Home

Nieuws 1272 x bekeken 2 reacties

ABN: kans op zachte landing 50 procent

Amsterdam - De kans dat spanningen tussen Rusland en het Westen langzaam afnemen en sancties worden afgebouwd, lijkt 50 procent.

Dat schrijft het Economisch Bureau van ABN Amro in een risicoanalyse, waarin het ook schrijft een minimale impact op de wereldeconomie te verwachten. De crisis duwt de Russische economie waarschijnlijk in een recessie, waar andere landen in de regio een 'lichte besmetting' van zullen ondervinden.
De analisten voegen hieraan toe dat de impact op de wereldeconomie vooralsnog klein is, hoewel in deelsectoren zoals de landbouw in de EU wel degelijk een grote impact wordt verwacht. De bank onderzocht vier scenario's. In het basisscenario nemen spanningen langzaam af omdat niemand er voordeel bij heeft en zal de economische impact klein blijven. ABN Amro schat de kans dat dit scenario werkelijkheid wordt op 50 procent.
In het rapport wordt de kans op toenemende sancties van beide zijden op 30 procent geschat. In dit geval zullen sancties volgens de rapporteurs waarschijnlijk investeringen in de Russische energiesector raken. Op de korte termijn zullen dergelijke sancties geen gevolgen hebben op het vermogen van Rusland energie te blijven leveren.
De kans op militaire escalatie, bijvoorbeeld een Russische inval in het oosten van Oekraïne, wordt op 15 tot 20 procent geschat. In dit geval nemen economische sancties vanuit het Westen mogelijk sterker toe en wordt de economische impact pijnlijk. Het gevoel over de economie neemt in dit scenario af waardoor consumenten in landen dichtbij het conflict aankopen uitstellen en investeringen worden uitgesteld of zelfs afgesteld.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wat een kletskoek. Een kans van 50% is gelijk aan ja of nee , aan wit of zwart , zacht of hard. En dan evenveel kans daarop. Zeg dan niets.

  • Ewullink

    Inschattingen van Banken. Ja daar kunnen we wat mee. Of zelf op de fles(of bijna). Gered door een overheid, verwikkeld in rente schandalen.Maar altijd perfect weten hoe ander sectoren zich moeten opstellen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.