Home

Nieuws

Yara blijft optimistisch over kunstmestafzet

Oslo – Yara International verwacht dat de vraag naar kunstmest groot blijft ondanks de gedaalde gewasprijzen. De kunstmestprijs is gedaald, aldus de Noorse producent van stikstofkunstmest, en daardoor blijven marges voor graantelers bij een behoorlijke inzet van kunstmest op peil.

Het bedrijf rapporteerde voor de eerste helft van 2014 een nettowinst van omgerekend €458 miljoen.
De winst kwam daarmee 1,6 procent lager uit dan een jaar eerder in dezelfde periode, maar toch hoger dan verwacht. De winstgevendheid nam toe door lage gasprijzen. De omzet steeg 2,5 procent tot 45 miljard kroon (€5,4 miljard). Het bedrijf realiseerde een gemiddelde ureumprijs van $319 per ton waar vorig jaar nog $371 werd gerealiseerd. In het afgelopen kwartaal was de prijs $299.
De prijs van ureum, een belangrijke grondstof voor stikstofkunstmest, wordt omlaag geduwd omdat China grote hoeveelheden exporteert. In juli is voor Chinese exporteurs van ureum een gunstig belastingregime ingegaan, maar naar verwachting zullen volumes niet op huidige niveaus blijven. Volgens Yara verdienen Chinese bedrijven door de lage prijzen ook niets meer en schorten ze productie op.
Yara voerde zelf in het eerste halfjaar de kunstmestproductie met 800.000 ton op naar ruim 12,8 miljoen ton. Daarbij wijst het erop dat tarweprijzen niet zoveel lager liggen dan een jaar geleden en voedselprijzen die volgens de VN amper 3 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In de VS is het landbouwareaal fors gegroeid en kan de afzet dus ook toenemen. Gemiddeld zagen boeren in de VS de laatste jaren inkomens oplopen.
Yara verkocht de eerste vier maanden van 2012 wel 40 tot 50 procent minder ureum en ammoniak in Oekraïne, waar een burgeroorlog woedt. Oekraïne geldt als één van de zes grootste graanexporteurs wereldwijd.
Yara verwacht de komende maanden te profiteren van een lagere gasprijs. De prijs van aardgas is zeer bepalend voor de productiekosten van stikstofkunstmest.

Of registreer je om te kunnen reageren.