Home

Nieuws

Akkoord over begroting 2015

Den Haag - Het kabinet, coalitiepartijen PvdA en VVD en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben praktisch een akkoord bereikt over de komende begroting. Hierover zijn geen details bekendgemaakt.

Het akkoord omvat in grote lijnen onder meer een vermindering van de lastenverzwaringen, er wordt minder bezuinigd op de begroting van het ministerie van Defensie en er komt geld beschikbaar voor noodhulp, opvang van vluchtelingen in crisisgebieden en de opvang van asielzoekers in Nederland

Los van belastingverlaging, die voor alle burgers en ondernemers geldt, is er naar verwachting geen ruimte voor extra geld voor de landbouw op de begroting van het ministerie van Economische Zaken.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei maandag na overleg op het ministerie van Financiën: "Ik durf wel te zeggen dat we in de afrondende fase zitten." Pechtold en de andere fractieleiders spraken met een zware kabinetsdelegatie, onder wie premier Mark Rutte.

Volgens Pechtold moeten er nog een paar dingen worden uitgewerkt, 'vooral tekstueel', maar moet het mogelijk zijn dat er woensdag een definitief akkoord ligt over de begroting van volgend jaar.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat de onderhandelingen op een haar na zijn gevild en dat afronding op woensdag een 'reële schatting' is. Het is de bedoeling dat de financieel specialisten van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP het overleg samen met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem afronden.

Zijlstra zei dat 2015 een zwaar jaar wordt, maar voor Nederland met een solide begroting ook een goed jaar. "Aan het einde van de tunnel is licht. Niet iedereen gaat er op vooruit, maar het beeld is wel veel positiever'', aldus Zijlstra.

PvdA-leider Diederik Samsom sprak de hoop uit dat de meeste mensen er volgend jaar iets op vooruitgaan. "Gelukkig gaan de salarissen weer omhoog en is de vermaledijde nullijn van tafel. Dus ik hoop op een plusje, maar veel zal het niet zijn.''

Arie Slob (ChristenUnie) noemde het goed dat er later in de week nog even verder wordt gesproken. Kees van der Staaij (SGP) was positief, maar ziet nog wel wat knopen die moeten worden doorgehakt. "De ruimte is beperkt, het wordt geen feestverhaal volgend jaar. We moeten lastige keuzes maken.''

Jan Braakman, ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.