AlgemeenNieuws

€300 miljoen voor Franse voedselbanken

Brussel – Frankrijk krijgt €500 miljoen van de Europese Commissie voor voedselhulp aan minder bedeelden. Frankrijk is daarmee de eerste lidstaat van de EU waarvan het voedselprogramma is goedgekeurd.

Voor het programma, waaruit veelal voedselbanken worden gefinancierd, is in totaal 3,8 miljard euro beschikbaar voor de periode van 2014 tot en met 2020. Voorheen viel het programma onder het gemeenschappelijk landbouwbeleid, in de nieuwe vorm gaat het om budget uit het sociale beleid van de EU. Lidstaten hebben tot 12 september de tijd om hun programma’s in te dienen.

Het Nederlandse budget voor het Fonds voor Europese hulp aan de meestbehoeftigen (FEAD) bedraagt 3,5 miljoen euro. Toen de voedselbanken nog gesteund werden in het kader van het GLB maakte Nederland geen gebruik van deze regeling. “Nederland is geen voorstander van een fonds dat zich richt op het verstrekken van voedsel. Dit was ook de reden dat Nederland eerder geen gebruik maakte van een dergelijk fonds. Het nieuwe Fonds, dat een verplicht karakter heeft, sluit beter aan bij het nationale beleid voor armoedebestrijding doordat de reikwijdte van de verordening is uitgebreid naar het verrichten van sociale inclusieactiviteiten”, aldus verantwoordelijk staatssecretarisJetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Beheer
WP Admin