250 en het minimumbedrag van €50 voor vergoedingen. Hierdoor heeft het geen zin om vergoedingen aan te vragen voor schades kleiner dan €600. Volgens de provincies kunnen dergelijke schades in de bedrijfsvoering worden opgevangen.

Invoering van het behandelbedrag levert naar verwachting een besparing op van €1,2 tot €1,5 miljoen. De provincies hebben zich voorgenomen de uitvoeringskosten van het Faunafonds terug te brengen van €3 miljoen. In 2013 waren die kosten nog €4,2 miljoen.

Laatste reacties

 • Alex63

  Belachelijk,
  je zult maar met diverse percelen zitten die bevlogen zijn door oa Ganzen!
  Waarschijnlijk is een bedrag van 600 € voor Provincies niks maar dat kan aardig oplopen als je dat met diverse percelen moet vermenigvuldigen. (voorbeeld heb 4 percelen graszaad en 3 percelen tarwe gehad die bevlogen zijn door Ganzen gelukkig geen schade van betekenis maar 7x 600 is wel 4200 is dat geen geld?) Bovendien als ik zie wat ik moet doen om 600 euries te verdienen! Dan is dit weggooien toch een hard gelach. Bovendien, waarom moeten wij als grondgebruikers altijd misbruikt worden, die ganzen is toch een maartschappelijke zaak! Als nu ook die grote heren eens wat gingen inleveren of hun puinzooi is opruimden. De provincies smijten met geld(zie bij afslanking van hun toko) maar de grondgebruiker die ook niet om de schade heeft gevraagd die moet het maar zelf uitzoeken! Onrecht wordt hier ons aangedaan.

 • Bloemestein

  Wordt het niet eens tijd dat de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren, de echte veroorzakers van het ganzenoverschot, op het matje worden geroepen en de laan worden uitgestuurd? Dat zou waarschijnlijk op termijn meer geld opleveren dan deze regeling.

 • gjcamps

  Tsja voor ambtenaren is 600 euro niets en in de bedrijfsvoering inpasbaar. Ze weten zeker niet wat het saldo is van een hectare tarwe. Er zit voor boeren dan nog maar een ding op: schade voorkomen door verjagen, vergif, hekwerken plaatsen, bouwplan aanpassen, afschieten, etc. Waarom moet ook hier weer een ondernemer het gelag betalen van van een publieke beslissing en genot op natuurontwikkeling? Egoistisch en contraproductief zoals zovaak.

 • drikhend

  Eerst met beheersvergoedingen enz. zorgen dat de aantallen te groot worden of onbeheersbaar . En dan de lasten bij de boer neerleggen . Denk ook aan Dassen deze mag je zelfs niet verjagen . Hoe dan schade beperken?

 • farmerbn

  Hobby van enkele burgers moet betaalt worden door de boeren. Boeren zijn niet gewend om facturen te schrijven maar ik zou gewoon een factuur sturen naar natuurmonumenten of zuster-organisatie.

 • gjcamps

  Het zelfde voor de verplichte inschrijving bij de KVK, wegenbelasting voor de tracktor, apk keuring, rijbewijs, etc etc , al die kleine bedragen bij elkaar tikken toch aan. Maar ach, de meeste boeren rijden een BMW of Mercedes, gaan 2xper jaar op vakantie, wonen royaal buitenaf, hebben paarden of een hond en houden toch van groen en dieren, verder is een minderheid waarvoor je politiek toch geen stemmen aan kan verliezen.

 • ikkethuis

  ABSURD ,dit is hetzelfde als dat er bij je ingebroken wordt, en je krijgt daarna de rekening van de politie als die langs is geweest.

 • josengertie

  Te gek voor woorden ,wij vragen niet om dat ongedierte ( ganzen , dassen ) Wij hebben een hoop werk , de schade en ergernis de taxateur krijgt gewoon zijn vergoeding en bij het faunafonds en straks bij de provincie krijgen ze netjes hun uren betaald de jagers en de boeren moeten dit voor noppes doen en je hoeft maar iets fout in te vullen en je krijgt niets . hoe krijgen ze het verzonnen

 • Ferm

  De burger en boer zijn er om de overheid te dienen in plaats van andersom blijkt maar weer.

 • loef

  Grappig, net terug van ganzen verjagen. Twee jaar geleden laatste keer dat ik schade vergoeding heb aangevraagd, schade getaxeerd op 2600 euro door het faunafonds, voldeed niet aan de regels om dat de jager en wij zelf onvoldoende inspanning geleverd hadden.
  Dus geen uitkering van de schade.
  Was niet boos maar woedend, jager had op sommige dagen zelfs meer ganzen geschoten als stipt volgens de wet zou mogen schieten, en hij mocht nog naar de politiebureau om foto's van zich te bekijken want hij zou een gans geschoten hebben waar geen vergunning voor was verleent.

 • hwolters

  Met dit drempelbedrag laat je het voorlopig wel achterwege om nog een schade aan te melden. En de overheid vervolgens de conclusie laten trekken dat er minder gemeld wordt. Dan zal er dus ook wel minder schade zijn. Volgens mij gaat dit keihard de fout kant op. Het tegendeel is waar. Dit jaar zelf wilde varkens in wintertarwe gehad en veel schade. Moet niet gekker worden.

 • koestal

  leuker kunnen ze het niet maken

 • varkentjeeee

  volgens mij hebben we de ergste staatssecretaris ooit. ze is niet voor maar tegen de landbouw.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Bloemestein

  Varkentjeeee, jij begrijpt het niet helemaal, Dijksma is slechts de spreekbuis van de linkse ambtenarenkliek, en niet mans genoeg om zelf een mening te hebben.Bleker was wat dat betreft wel een kerel.
  Politici komen en gaan, maar die linkse kliek blijft zitten en houdt zichzelf in stand.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.