Home

Nieuws

Adama wil geld voor groei China

Tel Aviv – Adama Agricultural Solutions wil met een beursgang in de VS zo'n $300 miljoen (€224 miljoen) ophalen. CEO Chen Lichtenstein van de Israëlische producent van gewasbeschermingsmiddelen wil het geld gebruiken voor groei in China.

Adama hoopt in China gebruik te maken van het netwerk van ChemChina, een Chinese chemiereus die voor 60 procent eigenaar is van Adama.
Adama realiseerde het afgelopen boekjaar, dat eind juni afliep, een omzet van omgerekend €2,4 miljard. Daarmee is Adama de grootste producent van generieke middelen, een categorie die de laatste jaren soms sneller is gegroeid dan de markt voor producten op basis van moleculen waarvan het patent nog niet is vervallen. De oorzaak ligt in een duur en tijdrovend toelatingstraject voor nieuwe middelen, die het aantal aanvragen voor toelatingen laat dalen.
De meeste groei in de afzet van generieke middelen vindt plaats in opkomende economieën waar boeren vaak het geld ontberen middelen gebaseerd op nieuw gevonden moleculen te kopen. Van deze markten, vindt Adama China de belangrijkste. Het land ontwikkelt zich volgens Adama tot één van de grootste producenten en consumenten van gewasbeschermingsmiddelen en moet voor het bedrijf een volwaardige tweede basis vormen naast Israël.
Adama hoopt dat drie tot vier overnames kunnen worden afgerond voor de eerste helft van 2015 voorbij is. Adama, voorheen bekend als Makhteshim Agan, heeft nog niet besloten of haar aandelen aangeboden worden op de beurs van New York of de Nasdaq. Ook de op te halen som staat nog niet vast.
Adama boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van €44 miljoen, 23,5 procent meer dan een jaar eerder. De omzet nam 9 procent toe tot €654 miljoen. Het bedrijf verkocht meer in Latijns Amerika, Noord-Amerika, Azië en Afrika maar minder in Europa. In Europa, de belangrijkste markt qua omzet, maakte koud en nat weer dat minder middelen zijn verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.