Home

Nieuws 885 x bekeken

Zoutgehalte in voeding gedaald

Rijswijk - De hoeveelheid zout in veel voeding is tussen 2011 en 2013 met circa 9 procent gedaald. De grootste daling, 27 procent, vond plaats bij conserven, maar ook bij brood (15 procent) en kaas (24 procent) is het zoutgehalte gemiddeld gedaald.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De grootste daling heeft precies plaatsgevonden in die categorieën waarvoor industrie en retail afspraken maakten, aldus de belangenorganisatie voor de levensmiddelenindustrie, de FNLI. Bij diepvriessnacks, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen, soep en vleeswaren is de hoeveelheid ongeveer gelijk gebleven.
"Het is goed om nu de bevestiging van eerder door ons gepubliceerde resultaten en de impact van de toegezegde inspanningen van fabrikanten te zien", aldus Philip den Ouden, directeur FNLI. De NVWA monitort sinds 2009 jaarlijks productgroepen op zoutgehaltes. Uit het onderzoek blijkt dat verschillen tussen fabrikanten vrij groot kunnen zijn.
De FNLI zegt zich in te spannen ook de minder presterende categorieën aan te pakken. De vleeswarenindustrie en supermarkten maakten vorig jaar de afspraak om de hoeveelheid zout en verzadigd vet in vleeswaren te verlagen. Doel is dat meest populaire vleeswaren eind 2015 10 procent minder zout en 5 procent minder verzadigd vet bevatten.
Daarnaast worden voor koekproducten, soepen en sauzen maximumnormen voor zout en waar mogelijk voor verzadigd vet geformuleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.